• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

ASM'lere kanunla nöbet uygulaması getiriliyor

ASM'lere kanunla nöbet uygulaması getiriliyor
Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM'ye sunuldu.

Yasa Tasarısında Mütevelli Heyeti Başkanlığını Sağlık Bakanı'nın yapacağı Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması öngörülüyor.

Lisans Tamamlama

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamada, "Sağlık alanında ön lisans mezunu olanlara lisans tamamlama yaptırılması ile ilgili bir düzenleme geliyor. Tasarıda yer alan düzenleme 'GEÇİCİ MADDE 68- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sağlık bilimleri alanında önlisans diploması almış olanlara, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği ilişkili alanlarda, Sağlık Bakanlığında çalışanlara öncelik tanınarak lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim metotları ile verilebilir. Uygulama eğitimleri için Sağlık Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği yapar. Bu eğitimlerin usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.' bu şekildedir.

Lisans tamamlama daha önce kanunda yer almazken hayata geçirilmişti ve lisans tamamlama zaten YÖK'ün belirleyeceği alanlarda yapılmaktaydı. Kısacası Lisans tamamlama için bir engel yok.

Kanunda yer alması da önemlidir, fakat lisans tamamlamada can alıcı nokta Lisans tamamlamayı bir an önce hayata geçirmektir. Bakanlık ve YÖK bunu yasada yer almadığı için değil, bir türlü sonuca bağlayamadığı için yapamamakta ve çalışanları mağdur etmektedir.

ASM'lerde Nöbet

Sağlık Bakanlığı tasarı ile ASM'lerde de nöbet uygulamasına geçmektedir. Yapılan düzenleme ile acil hastalara hizmet vermek üzere "Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde nöbet uygulamasına geçilmektedir. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline buralarda nöbet görevi verilebileceği düzenlenmiştir.

Başından beri sıkıntılı olan Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına nöbette bu düzenlemeyle daha da sıkıntılı bir hale getirilmiştir. ASM'lerde nöbet uygulaması getirilerek nöbet genişletilmiştir. Ayrıca Aile hekimine hastanede nöbeti getiren Bakanlık bu kez de hastanede çalışanlara ASM'lerde nöbet tutturabilmenin yasal zeminini hazırlamıştır.

Ayrıca ASM'ler ve TSM'lerde nöbet ücreti ödenecek sağlık kuruluşları olarak 657 Sayılı Yasaya eklenmiştir.

Hazırlık aşamasında çalışanların ve temsilcilerinin uzak tutulduğu, adeta sivil toplumdan kaçırılan bu tasarı ile ilgili olarak TBMM sürecinde gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Bu tasarıda Yıpranma Payı, Döner Sermayelerinin emekliliğe yansıtılması gibi çalışanların beklenti içinde olduğu taleplerin yine görmezden gelindiğini hatırlatarak, bunun için TBMM'de siyasi parti grupları ve Komisyon nezdinde girişimlerde bulunacağız." denildi.

Bu haber toplam 6398 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim