• BIST 9645.02
  • Altın 2418.204
  • Dolar 32.5836
  • Euro 34.728
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Aynı anda hem kalbi hem böbreği değişti

Aynı anda hem kalbi hem böbreği değişti
Artık son noktaya gelmişti ki bir organ bağışı hayatını değiştirdi. Aynı vericiden alınan kalp ve böbrek hastaya takıldı.

Artık son noktaya gelmişti ki bir organ bağışı hayatını değiştirdi. Aynı vericiden alınan kalp ve böbrek hastaya takıldı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesinde 4 aydır tedavi gören ve bu sürede 3 kez kalbi duran 34 yaşındaki Mehmet Ali Güler, Türkiye'de ilk kez aynı vericiden alınan kalp ve böbrek naklediliyle yeniden yaşama tutundu.

Konya'da geçirdiği trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen ve organları ailesince bağışlanan Bekir Harmankaya'nın, kalbi ve böbreği, Antalya'da ileri derecede kalp ve böbrek yetmezliği hastası Mehmet Ali Güler'e hayat verdi. AÜ'den helikopterle Konya'ya giden ekip, 90 dakika içinde Harmankaya'nın organlarını alarak, helikopterle Antalya'ya getirdi. Harmankaya'nın kalbi ve bir böbreği 10 saat süren ameliyatla Güler'e nakledildi.

AÜ Organ Nakli Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mehmet Ali Güler'in, nefroloji ve kardiyoloji servislerinde 4 aydır takip edildiğini belirtti. Prof. Dr. Süleymanlar, ''Hastamız, hastaneden çıkamaz haldeydi. Geçen hafta tedavilere cevap vermemesi ve yaşam kalitesinin ciddi boyutta bozulması nedeniyle son noktaya geldiğimiz kanısına varmıştık'' dedi.

Bu nedenle Sağlık Bakanlığına acil organ isteminde bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Süleymanlar, ''Böbrek yetmezliği ve son dönemde de kalp yetmezliği olan hastaya, kalp ve böbrek naklini aynı anda yaparak sorunu kökünden çözdük. Aynı vericiden Türkiye'de ilk kez bir hastaya kalp ve böbrek naklini birlikte gerçekleştirdik'' diye konuştu.

Kalp naklini gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıt da Mehmet Ali Güler'in 3 yıldır haftada 3 gün diyalize girdiğini ve hastada 1.5 yıldır da kalp yetmezliği olduğunu söyledi. Güler'in ileri derecede kalp yetmezliği nedeniyle 4 aydır klinikte bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Beyazıt, ''İleri derecede böbrek yetmezliği olduğu için kalp nakli, ileri derecede kalp yetmezliği olduğu için de böbrek nakli yapamıyorduk. Aynı anda nakil yapmaya karar verdik'' dedi.

Beyazıt, ameliyatı 17 kişilik ekiple gerçekleştirdiklerini, önce kalp naklinin yapıldığını ardından Doç. Dr. Alihan Gürkan'ın hastaya böbrek naklini gerçekleştirdiğini ifade etti.

Mehmet Ali Güler'in eşi Arife Güler de eşinin 6 yaşındaki oğlu Necati'nin duaları sayesinde yaşama döndüğünü söyledi.

İnternetHaber

Bu haber toplam 1584 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim