• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Astım hastalarına özel beslenme

Astım hastalarına özel beslenme
Daha çok bahar aylarında ataklarının görüldüğü astım hastalığı hayatı da olumsuz etkileyebilmekte. Net olarak belirli yiyecekler astım hastalığına iyi gelir diyemeyiz,..

Daha çok bahar aylarında ataklarının görüldüğü astım hastalığı hayatı da olumsuz etkileyebilmekte. Net olarak belirli yiyecekler astım hastalığına iyi gelir diyemeyiz ama ataklarını azaltmak veya hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlamak mümkün.

Bol lifli beslenin
Lifden yetersiz beslenmek daha fazla işlenmiş yiyecek tüketmek astım riskini artırmakta. Astım ataklarını azaltmak için bol sebze ve uygun miktarda meyve tüketmek önemli. Sebze ve meyvelerdeki vitamin, mineral ve antioksidan maddeler akciğerin sağlıklı çalışması için gerekli.

Haftada 2 kez balık tüketin
Astım hastalarının sıklıkla balık tüketimini önermekteyiz. İçeriğindeki omega-3 yağ asidi akciğerde enflamasyon oluşumunu önleyebilmekte.

E vitamini oldukça önemli
E vitamininden zengin besinlerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirip akciğer sağlığını koruyor. Bitkisel yağlar, badem, soya, tam tahıllı ürünler, ayçekirdeği, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi önemli.

Magnezyumdan zengin besinlere ağırlık verin

Magnezyum minerali de yine astım hastalarında akciğerin normal fonksiyonları ve oksijen taşıması için gerekli bir mineral. Yetersiz magnezyum seviyesi nefes alış verişlerde sıkıntı, hırıltılı nefes oluşturabilmekte. Astım hastalarının çoğunda da magnezyum eksikliği görülebilmektedir. Ispanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem, muz magnezyumdan zengin besinlerdir.

İdeal kilonuzda olun
Yüksek kilo herkeste olduğu gibi astım hastalarının sağlığını da olumsuz etkilemekte. Çalışmalara göre astım hastaları kilo verdiklerinde semptomlarda da azalma görülebilmektedir. Kilo enflamasyonu artırmakta, solunum sisteminin de düzensiz çalışmasına neden olabilmektedir.

Tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durun

Astım hastalarının kullandığı ilaçlar ödem sorununu tetikleyebilir ve bu durumda astım ataklarını artırır. Ödem oluşumunda tuzlu ve şekerli yiyeceklerin sıklığı ve miktarı önemli.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2954 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim