• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Asya-Pasifik ülkeleri Kovid-19 önlemlerini gevşetiyor

Asya-Pasifik ülkeleri Kovid-19 önlemlerini gevşetiyor
Asya-Pasifik ülkelerinden Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'da Kovid-19 salgını önlemleri gevşetilmeye başlandı.

Japonya, oturumu olmayan yabancıların ülkeye kabulüne başladı.

Yeni Zelanda, tam aşılı Avustralya vatandaşlarının ülkeye girişine izin verirken, diğer ülkelere sınırlarını temmuzda açacak.

Avustralya'da Kovid-19 kısıtlamaları maske dışında tamamen kaldırıldı - Güney Kore "test yap, temas izini sür, tecrit et" yerine "seç ve odaklan" stratejisine geçti - Hong Kong'daki Omicron salgını, Çin'in "sıfır vaka stratejisi" açısından en büyük sınama oldu

Kovid-19'a karşı "sıfır vaka" stratejisi izleyen ve en katı kısıtlamaları uygulayan Çin, tedbirlerde herhangi bir gevşeme sinyali vermezken, Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde Omicron varyantı taşıyan vakaların yol açtığı yayılma, salgınla mücadele açısından sınama niteliğini taşıyor.

Japonya'da Omicron kaynaklı Kasım 2021'deki kapanmanın üzerinden geçen 3 ayın sonrasında hükümet, sınır kapılarını mart başı itibarıyla yeniden açma kararı aldı.

Sınır kapısı önlemleri gevşetildi, karantina süreleri kısaltıldı, günlük kabul sayısı artırıldı ve oturumu olmayan yabancıların da ülkeye kabulüne başlandı.

İş, araştırma ve eğitim maksatlı vize hakkı edinmiş yabancıların ülkeye girişinin yolu açılırken, turistik seyahatler halen kapsam dışı kalacak.

Ülkeye günlük yolcu kabul sayısı 3 bin 500'den 5 bine çıkarıldı.

Önlemleri "vaka durumuna göre aşamalı olarak hafifletme politikası" uygulayan Japon hükümeti, 14 Mart'tan itibaren günlük yolcu kabul sayısını 7 bine çıkarmayı planlıyor.

Hükümet, sert sınır önlemleri uyguladığı 2020 ve 2021 yıllarında yaklaşık 400 bin yabancının, oturum hakkı elde etmesine rağmen, Japonya'ya giriş yapamadığını aktardı.

Takviye dozlular serbest

"Omicron aktif nokta" şeklinde listelenen 37 ülkeden Japonya'ya gelen ve takviye doz vurulmamış yolcular, belirli noktalarda 3 gün karantinaya girecek.

Listeli 37 ülkeden gelen ve üçüncü dozu yapılan yolcular ise aynı karantina süresini evlerinde geçirebilecek.

Listenin dışında kalan ülkelerden Japonya'ya giriş esnasında takviye doz vurulmamış yolcular, tecrit periyodunu evlerinde geçirebilecek.

37 ülke dışından gelen ve üçüncü dozu vurulmuş yolcular ise karantina şartlarından tamamıyla muaf tutulacak.

Avustralya’da kısıtlamalar maske dışında tamamen kaldırıldı

Avustralya hükümeti, ülke genelinde Kovid-19 aşısının çift dozunu yaptıranların oranının yüzde 80’in üzerine çıkması nedeniyle yasakları kademeli olarak kaldırdı.

Buna göre Mart 2020'den beri uluslararası ziyaretçilere kapalı olan sınırlar, 21 Şubat 2022’de tam aşılı olmak kaydıyla yeniden açıldı.

QR kod uygulamalarının da kaldırıldığı Avustralya’da, toplu taşıma araçları, hastaneler, hapishaneler ve yaşlı bakım evlerindeki zorunlu maske takılmasının dışında başka kısıtlama bulunmuyor.

Kovid-19’un ilk görüldüğü günden bu yana virüsten 5 bin 316 kişinin hayatını kaybettiği Avustralya’da, bugüne kadar 2 milyon 920 binden fazla kişi virüse yakalandı.

Yeni Zelanda’daki kısıtlamalar vaka sayıları düşüne kadar yürürlükte kalacak

Kovid-19’a karşı en başarılı mücadele veren ülkeler arasında gösterilen Yeni Zelanda’da son günlerde virüsten can kaybı yaşanmazken, günlük vaka sayılarındaki artış sürüyor.

Son 24 saatte 23 bin 194 kişiye Kovid-19 teşhisi konulmasıyla günlük vaka sayıları, ilk vakanın kaydedildiği günden bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Halen sosyal mesafe kuralları ve maske takma zorunluğunun yürürlükte olduğu Omicron varyantının etkisindeki ülkede, vatandaşların toplanma sayılarına getirilen kısıtlamalarda devam ediyor.

Tam aşılı Avustralya vatandaşlarına 1 Mart 2022’den itibaren sınırlarını açan Yeni Zelanda, diğer ülke vatandaşlarına kapalı olan sınırlarını Temmuz 2022’de açmayı planlıyor.

Toplam 166 bin 98 kişinin Kovid-19’a yakalandığı Yeni Zelanda’da, bugüne kadar virüsten 56 kişide hayatını kaybetti.

Güney Kore "test yap, temas izini sür, tecrit et" yerine "seç ve odaklan" stratejisine geçti

Salgının başından bu yana aldığı tedbirlerle virüsün büyük ölçekte yayılmasını önlemede başarılı olan Güney Kore, kendi modelinin sürdürülemez olduğuna karar verdi.

Güney Kore'nin "3T" olarak adlandırdığı model, vakaların yaygın "testlerle" tespit edilmesi, tespit edilen vakaların "temaslarının" izinin sürülmesi ve vakaların "tecrit" altında tedavi edilmesine dayanıyordu.

Ancak hükümet, Omicron varyantının yayılmasıyla artan vaka sayısının sağlık sistemi üzerindeki yükü artırması nedeniyle bu politikayı terk etti.

Sağlık yetkilileri artık virüs bulaşan kişilerden, eğer semptomları ileri değilse, kendilerini evde tedavi etmelerini istiyor.

"Seç ve odaklan" adı verilen bu stratejide kaynaklar en fazla ihtiyaç duyanlar için kullanılıyor.

Hong Kong'daki Omicron salgını Çin'in "sıfır vaka stratejisi" açısından en büyük sınama oldu

Kovid-19 salgının ilk ortaya çıktığı Çin ise salgınla mücadelede uyguladığı “sıfır vaka” stratejisinde ısrar ediyor.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktıkları yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisi, karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri içeriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahale ve yarattığı maliyetler açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.

Omicron varyantının daha hızlı yayılması, hastalık belirtilerinin daha az olması, yayılma zincirinin başlangıcını tespit etmeyi zorlaştırırken, Pekin'in sıfır vaka stratejisi için büyük bir sınama haline geldi.

Çin ana karasında ilk kez 8 Ocak'ta Tiencin şehrinde yurt içi kaynaklı Omicron vakasının görülmesinin ardından virüs, başkent Pekin dahil pek çok şehir ve bölgede görüldü.

Ancak yeni yıl öncesinde Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde görülen yerel kaynaklı vakalar, merkezi yönetimin “sıfır” vaka stratejisini benimseyen bölge için büyük bir sınamaya dönüştü.

Kentte salgının ikinci yılı olan 31 Aralık 2021’e kadar geçen sürede toplam 12 bin 650 vaka görülmüştü. Yılbaşından bu yana vaka sayısı her geçen gün katlanarak artarken 3 Mart’ta 50 bini aştı. Yaklaşık 7 milyon nüfuslu kentteki vaka sayısı, yaklaşık 1,4 milyar nüfuslu ana karadaki toplam vaka sayısının üç katını aştı.

Salgının ilk iki yılında kentte yalnızca 213 kişi hayatını kaybederken, yılbaşından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 1153'e ulaştı.

Ana kara sağlık yetkilileri Hong Kong’un “dinamik” sıfır vaka stratejisini sürdürmesini tavsiye ederken, sağlık uzmanları vaka sayılarının geldiği nokta göz önüne alındığında artık sıfıra dönüşün imkansız olacağı değerlendirmesini yapıyor.

Halen 335 bin 959 hastanın tedavi gördüğü kentte sağlık sistemi üzerindeki yük giderek artıyor. Hastane Otoritesi (HA), kamuya ait hastanelerde doluluk oranlarının sınırda olduğunu bildiriyor.

Hong Kong’da salgının ilerleyen aylardaki seyri, Pekin yönetimini, virüsle bir arada yaşamaya yönelik yeni stratejiler üretme tercihiyle karşı karşıya bırakabilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim