• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Ayaktan Teşhis Tedavi Merkezleri Yasa Taslağı'na İlişkin Sağlık Bakanlığı'na İletilen OHSAD Görüşü

Ayaktan Teşhis Tedavi Merkezleri Yasa Taslağı'na İlişkin Sağlık Bakanlığı'na İletilen OHSAD Görüşü
Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı'na ilişkin Sağlık Bakanlığı'na iletilen OHSAD resmi görüşü aşağıdadır.

Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı'na ilişkin Sağlık Bakanlığı'na iletilen OHSAD resmi görüşü aşağıdadır.




Ayaktan Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında
Yönetmelik Taslağı

Sağlık Bakanlığımız "kamuda hekim ve sağlık personeli açığı var." "hekimler kamudan özel sağlık kuruluşlarına kaçıyor" gerekçeleri ile ayaktan teşhis ve tedavi kurumlarını sınırlamak istemektedir. Amacının da sağlık hizmetlerinin kamu eliyle sunumunu aktive etmek olduğu apaçıktır.

 

Yeni hazırlanan yönetmeliğe yönelik eleştirilerimiz şöyledir.


Madde 4. c) bendinde dal merkezleri yazılmamış, ilave edilmeli. Madde 8'de de dal merkezleri tanımı yapılmalıdır.
Madde 8 a ) Tıp merkezleri yalnızca tabip veya birden fazla tabip ortaklığına açılır cümlesine özel hastanesi olan ticari kuruluşların da tıp merkezi şeklinde şube açmalarına müsaade edilmelidir.
b) Görüntüleme merkezleri ve laboratuarlarda birden fazla hekimin çalışması durumunda her hekim için ayrı bir ruhsat alınmasının gereği ortadan kaldırılmalıdır.

Madde 9.
Sağlık Bakanlığının sağlık kuruluşları için yatırım planlaması yetkisinin bulunması uygun değildir. Ülkedeki yatırım planlamasını kendisi sağlık işletmecisi olan bir bakanlık yaparsa özel sektör için yatırım ortamı oluşur mu? Ülkede sağlık planlaması "bağımsız bir kurumla" yapılmalı. (Bankalar Birliği gibi).Veya özel sektör sağlık yatırım planlaması ?Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği? tarafından yapılmalıdır.

Madde 10
. İptal edilmeli ve yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede; yer seçimi için tıp merkezlerinde bağımsız bina şartı aranmamalıdır. Ayrıca binanın yapılacağı yerin (arsanın) sağlık alanında olması şart da olmamalı. (Ticari, sağlık, sosyal amaçlı yerler yeterlidir.) Ayrıca uygun koşulları varsa konutta da poliklinikler açılabilmelidir.

Madde 11
. yeniden düzenlenmeli (11-(1) a-b madde kaldırılmalı, madde 12.1 a ve b'de tıp merkezi için yapı kullanım izni belgesi alma şartı kaldırılmalıdır.

Madde 12.(
2). Kaldırılmalı. Tıp merkezleri başka amaca yönelik binaların içinde de olabilir. Ama tıp merkezi içinde başka bir amaca yönelik birim bulunamaz.

Madde 12 (4) b) müstakil binada poliklinik varsa "sağlık kuruluşu" kaydının gösterildiği yapı kullanma izni belgesi ve binada poliklinik açmada binanın yapı kullanım izni belgesi alması şartı kaldırılmaktadır.

Madde 18
-4) tabipler, mesleklerini "tam gün" süreyle icra ederler, deniyor. Oysa branş ruhsatı varsa ikinci, üçüncü hekimler kısmi zamanlı olarak da tıp merkezlerinde ve polikliniklerde çalışabilmelidir.

Madde 20
-(1) Çalışma belgesi düzenlenen hekimin ayrılması sonucunda yerine yeni birinin bulunma süresinin 10 gün değil 45 gün olarak düzenlenmesi uygun olacaktır.

Madde 27
.(2) Tıp merkezlerinde çalışma saatleri dışında, en az bir tabip nöbetçi tabip olarak bulunması zorunlu olmamalı. Tıp merkezi istiyorsa nöbetçi hekimi bulundurabilir. Yani nöbetçi hekim ihtiyacı olmalıdır.

Madde 30.
4) Polikliniklerin de 24 saat faaliyet gösterildiğinde 30/3 fıkrasının gereğini yapmak mümkün değildir. Bu şartın kaldırılması uygun olacaktır.

Madde 30.8'de son cümlede ambulansın 24 saat sağlık kuruluşunda bulunması gereksizdir. Ülke ambulans otoparkına döner. Ambulans şirketi ile sözleşme yapmak ve gerektiğinde hasta transportunun sağlanılması yeterli olacaktır. Madde 30/9'da gereksizdir. Çıkarılması uygundur.

Madde 40.a) Mesul Müdür için on gün yeterli değildir. En çok 1 ay olmak üzere bir süre tanınmalıdır.
b) Muallak bir cümledir. Metinden çıkarılmalı.
c) Çıkarılmalı. Önce uyarma sonra ilgili birimin kapatılması.
d) Uygunluk belgesinde olamayan dalda acil durumlar dışında ibaresi konmalı, önce uyarılmalı, sonra o branşta hasta kabulüne bir gün ara verilmelidir.
f) İki ay, 15 gün olarak değiştirilmeli.

Ek madde1.1) de yönetmelik yürürlüğe girmesi öncesinde kuruluşlarda devir hakkı aynen korunmalı, mesul müdür ve hekim değişiklikleri, personel değişiklikleri eski statü gereği olmalı. Yeni yönetmeliğe tabi olmamalıdır. Yalnızca yeni hizmet birimi ve uzmanlık ilavesi için yeni yönetmeliğin şartları aranmalıdır.

1.4)'de kiralama veya satılması "eski haliyle" şeklinde de devretmeye bir kez müsaade edilmektedir. Bunun için devretmeye sayı konmamalıdır. (sınırlama kaldırılmalı.)

Ek madde 2.1'de hisse devri yapılmasına rağmen on iş günü 30 gün olarak düzenlenmeli.

Geçici madde 5.1'de hekimlerin yalnızca tam-gün çalışmalarına müsaade edileceğine dair atıfta bulunulmakta, burada asgari kadrolu uzman sayısı olarak değiştirilmeli. Tam gün çalışmayan hekimlere de çalışma şansı tanınmalıdır.

Ek 8/a ve b'deki 'denetleme formu' tamamen yeniden revize edilmelidir.


OHSAD

Bu haber toplam 2352 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim