• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Bağırsaklar yüzünden yuvalar bile yıkılıyor!

Bağırsaklar yüzünden yuvalar bile yıkılıyor!
Yaşam kalitesini düşüren Irritable bağırsak sendromu evliliğe, eğitim hayatına, hatta kariyere bile darbe vurabiliyor. Dr. Hakan Güveli "Rahatsızlığınızdan ...

 

DOKTOR HASTAYI ÇOK SIKMAMALI
Hastalar şikayetlerini tam aktarabiliyor mu?
Hastaların birçoğu muayene sırasında şikayetinin sadece bir bölümünü aktarıyor ya da hastaya detaylı sorgulama yapılmıyor. Bir hasta geliyor ve "Son günlerde karnımda bir gariplik var, sanki şiştim, guruldamaya başladım" diyor. Bu durumda doktor olarak hastayı sıkmadan ve ona ait kelimelerle doğru yönlendirerek rahatsızlığı ortaya çıkarmak gerekiyor.

ALARM BULGULARINA DİKKAT!
Kilo kaybı
Ateş
Dışkıda aşikar ya da gizli kan
Gece sık sık yaşanan değişkenlikler
Laboratuvar testlerinde görülen anormallik
Ailede iltihabi hastalık olması
Ailede kolon kanseri olması
50 yaştan sonra bulguların çıkması

30 YIL DOKTORA GİTMEYENLER VAR
TEŞHİSTE GECİKME CAN YAKAR

Konu sindirim sistemi problemleri olduğunda, ne yazık ki çoğunlukla doktora geç gidiyoruz. 60 yaşa gelip 30 yıl gaz, kabızlık ya da aralıklı ishali olan ama bekleyenler var. Aralıklarla dışkı ile kanaması olan ve yine 30 yıl doktora gitmeyen, eş dost ilaçları ile uzunca yıllar karın ağrısı ile savaşan ama yine idare eden çok hastam oldu. Bu nedenle boş yere teşhiste gecikme yaşıyoruz. Hatta doktordan utanıp derdini anlatmaktan çekinen hastalar var.

DOKTORA HER DETAYI ANLATIN
Hasta, doktora gitmeye karar verdiğinde, hastaneye kiminle birlikte gideceğini seçmeli ya da utanıyorsa doktorun odasına yalnız girmeli. Zira anlatmaktan çekindiği her bir detay, hastalığında gecikme ve daha kötüsü yanlış tanıya yol açabilir. Lütfen her türlü detayı doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin ve utanmayın.

DUYARLI İNSANLAR DAHA ÇOK YAKALANIR
IBS'nin birçok nedeni vardır. En önemli nedenler; bireysel aşırı duyarlılık, sinirsel ve hormonal bozukluk, psikolojik faktörler, stres, enfeksiyonlar, gıda alerjileridir... İBS aynı zamanda psikolojik, sinirsel, bağışıklıkla ilgili ve hormonal içerikli bir hastalıktır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 17521 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim