• BIST 8745.7
  • Altın 2240.672
  • Dolar 32.3333
  • Euro 35.1603
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Askeri ceza kanunu değişiyor, Askeri doktorlara özel hastane açmak, ticaret yapmak yasak

Askeri ceza kanunu değişiyor, Askeri doktorlara özel hastane açmak, ticaret yapmak yasak
TBMM Başkanlığı'na sunulan Askeri Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, ticaretle uğraşan veya hastane kuran askeri personele ilişkin cezalar artırılıyor.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Askeri Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, ticaretle uğraşan veya hastane kuran askeri personele ilişkin cezalar artırılıyor.

Tasarıya göre, ticaret yapan askerlere verilen 2 aydan 6 aya kadar olan hapis cezası, 3 aydan 2 yıla çıkarılacak.

Askeri doktorların bizzat hastane kurması halinde bu kişilere ihraç veya rütbe sökme cezası yerine hapis cezası uygulanacak.

Buna göre, ticaret yapan veya yaptıran veya ticari ve sınai kuruluşlarında görev alan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Fiili askerlik hizmetlerini yaptıkları sırada bizzat ticaret yapan veya ticari ve sınai kuruluşlarda görev yapan subaylar, erbaş ve erler 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Ancak hava değişimi veya izinli olarak kıta ve kurumlarından ayrılan yedek subaylar ile erbaş ve erler, sivil kıyafetli olmak şartıyla kendi iş ve sanatlarıyla uğraşabilecekler.

Özel hastane açamayacaklar

Askeri doktorlar, bizzat özel hastane açamayacak. Hastane açan askeri doktorlar, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Askeri doktorların çalışma saatleri dışında özel kanununa göre çalışmaları serbest olacak.

Mevcut kanuna göre uygulanan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşların, ticaret yapmak veya yaptırmak ve yahut ticari ve sınai kuruluşlarında görev alma suçunu tekrarlamaları halinde; cezalarının bir kat artırılması, askeri memurlar hakkında ihraç, subaylar hakkında rütbenin geri alınması cezaları, bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde uygulanmayacak.

Tasarının gerekçesi

Tasarının genel gerekçesinde düzenlemenin, ticaret yapmak ve yaptırmak veya ticari ve sınai kuruluşlarında görev almak suçunun bazı askeri personel tarafından kötüye kullanıldığı, böylece mecburi hizmet süresini tamamlamadan askeriyeden ayrıldıkları belirtildi.

Bu yola başvurarak ayrılma teşebbüsünde bulunan askeri personelin büyük çoğunluğunun özel ihtisas gerektiren teknik branşlar ile tabip sınıfında yoğunlaştığının tespit edildiği bildirildi.

Bu durumun ise kişilere sağlanan eğitim giderleri ve süresi bakımından israfa, ihtisas gerektiren hususlarda ise personel zafiyetinin oluşmasına yol açtığı belirtilerek, düzenlemeyle söz konusu suçla ilgili TSK'dan çıkarma cezasının kaldırıldığı ifade edildi.

Öte yandan, ticaret yapmak suçunun cezasının paraya çevrilip ertelenebildiğini, hapis cezasının alt ve üst sınırlarının artırılarak yaptırımın caydırıcı hale getirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Bu haber toplam 2237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim