• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Avrupa'nın akıl sağlığı en bozuk milleti çıktık

Avrupa'nın akıl sağlığı en bozuk milleti çıktık
Avrupa Birliği tarafından 31 ülkede yaptırılan "mutluluk" araştırması, Türkiye'ye ilişkin ürkütücü sonuçlar ortaya çıkardı. 27 AB üyesi, 3 aday ülke ve Norveç'te yapılan kamuoyu araştırmasına göre akıl sağlığı sorunları ve maddi eksikliği en çok hissedenl

Avrupa Birliği tarafından 31 ülkede yaptırılan "mutluluk" araştırması, Türkiye'ye ilişkin ürkütücü sonuçlar ortaya çıkardı. 27 AB üyesi, 3 aday ülke ve Norveç'te yapılan kamuoyu araştırmasına göre akıl sağlığı sorunları ve maddi eksikliği en çok hissedenler Türk halkı.

Türkler mutluluk ve hayattan tatmin konularında da diplerde yer alıyor.
AB kurumu olan Eurofound tarafından yapılan araştırma 2007 Eylül-2008 Şubat arasında 35 bin kişi ile yüz yüze mülakat yoluyla yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre Avrupalılar büyük oranda "mutlu" çıkarken, Avrupa'nın en mutsuzu Bulgarlar oldu. Mutsuzluk sıralamasında Bulgarları Makedonlar ve Türkler takip ediyor. En mutlu Avrupalılar ise İskandinav ülke vatandaşları. Danimarkalılar en mutlu Avrupalılar olurken, onları İsveç, Finlandiya ve Norveç takip ediyor. 10 puanlık bir ölçekte Türkler ortalamada 6,6 oranında mutlu. Bu rakam en mutlu Danimarkalılarda 8,3.
"Hayattan tatmin" değişkenine göre de Türkler Avrupa'nın en alt sıralarında kalıyor. En tatminsizi yine Bulgarlar olurken, onların ardından Makedonlar, Macarlar, Litvanyalılar ve Türkler geliyor. Hayatından en memnun olanlar ise yine Danimarkalı, İsveçli, Fin ve Norveçliler.
31 ülkenin akıl sağlığını da inceleyen araştırma, Türkleri Avrupa'nın "en sağlıksızı" olarak tespit etti. Avrupa'da akıl sağlığı en yerinde olanlar % 70'le Norveçliler çıkarken en sağlıksızı % 47'yle Türkler oldu. Akıl sağlığı sonuçları % 50'nin altında olan başka ülke bulunmuyor. Türkiye'nin ardından en sağlıksız milletler Maltalılar, Romenler ve Makedonyalılar. Akıl sağlığı en iyi olanlar ise Norveçliler, Hollandalılar, İrlandalılar ve Almanlar. Hayatında en fazla maddi eksikliği de Türkler hissediyor. Mahrumiyet indeksinde Türkler en yüksek sınır olan 5'e çok yaklaşırken, Türkleri Bulgarlar ve Romenler takip ediyor.
Rumlar birbirine güvenmiyor
Araştırmaya göre Türk halkı hayatındaki bütün olumsuzluklara rağmen Danimarkalılar ve Finlandiyalılar ile birlikte siyaset kurumuna en fazla güvenen millet. Birbirlerine en az güvenen halk ise Kıbrıs Rumları. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de uzun süredir birliğe üye olan Akdeniz ülkeleri Yunanistan, İtalya ve Portekiz'in Kuzey Avrupa ülkelerinden daha çok AB'nin yeni üyeleriyle benzeşmesi. Slovakya ve Malta'daki sonuçlar ise Batı Avrupa ülkelerini andırıyor.*

*Selçuk Gültaşlı’nın Zaman Gazetesinde 21 Kasım 08 tarihinde yayınlanan haberi …

Aynı konuyla ilgili olarak 13 Kasım tarihinde sitemizde yayınlanmaya başlamış olan makaleyi Dr.Recai Yahyaoğlu'na ait bölümden okuyabilirsiniz.

Bu haber toplam 1517 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim