• BIST 9645.02
  • Altın 2414.795
  • Dolar 32.593
  • Euro 34.7657
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Azospermi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Azospermi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Azospermi, erkeğin menisinde canlı sperm bulunmaması durumu olarak tanımlanır. Bu sorun, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 10 ila 15’lik bir bölümünde görülür. Genele bakıldığında ise bu soruna rastlanma oranı yaklaşık olarak %1’dir.

Azospermi, erkeğin menisinde canlı sperm bulunmaması durumu olarak tanımlanır. Bu sorun, çocuk sahibi olamayan erkeklerin yüzde 10 ila 15’lik bir bölümünde görülür. Genele bakıldığında ise bu soruna rastlanma oranı yaklaşık olarak %1’dir.

Genel itibariyle azosperminin iki çeşidi bulunur. Bunlar, tıkanıklığa bağlı olan ve olmayan şeklinde ayrılır. Tıkanıklığa bağlı azospermi, kişinin testislerinde sperm üretimine dair bir sorun olmamasına rağmen kanallardaki problemler nedeni ile hücrelerin dışarı çıkamaması durumu olarak açıklanabilir. Bu sorun; sperm kanallarının doğuştan eksik olması, genital enfeksiyonlar ya da cerrahi işlemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Tıkanıklık kaynaklı azospermi türü, toplam vakaların yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmını teşkil eder. Cerrahi işlemlerle kısa sürede tedavi edilebilir.

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi ise menideki sperm sayısı ile ilgilidir. Menide hiç sperm bulunmaması durumu söz konusudur. Bu sorun, genetik ve hormonal bozukluklar ya da testislerin doğuştan yukarıda olması nedeniyle görülebilir. Radyasyona maruz kalmak da bu sorunu tetikleyebilir. Cerrahi yolla sperm üretilmesi ve mikroenjeksiyon uygulaması ile bu gruptaki hastalar tedavi edilebilir. Azospermi; ilerleyen yaşa, beslenme bozukluklarına ve stres gibi psikolojik etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Azospermi Belirtileri Nelerdir?

Azospermi, bariz belirtileri olan bir hastalık değildir. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişilerin çok büyük bir kısmında meni, doğal ve normal bir formdadır. Dolayısıyla bu rahatsızlığın varlığını gösteren belirtilerden ve çıplak gözle gözlemlenebilen ayırt edici semptomlardan bahsedilemez.

Kimi azospermi hastalarının menilerinde birtakım anormallikler gözlemlenebilir. Menide alışılagelmedik bir koku hissedilmesi hâlinde kişinin bir uzmana görünmesi tavsiye edilir. Meni rengindeki ve yapısındaki değişimler, hastalığın varlığının habercisi olarak yorumlanabilir. Meni normale göre daha sarımsı, yeşilimsi, kırmızımsı ise ya da kıvamında değişiklik göze çarpıyorsa yine alanında uzman bir doktora danışmakta fayda vardır.

Azospermi Teşhisi Nasıl Konulur?

Sperm testi, azospermi teşhisinin tek ve kesin yoludur. Spermiyogram olarak da bilinen bu test, kişinin sperm sağlığına dair birçok konuda veri sağlar. Sperm sayısı, şekli, hareketliliği ve üreme hücrelerinin kanallarda düzgün ilerleyip ilerlemediği gibi kriterler bu test ile incelenir. Bu testin ilk kez uygulanmasıyla elde edilen sonuçta sperm hücresi bulunmaması doğrudan ve net teşhis için yeterli olmayabilir. Bu nedenle kişiye kesin teşhisin konulmasından önce aynı test ikinci kez uygulanır. 2 hafta ara ile uygulanan bu testte de sperm hücresine rastlanmaması durumunda kişiye azospermi teşhisi konulur.

Azospermi Teşhislerinde Sperm Testinin Etkisi Nedir?

Sperm testinin azospermi teşhislerindeki etkisi çok büyüktür. Bu testin sonuçlarına bakmadan kişiye azospermi teşhisi koymak mümkün değildir. Bu nedenle, çiftlerin çocuk sahibi olamamaları durumunda mutlaka sperm testi yaptırmaları gerekir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda net bir teşhis konulabilir ve ardından kişinin hastalığın hangi çeşidini taşıdığına dair tetkikler yapılır. Yapılan saptamaların ardından azospermi tedavisi aşamasına geçilir.

GeminiLab Sperm Testleri Güvenilir midir?

Azospermi teşhisinde büyük önem taşıyan sperm testleri, mutlaka güvenilir kurumlar aracılığı ile yaptırılmalıdır. Bu amaçla tercih edebileceğiniz GeminiLab sperm testleri, ISO standartlarını karşılar ve CE Uygunluk Beyanı’na sahiptir. Ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylanmıştır. Tüm bu belgeler ve onaylar, GeminiLab sperm testlerinin güvenilirliğini kanıtlar niteliktedir. Siz de sperm testi yaptırmak istiyorsanız GeminiLab’in internet sitesine girerek sipariş oluşturabilirsiniz. Siparişinizi ardından testte kullanılacak kit evinize kadar ulaştırılır. Hazır olduğunuzda kit, testin yapılacağı laboratuvarlara gönderilmek üzere yine adresinizden teslim alınır. Aynı gün içinde sperm sağlığı raporunuza online ortamda ulaşabilirsiniz.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 1450 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim