• BIST 9881.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Bacaklarınızın dermanı yoksa, dikkat!

Bacaklarınızın dermanı yoksa, dikkat!
Bel fıtığı romatizma ağrısıyla karıştırılıyor. Hastanın bel, bacak veya kalçasındaki ağrılar sabah yataktan kalktığı zaman fazlaysa,..

Hastanın bel, bacak veya kalçasındaki ağrılar sabah yataktan kalktığı zaman fazlaysa bu ağrının 'romatizmal' olma ihtimali yüksektir. Romatizmal ağrılar sabah şiddetlidir, ancak gün içinde hareketle geçer.

Ağrı hareket halindeyken artıyorsa iskelet sistemine aittir. Ağrı hareketsizken de devam ediyorsa iç organlara aittir.
- Eğer bel çevresindeki ağrı basit ağrı kesiciler alındıktan sonra geçmiyorsa,
- Ağrı kalçaya ve bacaklara yayılıyorsa,
- Bacakta ve bel bölgesinde uyuşukluk varsa,
- Sağ kalça ile sol kalça arasında ya da sağ bacakla sol bacak arasında his farkı varsa,
- Bacağın belirli yerlerinde 'hissizlik' meydana geliyorsa,
- Bacaklarda çabuk yorulma hissi meydana geliyorsa ve gücünde zayıflama varsa dikkat! Bel fıtığı olabilir. Mutlaka bir uzmana başvurun.

DOĞRU HAREKET EDİN
Dönmek de en az yük kaldırmak kadar bele ağırlık bindiren ve yanlış yapıldığında omurlara ve disklere zarar veren bir hareket. Bu nedenle dönüşlerin ve eğilmenin tüm vücutla birlikte yapılmasında fayda var. Sadece beli kullanarak dönmek yerine ayaklarla birlikte tüm vücudu döndürmek ise bele kesinlikle zarar vermez. Uygun bir dönüş bele fazladan hiçbir yük bindirmez.

Gün içindeki hareketlerin bel fıtığını artırıcı etkisi var mı?Vücut hareketleri hem bel fıtığının oluşmasında hem de mevcut bel fıtığının iyileşmesi ve artmasında büyük rol oynuyor. Hassas bölge olan disklerin en fazla basıya uğradığı hareketler öne geriye yapılan hareketlerdir.

Dönmelerde ve özellikle eğilmelerde, üstelik de kişi bir de ağırlık kaldırıyorsa, örneğin elinde alışveriş torbaları varsa, diske çok yük biner. Ağırlığın dengeli olarak kaldırılması bel sağlığı açısından çok önemlidir. Ağır yük iki ayrı torbaya bölüştürülmeli öyle taşınmalıdır. Diğer bir önemli nokta ise kaldırma şeklinin vücuda ve yere parelel olarak yapılmasıdır. Bütün gövde ile öne doğru eğilerek değil de dizleri kırarak yere eğilmek ve yükü aynı şekilde dizlere ağırlık vererek kaldırmak bel fıtığının önlenmesi açısından çok gereklidir.
Bir cismi kaldırırken bu işi belinizin değil bacaklarınızın yapmasını sağlayın. Yerden bir kâğıt parçasını kaldırmak için bile bu kural geçerlidir. Kaldırmak istediğiniz cismi vücudunuza yakın tutunuz ve yine dizleri doğrultarak ayağa kalkın. Çok hafif bile olsa dizlerinizi bükmeden ya da belinizi öne doğru eğerek asla eşya kaldırmayın. İki kişi bir yükü kaldırmayı planladığınızda, takım olarak çalışma yapın. Kimin tam olarak ne zaman ne yapacağı iyi planlanmalı.

Hangi sporlar bel fıtığını önler?Karın ve bel kaslarını güçlendiren sporlar bel fıtığının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir. Ama hiç spor yapmamış bir insanın birdenbire hızlı bir tempo ile yüzmeye, koşmaya başlaması vücudun başka yerlerine zarar verebilir. Bel fıtığının hem önlenmesi hem de tedavisi için en yararlı spor yüzmedir. Özellikle serbest stil ve sırtüstü yüzme kasları ahenkli bir şekilde çalıştıracağı için faydalıdır. 40 yaşın üzerindeki kişilere ise ağırlıklı olarak yürüyüşü öneriyoruz. Ağırlık kaldırma ve sert hareketler gerektiren sporlar bel fıtığı olan hastalar için çok sakıncalıdır. Vücudu eğerek bisiklete binmek de sakınca yaratır.

PİLATES GERÇEĞİ
Hangi sporlar olumsuzlukları beraberinde getirir.Ülkemizde moda olan pilates bilinçsizce yapılınca sorunlar da yaşanabiliyor. Üzülerek söylüyorum pilates eğitimi yaptıranların çoğunluğu bu konuda iyi yetişmiş kişiler değil. Ayrıca özellikle bel ve boyun fıtığı olanların bu sporu yapmalarında büyük sakıncalar var. Bu hastalar ancak hekimlerin müsadesi ile uygun olan sporları yapabilirler.
Bu arada parklara iyi niyetle konulan bazı spor aletleri sağlıklı kişiler için doğru olabilir. Fakat iskelet sistemi ile ilgili sorun yaşayanlarda, kalp yetmezliği, hipertansiyonu olanlarda yapılacak bu sporlar kişiyi istenmeyen sonuçlara götürebilir.
Spor yaparken de insanların fizik yapılarına, yaş ve hastalıklarına göre planlanmış doğru sporları yapmaları için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarından yardım almaları gerekir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim