• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Avrupa ilaç firmaları, hükümetin 3 milyar liralık tasarrufuna tepkili

Avrupa ilaç firmaları, hükümetin 3 milyar liralık tasarrufuna tepkili
Hükümetin yılda 3 milyar lira tasarruf amacıyla ilaçlara yönelik getirdiği fiyatlandırma sistemine, Avrupalı dev ilaç firmaları tepki gösterdi. Ankara'ya bir mektup gönderen Avrupa ilaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yen

Hükümetin yılda 3 milyar lira tasarruf amacıyla ilaçlara yönelik getirdiği fiyatlandırma sistemine, Avrupalı dev ilaç firmaları tepki gösterdi. Ankara'ya bir mektup gönderen Avrupa ilaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yeni fiyatlandırma sisteminden duydukları endişeleri aktardı, Türkiye'de yatırım yapmaktan vazgeçebileceklerini dile getirdiler. Hükümetin ise geri adım atmayacağı ifade ediliyor.

Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu (EFPIA), hükümetin ilaç harcamalarının 14,6 milyar liraya çıkması üzerine aldığı tedbirlerden rahatsız oldu. Rahatsızlıklarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak ileten federasyon, fiyatlandırma konusunda yeni bir toplantı talebinde bulundu.

Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması kararındaki değişiklik, Resmi Gazete'de 18 Eylül 2009 tarihinde yayımlandı. EFPIA'nın karşı çıktığı düzenlemeler, sağlık harcamalarının 7 yılda 22,5 milyar lira artması üzerine alınan tedbirleri içeriyor. Bu önlemler içinde vatandaşın ilaca ulaşımına bir engel konulmazken, ilaç firmalarına devletin ödediği para azaltılıyor.
Buna göre yüzde 100 ödeme yapılan orijinal ilaçlara yüzde 60 ödeme yapılmaya başlandı. Yüzde 80'i ödenen jeneriklere de yüzde 60 veriliyor. Ayrıca orijinal ilaçlar üzerinden yapılan iskonto oranı da yüzde 11'den yüzde 24'e çıkarıldı. Bütün bu önlemler sayesinde yılda 3 milyar liranın devletin kasasında kalmasını amaçlanıyor.

Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu tarafından Başbakan Erdoğan'ın ismine Başbakanlık Merkez Bina'ya gönderilen 23 Eylül 2009 tarihli mektup, "Beşeri İlaçların Fiyatlandırmasıyla ilgili en derin endişeleri ifade etmek için yazıyoruz." ifadeleriyle başlıyor. EFPIA üyelerinin Türkiye'de 20 bin insanı istihdam ettiğine dikkat çekilirken, yayınlanan tedbirlerin 'ani ve radikal' olduğu savunuluyor. Mektupta, geri ödemede getirilen önlemlerin Türkiye'de yatırım ortamının öngörülebilirliğini etkileyeceği uyarısı yapılıyor.

EKONOMİK KRİZİN BİLİNCİNDEYİZ
İlaç endüstrisinin ekonomik kriz nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin farkında olduğu yazılan mektupta, sağlık sisteminin önümüzdeki yıllarda sürdürülebilirlik için kamu ve özel olarak gerekli katkı verileceği kaydedildi. Mektubun sonunda, "Bu yüzden fiyatlandırma ve geri ödeme önlemleri tartışmalarını yenilemek için Türk hükümetini çağırıyorum. Biz, yenilenmiş bir diyalog için sağlık sisteminin çıkarına bir çözüm sunmak için yardımcı olacağız." ifadeleri yer alıyor.

Bu haber toplam 2488 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim