• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Bahar hastalıklarından nasıl korunabiliriz?

Bahar hastalıklarından nasıl korunabiliriz?
Bahar aylarında hava sıcaklıklarındaki değişkenlikle birlikte hastalıklar da artış gösteriyor. Mevsimsel özelliklere dikkat edip, bu konuda bilinçli olmak, bahar hastalıklarından korunmak için büyük önem taşıyor

BAHAR HASTALIKLARINDAN KORUNUN

Bahar aylarında hava sıcaklıklarındaki değişkenlikle birlikte hastalıklar da artış gösteriyor. Mevsimsel özelliklere dikkat edip, bu konuda bilinçli olmak, bahar hastalıklarından korunmak için büyük önem taşıyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Görgülü, baharda sağlıklı kalmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı önleminizi alın

Baharda görülen ısı değişiklikleri ile birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı denilen virüs enfeksiyonları çok sık görülmeye başlanır. Virüs enfeksiyonu sonrası yalnızca hapşırma, sulu burun akıntısı ve kırgınlık olabileceği gibi; yüksek ateş, öksürük, aşırı halsizlik, kas ağrıları ve krampları, şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı hatta solunum yetersizliği görülebilir. Yine bu tip virüs enfeksiyonlarının sonucunda hastalık komplikasyonu olarak zatürre, bronşit ve menenjit gibi hastalıklar da daha sık görülmeye başlar. 

Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin

Mevsim şartlarına uygun giyinmekte önemlidir; çok sıkı, terletecek naylon içerikli giysiler ya da üşütecek kadar ince giysiler tercih edilmemelidir. Pamuklu, vücudun hava almasını sağlayan, gerektiğinde çıkarılıp yeniden giyilebilecek giysiler tercih edilmelidir.

Camları ve perdelere açın, evinize bahar havası girsin

Bahar aylarında zorunlu olmadıkça kalabalık yerlerde ve kapalı yerlerde kalınmamalıdır. Kapalı ortamlar sıklıkla havalandırılmalı, bol bol temiz hava alınmalıdır.
 
Mevsim meyve ve sebzeleri ile sağlıklı kalın

Bol taze meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir. Öğünlerinizde ölçülü bir şekilde yer almasına özen gösterilmelidir. İyi beslenemeyen kişilerde ya da hamile, çocuk ve yaşlılar ile bazı kronik hastalığı olanlarda vitamin takviyesi yapılmalıdır. İnsan vücudu için suyun gerekliliği unutulmamalı ve yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Mevsime uygun olarak açık havada yapılabilecek düzenli egzersizler kişiyi hastalıklardan korumaktadır. 

Vücudunuzun ihtiyacı kadar uyuyun

Uykuya dikkat edilmelidir, uykusuzluk vücut direncini düşürerek daha kolay hastalanmamıza neden olur. Uyku düzenin de yaş, günlük aktivite yoğunluğu ve süresi gibi etkenlere göre iyi ayarlanması gerekir.

Güneş ışığı sağlık verir

Gerekli önlemler alınmasına rağmen hastalık başladığında erken tedavi çok önemlidir. Erken dönemde ve hafif enfeksiyonlarda yatak istirahati, iyi uyku ve beslenme yeterli olacaktır; ancak bu önlemlere ek olarak ateş düşürücü, ağrı kesici ve vitaminler kullanılabilir. Öksürük, balgam, ateş, nefes darlığı gibi durumlarda doktora başvurup tetkik yaptırmak ve uygun tedavi yoluna gitmek gereklidir.

Doktora başvurmak için geç kalmayın

Kişi tüm bu önlemleri almasına rağmen kendisini halsiz, yorgun hissediyorsa ya da grip, nezle, soğuk algınlığı belirtileri yaşıyorsa rahatsızlığın kendi kendine geçmesini beklemek yerine doktora görünmeli ve en uygun tedavi planını vakit kaybetmeden uygulamalıdır.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8548 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim