• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Babam parkinson hastası, babamın bulunduğu il'e nakil isteyebilir miyim?

Babam parkinson hastası, babamın bulunduğu il'e nakil isteyebilir miyim?
Devlet memuru, Parkinson hastası babası için, babasının bulunduğu ile tayin isteyebilir mi?

SORU: Merhaba ben ... Bakanlığında mühendis kadrosundayım. Şu anda ücretsiz izindeyim. Bir ailenin tek çocuğuyum. Babam parkinson hastası buna göre babamın bulunduğu ile izinliyken sağlık mazeretinden dolayı tayin isteyebilir miyim?

Teşekkürler

CEVAP: 25/6/1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 13 üncü maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir. Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir." hükmü yer almaktadır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 7/10/2015 tarihli ve YD İtiraz No: 2015/946 sayılı Kararı ile 13 üncü maddenin birinci fıkrasında yer alan "eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden" ibaresinin yürürlüğü durdurulmuştur. Bunun anlamı nihai karar verilene kadar söz konusu ibarenin uygulanmamasıdır.

Devlet Personel Başkanlığının "Sağlık mazeretine bağlı yer değişikliğinin nasıl yapılacağı hakkında" 01/07/2016 tarih ve 4103 sayılı görüşü aşağıdaki şekildedir.

" 1- Zorunlu yer değiştirmeye tabi memurun kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının hastalığı ile memurun görev yeri ile ikametgahı aynı olan annesinin, babasının ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının, memurun görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmaması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelendirerek sağlık mazeretine bağlı yer değişikliğinde talebinde bulunması halinde Kurumunuzca Sağlık Bakanlığı ile memurun görev yaptığı hizmet bölgesi içinde bulunan hangi hizmet alanında söz konusu hastalığın tedavi edilebileceği hususunda yazışma yapılarak, Sağlık Bakanlığının cevabi yazısına göre aynı hizmet bölgesi içinde ilgililerin tedavisinin yapılabileceği başka bir hizmet alanına, aynı hizmet bölgesi içinde ilgililerin hastalığının tedavisinin mümkün olmaması halinde ise yine Sağlık Bakanlığı ile yazışma yapılarak, Sağlık Bakanlığının cevabi yazısına göre başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına yer değiştirme suretiyle atamanın yapılabileceği,

2- Memurun görev yeri ile annesinin, babasının ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin ikametgahının farklı olması durumunda ise söz konusu yakınlarının hastalığının tedavisinin talep edilen yerde yapıldığı, bahsi geçen kişilerin tedavi sürecinde bakıma ve refakate muhtaç olduğu ve bu süreçte memurun yanlarında bulunmaması halinde bu kişilerin sağlık durumunun tehlikeye düşeceğinin sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde yer değiştirme suretiyle atamanın yukarıda sayılan kişilerin ikametlerinin bulunduğu ve tedavilerinin yapıldığı yere yapılabileceği, söz konusu kişilerin ikamet ettikleri yer dışında tedavilerinin yapılması halinde memurun yer değiştirme suretiyle atamasının bahsi geçen kişilerin tedavilerin yapıldığı yere yapılabileceği, mütalaa edilmektedir."

Sonuç olarak; babanızın tedavisinin talep edilen yerde yapıldığı, babanızın tedavi sürecinde bakıma ve refakate muhtaç olduğu ve bu süreçte sizin babanızın yanında bulunmamanız halinde babanızın sağlık durumunun tehlikeye düşeceğinin sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde yer değiştirme suretiyle atamanızın babanızın ikametinin bulunduğu yere yapılması mümkündür.

Ücretsiz izinde bulunmanız dilekçe vermenize ve tayin talebinizde bulunmanıza engel değildir.

Memurlar.Net - Özel
Bu haber toplam 8562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim