• BIST 9530.47
  • Altın 2476.557
  • Dolar 32.4225
  • Euro 34.7083
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Ayak kokusu sebepleri ve çözüm yolları

Ayak kokusu sebepleri ve çözüm yolları
Aşırı terlemeden, tırnak mantarı enfeksiyonuna kadar pek çok sebepten meydana gelen istenmeyen ayak kokularından nasıl sonsuza dek kurtulabileceğinizi öğrenin!

Erkeklerde daha sık rastlanıyor olsa da kadınların da başına gelebilen, oldukça rahatsız edici olmasını yanı sıra çeşitli sağlık problemlerine de işaret ediyor olabilecek bir sorun olan ayak kokusu, sebeplerinin tespit edilip tedavi edilmesi sonucunda çoğu kez kolayca kurtulunabilecek bir problem.

Aşırı terlemeden, tırnak mantarı enfeksiyonuna kadar pek çok sebepten meydana gelen istenmeyen ayak kokularından nasıl sonsuza dek kurtulabileceğinizi öğrenin!

AYAK KOKUSU NEDEN OLUR?

Ayak kokusu bazı kişilerde zaman zaman oluşan ve belirli bir dış etkene bağlı olarak geçici meydana gelen bir durum olabildiği gibi, diğerlerinde kronik hale gelmiş ve başa çıkılması zor, tekrarlayıcı bir sorun olarak ortaya çıkabilir.

Ayak kokusuna sebebiyet veren en yaygın sebepleri yazımızda sizler için derledik;

1. Tırnak Mantarı

Tırnak mantarları çoğunlukla ayak tırnaklarında oluşan, el tırnaklarında diyabet hastalığı kaynaklı durumlar dışında pek sık rastlanmayan, zayıf ayak bakımından kaynaklanan bir enfeksiyon hastalığıdır.

Ayak tırnaklarında oluşan mantar enfeksiyonu zaman zaman ağrı hissiyatına da sebep olabileceği gibi, bazen ayak kokusu dışında hiçbir belirti vermeden seyredebilir.

Ayaklarınızı yıkamanıza ve temiz tutmanıza rağmen bir türlü gideremediğiniz bir ayak kokunuz var ise tırnak mantarının varlığından şüphelenmelisiniz.

Ayrıntılı bilgi ve tedavi yöntemleri için Tırnak Mantarı adlı yazıyı okuyabilir, ayak tırnaklarınızda oluşan kokulu enfeksiyonun tüm sebeplerini ve nelerin iyi geldiğini öğrenebilirsiniz.

Ayak tırnağı enfeksiyonu her zaman ihmalden ya da hijyensizlikten kaynaklı gerçekleşmeyebilir. Bir takım hormonel değişiklerden de kaynaklanıyor olabilir.

Tırnak mantarı her eczanede reçetesiz olarak satılan basit ilaçlarla ve yukarıdaki referans 1ciltbakimi.com sitesinde verilen doğal çözüm önerileri sayesinde kolayca tedavi edilebilen, can sıkıcı ancak basit bir rahatsızlıktır.

2. Ayak Terlemesi - Hiperhidroz

Hava almayan spor ayakkabılar,botlar, pamuklu olmayan sentetik kumaşlı çoraplar giyilmesi sebebiyle gün içerisinde sürekli ayakkabının içinde duran ayaklarda terlemeler olmakta ve ayaklar üstünde sürekli oluşup kuruyarak kısır döngüye giren süreç, gün sonunda ayaklarda oldukça yoğun bir kokuya sebebiyet verebilir.

Çözüm Yolu:

• Ayakkabı seçerken hava alabilen bir model olmasına dikkat edin
• Pamuklu çorap kullanın
• Ayaklarınızı yıkadıktan sonra iyice kurulamadan çorap giymeyin
• Gün içerisinde zaman zaman birkaç dakika da olsa ayaklarınızı özgür bırakın
• Ayakkabınızı çorapsız giymeyin
• Sandalet, terlik tarzı yaz ayakkabılarında plastik yerine kauçuk modelleri tercih edin
• Ayaklarınızı iyice yıkayıp kuruladıktan sonra, pudralayıp çorabınızı öyle giyin

Yukarıda bahsi geçen önlemleri almanız durumunda, tırnak mantarı v.b. bir sorununuz yok ise, sadece terlemeye bağlı ayak kokusunun %90 oranda önüne geçebilirsiniz.

3. Hormon Değişikliği

Menopoz ya da ostropoz v.b. gibi durumlardan kaynaklanan hormonel değişiklikler, kadınlarda hamileliğe bağlı hormon dengesizlikleri v.s., vücuttaki koku mutasyona uğramasına sebep verir ayrıca ter bezlerini de etkileyerek, gerekli önemleri almanıza rağmen ayaklarınızın terlemesine sebebiyet verebilir.

Hormon bozuklukları aynı zamanda enfeksiyona karşı direncinizi de düşürerek ayak mantarı gibi bakterileri daha kolay kapmanıza zemin hazırlayabilir.

Çözümü:

• Bir endokrinoloji uzmanına başvurun ve hormon problemlerinizi tespit ettirin

• Sorununuza yönelik doktorunuzun reçete edeceği ilaçları düzenli bir şekilde kullanın

4. Beslenme Şekli

Beslenme şekli ayak kokusunun doğrudan sebebi olmasa da, hafif terlemelere bağlı oluşan kokuların çok daha yoğun ve rahatsız edici olmasına sebebiyet verebilir. Hindistan halkının terlerinin daha ağır koktuğunu duymuşsunuzdur. Bu gibi durumlar çoğunlukla genetik kökenli değil, beslenmeye bağlı oluşan durumlardır.

Aşırı baharatlı, sarımsaklı v.b. ürünleri diyetinize dahil etmeniz, ayaklarınızın da daha ağır kokmasına sebebiyet verebilir.

5. Zayıf Ayak Temizliği

Enfeksiyonlara karşı dirençli olmaları için ayak temizliğinize her daim önem vermelisiniz. Ayaklarınızı sadece duru su ile yıkayabileceğiniz gibi, çeşitli sabunlar, duş jelleri v.s. de kullanarak temizliğinizi yapabilirsiniz.

Ayak tırnaklarınızın her daim kısa ve bakımlı olmasına dikkat etmeli, tırnak makasınızı yalnızca kişiye özel olarak kullanmalısınız, başkalarıyla paylaşmamalısınız.

Yıkadıktan sonra ayaklarınızı iyice kurulamalısınız ve tercihe göre ayak bakım ürünlerinden de kullanabilirsiniz.

6. Kullanılan İlaçlar

Çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak kullandığınız ilaçların yan etkileri olarak ayak kokusu durumu görülebilmektedir.

Çözüm yolu ne yazık ki sadece ilgili ilacın kullanılmasının bırakılmasıdır ancak kar zarar ilişkisi yaptığınızda ilacı bırakmak iyi bir fikir olmayacağından, doktorunuzla durumu tartışmadan karar vermemelisiniz.

AYAK KOKUSUNA BİTKİSEL ÇÖZÜM YOLLARI

Her türlü önlemi almış olmanıza rağmen bir türlü kurtulamadığınız bir ayak kokusu sorunu ile karşı karşıyaysanız, o zaman bir de evdeki malzemelerle uygulayabileceğiniz doğal çözüm yöntemlerimize bir göz atın;

• Elma Sirkesi; elma sirkesini bir leşene yarım bardak kadar döktükten sonra üstüne ılık su dökün ve ayaklarınızı elma sirkeli suyun içinde her akşam yarım saat kadar bekletin. Ardından ayaklarınızı doğrudan temiz ve pamuku bir havluyla kurulayarak işlemi sonlandırın.

• Karbonat; her derde deva karbonat, ayak kokusuna da çözüm oluyor. Çok şiddetli olmayan ve mantar ilaçları kullanımı ya da antibiyotik kullanımı gerektirmeyen bakterileri öldürme yeteneği sayesinde, ayaklardaki mikroplardan kaynaklı oluşan ayak kokularına çözüm oluyor

• Lavanta Yağı; lavanta yağı hem cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı hem de güzel kokulu bir bitki özütü olarak, ayaklarda oluşan istenmeyen kokuları maskelemekte bire bire.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 73630 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim