• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Astım hastaları için doğru ilaç dozu nedir?

Astım hastaları için doğru ilaç dozu nedir?
Kronik bir akciğer hastalığı olan astım, dünyada milyonlarca kişiyi etkiliyor.

Amerika'nın Sesi (VOA)'nın haberine göre, astımı tamamen tedavi etmek mümkün olmasa da hastalığı kontrol altına almanın farklı yöntemleri var. Teksas Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaysa astım tedavisini kökten değiştirebilir.

Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor. Bu ilaçların içerdiği steroidler akciğerleri açıp mukoza miktarını azaltarak solumayı kolaylaştırıyor. Steroidler astım tedavisinde en sık kullanılan, en etkili ilaçlar.

Astım krizi sırasında solunum yolları tıkanıyor. Bunun nedeni bazen genetik, bazen de çevresel olabiliyor. Toz, hava kirliliği ya da sigara dumanı astım krizlerini tetikleyebiliyor. Sonbaharda dökülen yapraklar ya da çiçek polenleri gibi çevresel etkiler de astım krizlerine yol açabiliyor.

Frank Grizzaffi, astım hastası. Grizzaffi, ”Sabah ve akşam ikişer kez nefes açıcı sprey kullanmam gerekiyordu,” diyor.

Grizzaffi, on akademik merkezde, 300’den fazla astım hastasının dahil edildiği bir araştırmaya katıldı.

Araştırmada her hastanın astımını kontrol altında tutacak ilaçların mümkün olan en düşük dozu belirlendi. Araştırmanın uzmanlarından Doktor William Calhoun anlatıyor: ”Deneylerde bir hastanın aldığı steroid miktarı, hastada görülen astım belirtilerinin miktarına göre belirlendi. Astım belirtileri azaldığında aldıkları steroid miktarı da azaldı. Belirtiler arttığında ilaç miktarı da arttı.”

Doktorlar, ilaç dozunu ayarladıktan sonra üç ayrı tedavi yöntemi üzerinde çalıştı.

İlk grup, dozu ayarlanmış ilaçlarını her zamanki gibi kullanmaya devam etti. Diğer grubun ilaç dozu, solunum testlerinden sonra belirlendi. Son gruptakilereyse ilaçlarını sadece astım belirtisi olunca kullanmaları söylendi.

Uzmanlar, son gruptaki hastaların diğer iki gruptakiler kadar iyi durumda olduğunu, en büyük farklılığın, son grubun diğerlerinin yarısı kadar ilaç kullandığını söylüyor.

Doktor William Calhoun, ”Astım belirtilerine dayalı gruptakilerin kullandığı steroid miktarı diğerlerinin yarısı kadardı. Bu gruptakilerin sonbaharda görülen astım krizleri de azaldı. Sonhabar, astım krizlerinin çoğaldığı, hastanın iş ya da okula gidemeyecek kadar ağırlaştığı bir dönemdir,” şeklinde konuşuyor.

Frank Grizzaffi artık eski ilaç dozajını kullanmıyor: ”İlacımı sabahları sadece bir kez soluyorum, bu da tüm gün kendimi iyi hissetmeme yetiyor.”

Doktor Calhoun, astım hastalarının doktorlarına danışarak ilaç dozajlarını azaltmanın işe yarayıp yaramayacağını öğrenebileceğini söylüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5703 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim