• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Bakan Akdağ: Hekim sıkıntısını, önümüzdeki 5 yılda birlikte yaşayacağız

Bakan Akdağ: Hekim sıkıntısını, önümüzdeki 5 yılda birlikte yaşayacağız
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin gelecek 5 yılda hekim sıkıntısı yaşayacağını belirterek, ''YÖK'ü bu konuda görevini yapmaya çağırıyorum

AA-Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin gelecek 5 yılda hekim sıkıntısı yaşayacağını belirterek, ''YÖK'ü bu konuda görevini yapmaya çağırıyorum. Her fırsatta kamuoyunun önüne çıkıp, vatandaşa zehir zemberek açıklama yapan Sayın YÖK Başkanı, çıkıp Sağlık Bakanının bu talebi için ne yaptığını kamuoyuna açıklamalı'' dedi. TBMM Genel Kurulunda, Bakan Akdağ, sözlü soru önergelerini yanıtladı. CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün'ün, Söğüt ve Pazaryeri ilçelerindeki hekim açığıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Bakan Akdağ, önümüzdeki 5 yılda, milletvekillerinden hekim eksiğinin giderilmesi konusunda benzer talepler geleceğini ifade etti.

Türk sağlık sisteminin önündeki en büyük sorunun hekim yetersizliği olduğunu dile getiren Akdağ, Türkiye'de yıllardır uygulanan yanlış insan kaynağı geliştirme politikasının, ülkeyi belli bir noktaya getirdiğini söyledi.

Türkiye'yi, sosyal bir devletin sahip olduğu sağlık sistemine milletvekilleriyle birlikte ulaştıracaklarını belirten Akdağ, ''Hekim sıkıntısını, önümüzdeki 5 yılda birlikte yaşayacağız'' dedi.


HEKİM YETERSİZLİĞİ

Akdağ, Türkiye'de hekim yetersizliği konusunun ilk defa 59 Hükümet döneminde kamuoyunun gündemine getirildiğini belirterek, bugüne kadar ''Türkiye'de doktor sayısı fazla'' dendiğini, ancak bu konuda yeni fikir birliğine ulaşıldığını söyledi.

Türkiye'nin, dünyada ülke arasında, nüfusuna göre doktor sayısı sıralamasında 52. sırada olduğunu ifade eden Akdağ, ''58 milyonluk İtalya'da 241 bin, 60 milyonluk Fransa'da 203 bin, 86 milyonluk nüfusa sahip Almanya'da 278 bin, 38 milyonluk Arjantin'de 109 bin doktor var. 70 milyonluk ülkemizde bu rakam sadece 100 bindir'' dedi.

Bakan Akdağ, doktor açığını kapatmak için tıp fakültelerinin öğrenci sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayarak, ''5 yıl boyunca bu hususta YÖK nezdinde çabalarımız, hep duvara çarpar noktada olmuştur'' diye konuştu.

Akdağ, kendisine laf atan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e, ''Bu Mecliste sizden başka bu tutumu gösteren kimse yok. Burada konuşan konuşmacıya saygı göstermeniz gerekir'' karşılığını verdi.

Türkiye'deki hekim sayısı artırılmadığı sürece hekim sayısında sıkıntı olacağına işaret eden Akdağ, şunları kaydetti:

''Doktor açığı konusunda alarma geçmesi gereken birinci kurum YÖK'tür. Çünkü Anayasa, Sağlık Bakanına tıp fakültesinde öğrenci yetiştirme hususunda yetki vermiyor, sorumluluk da vermiyor. Hükümetimiz, tıp fakültelerindeki öğrenci sayısının artırılması konusunda kararlıdır. Her türlü yatırımı da yapacağız. YÖK başta olmak üzere tabip örgütlerinin buna inanması lazım. Eğer gerekli tedbirleri almazsak, bu doktor sayısıyla, önümüzdeki 5 yılı, halkımızın ihtiyaçlarını organize edecek şekilde geçiririz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandaşına hizmet etmek için, 2023'ü vizyonel bir yıl olarak alırsak, 2023'te 200 bin doktora ihtiyacımız var. Eğer biz 100 bin civarında bir doktoru 200 bine çıkaramazsak, hekimlerin önündeki iş yükü artacak.'' Hekim yetiştirilmesi konusunda YÖK'ü göreve çağıran Akdağ, ''Her fırsatta, kamuoyunun önüne çıkıp, vatandaşa zehir zemberek açıklama yapan Sayın YÖK Başkanı, çıkıp Sağlık Bakanının bu talebi için ne yaptığını kamuoyuna açıklamalı'' dedi.

Başkanvekili Pakdil, diğer sorulara yanıt verecek bakan olmaması nedeniyle, TBMM Genel Kurulunu yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Medimagazin

Bu haber toplam 2042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim