• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Baba-oğul Robotik Protezle Yürüdüler

Baba-oğul Robotik Protezle Yürüdüler
İzmir'de yaşayan Vedat Kazanan, bundan bir buçuk yıl önce geçirdiği robotik diz protezi ameliyatı ile günlük hayatına dönerken, babası da yürümekte...

İzmir'de yaşayan Vedat Kazanan, bundan bir buçuk yıl önce geçirdiği robotik diz protezi ameliyatı ile günlük hayatına dönerken, babası da yürümekte zorlanınca kendi doktoruna başvurarak aynı ameliyatı yaptırdı. Dizdeki hareket kaybını milimetrik olarak hesaplayarak bağ dengesini koruyan robotik teknik, protezin uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Didim'de yaşayan 78 yaşındaki Mustafa Kazanan, uzun süre diz ağrısından dolayı, oturduğu evin bahçesine bile çıkamayacak duruma gelince oğluna "Seni ameliyat eden doktora götür beni" dedi. Bunun üzerine Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Öçmen tarafından dizine robotik yöntemle protez takıldı. Bundan bir buçuk yıl önce kendisi de aynı ameliyatı olan 52 yaşındaki Vedat Kazanan, "Küçük yaşlardan itibaren severek oynadığım futbolu sakatlanınca futbolu bırakmak zorunda kalmıştım. Arada rahatsızlansam da çok ciddi bir sorun yaşamadığım için tedavi görmedim; ama bundan bir buçuk yıl önce dizimi biraz zorladım ve ağrılarım giderek artmaya başladı. Dr. Selçuk Öçmen tarafından robotik diz protezi ameliyatı olup, günlük yaşantıma geri dönünce babamı da aynı ameliyat için doktoruma emanet ettim" dedi.

Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Devrim Akseki, robotik diz protezi ameliyatı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Diz eklemlerinde; sıvı kaybı, kireçlenme, kıkırdak dokusunun bozulması gibi sorunlar ilerleyip hasta günlük hayatındaki basit işleri bile yapamayacak hale geldiğinde, diğer tedavilere de yanıt alamıyorsak protez öneriyoruz. Dünyada artık protez uygulamalarında robotik yöntem yaygınlaşmaya başladı. Normal robotik ameliyatlardan farklı olarak bu teknikte, ameliyatı robot değil yine cerrah yapıyor. Robot bize kılavuzluk yaparak, bize neyi nereden ne kadar eğimle ne kadar açıyla ne kadar derece dönüklükle kesmemiz gerektiğini söylüyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, robotla yapılan protez cerrahilerinin başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Protezi yerleştirmeden önce bağ dokularının dengesi, robot sayesinde ayarlanıyor ve hastanın ameliyat sonrası hareket etmesini kolaylaşıyor. Protezin neden olduğu yabancı cisim hissi az oluyor böylece hasta kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor."

Dünyada giderek yaygınlaşan robotik protez cerrahisi, Medicana International İzmir Hastanesinde Ortopedi Uzmanları Prof. Dr. Devrim Akseki ve Op. Dr. Selçuk Öçmen tarafından uygulanıyor. Robotik diz protezi tekniğiyle, dizdeki eğrilik ve hareket kısıtlılığı milimetrik olarak hesaplanarak protezin dize tam olarak oturması sağlanıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim