• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Asırlık bina sağlık üssü olacak

Asırlık bina sağlık üssü olacak
Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde barındırdığı 171 yıllık tarihi vakıf hastanesinde geleceğin sağlıkçılarını yetiştirecek.

Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, çatısı altında bulunan 171 yıllık vakıf hastanesinde geleceğin sağlıkçılarını yetiştirmeyi hedefliyor. Eğitim ve öğretimi bir arada yaşayacak olan öğrenciler poliklinik hastasından, yoğun bakım hastasına, ameliyathanelerden servislere kadar her alanda uygulama imkanına sahip olacaklar.

Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, bünyesinde yer alan 600 yataklı hastanesi ile öğrencilere teorik bilgilerini pratikte kullanma fırsatı sunuyor. Fatih’te tarihi kalıntılardan izler taşıyan bir binaya kurulan üniversitede öğrencilere mesleklerini uygulama fırsatı sunduklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Saffet Tüzgen, “Sağlık ile ilgili program açan pek çok üniversitede uygulama imkanı olmayabiliyor. Biz 171 yıldır hizmet veren bir Vakıf Hastanesi’nin üzerine kurulan bir üniversiteyiz. 600 yataklı Üniversite Hastanesi'nde, 6 bini bulan günlük poliklinik sayısı ve 120 yoğun bakım yatağıyla öğrencilerine öğrendiklerini uygulama fırsatı sunuyoruz. 17 programımız var ve 17 branşta bir sağlık programı uyguluyoruz. Öğrencilerimiz poliklinik hastasından yoğun bakım hastasına, ameliyathanelerden servislere kadar her alanda hocalarıyla beraber uygulama yapma imkanına sahip olacaklar” dedi.

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YENİ ADAYLAR BEKLENİYOR
Sağlık sektörüne adım atmaya hazırlanan öğrencilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Saffet Tüzgen, herkesin sevdiği mesleği yapmasını ve sağlık alanında fedakarlığın yüksek olması gerektiğini belirtti. 17 ayrı program ile öğrencilere geniş bir sağlık yelpazesi sunduklarını söyleyen Tüzgen, “Üniversitemiz bünyesinde 17 ayrı program yer alıyor. Her puana göre, girilebilecek bir üniversite olduğunu söylüyoruz. Öncelikle Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği ve Eczacılık programlarını açmıştık. Öğrencilerimizin daha kısa sürede meslek sahibi olarak sağlık hizmeti içinde yer almak istediklerini görünce daha mütevazi puanlardan oluşan bölümlere de yer verdik. Sağlık sektöründe eleman ve ara eleman açığı var. O sebepten de Teknikerlik programları açtık. Özellikle bu sene Patoloji Teknikerliği ile Tıbbi Dokümantasyon ve Belge Yönetimini programlarını ekledik. Bu yıl Beslenme ve Diyetetik bölümünü açtık. Önceki yıllarda açılan Radyo Terapi, Radyoloji, Laboratuvar Teknikerliği, Aneztezi Teknikerliği, Acil Tıp Teknisyenliği gibi bölümlerimiz bu sene de öğrencileri bekliyor. Her programımız yüzde yüz doluluğu geçen yıl yakaladı bu yılda yakalayacaktır. Eczacılık Hizmetleri pek çok yerde yüzde 50’nin altında doluluk oranına sahip olamasına rağmen bizde iki yıllık Eczacılık Hizmetleri bölümünde talep gördü. Öğrencilerimizden memnunuz ve onları memnun etmek için de biz de gerekeni yapıyoruz” ifade etti.

GENİŞ BURS SEÇENEKLERİ
Bu sene yeni burs seçenekleri sunduklarını belirten Tüzgen, "Bu yıl öğrencilerimiz için yeni bir burs imkanı daha açtık. Geçen yıllarda yüzde yüz ve 50 burs oranları vardı. Ama yüzde 50 bursu kılpayı kaçıran arkadaşlarımız üzülüyorlardı. Onlar için de yüzde 25 burs kriterini koyduk bu daha çok öğrencimizin burslu olmasını sağladı. Bunlar yetmeyeceği takdirde öğrencilerimiz bize dilekçe verirlerse gerçekten ihtiyaçları olup olmadığı araştırıp ihtiyaçları olanlara ilave burslar da mütevelli heyeti tarafından sağlanacaktır” dedi.

YURTDIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELER İLE ANLAŞMALAR
Yurtdışındaki birçok üniversite ile anlaşma sağladıklarını ifade eden Tüzgen, “Henüz 4 yıllık bir üniversite olamamıza rağmen üniversitemizde 13 farklı ülkeden çok sayıda yabancı öğrencimiz var. Yabancı dil hazırlık programımız, öğrencilerimizi tamamen literatür takip edebilmenin yanında uluslararası ilişkilerde kendilerine daha güvenli ve birinci sınıf vatandaşı hissedecek şekilde yetiştirilmelerine yöneliktir. Ayrıca 26 ülke ile ikili anlaşmalarımız var. Karşılıklı olarak talebelerimizi değişim programı uyguluyoruz. Hoca değişimi uygulayabiliyoruz. Bu ülkelerle arzu edildiği taktirde ortak araştırmalar, ortak araştırma programları yürütülebiliyor ve ortak eğitim programları uygulayabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"EĞİTİMLİ SAĞLIKÇIYA HER ZAMAN İHTİYAÇ OLACAK"
Sağlık sektöründe eğitimli sağlıkçı ihtiyacının hiç bitmeyeceğini vurgulayan Tüzgen, "Sağlık sektöründe ne kadar açığımız olduğunu zaman zaman anketlerden ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarından öğreniyoruz. 2023’e kadar, kapatılamayacak açıklarımız var. 30 bin civarında Doktor açığı, 50 bin Hemşire açığı, 30 bin Fizyoterepist açıklarından bahsediliyor. Bu açıkların kısa sürede kapanması mümkün değil, çünkü nüfusumuz da artıyor. Bu nedenle eğitimli sağlıkçı açığı kapatılamayacak. Yıllardan beri ülkemizde lise ve ortaokul mezunlarının aldıkları kısa eğitimler sonucunda verdikleri hizmeti, daha donanımlı ve tanımlanmış eğitimlerle yetişmiş ara elemanlarla vermemiz gerekiyor. Bu açık için de yıllarca çalışacağız. Okulumuzdan mezun olan her arkadaşımız ertesi gün işe başlama imkanını bulacaktır. Sadece hekim açığı değil, sağlıkla ilgili tüm branşlarda açık vardır. Biz dahi ilk mezunlarımızın bizim hastanemize yetmeyeceğini düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim