• BIST 9524.59
  • Altın 2492.501
  • Dolar 32.5634
  • Euro 34.7233
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Bakan Akdağ, Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne sahip çıktı

Bakan Akdağ, Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne sahip çıktı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan ünitesinde meydana gelen bebek ölümlerine ilişkin AA'nın sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan ünitesinde meydana gelen bebek ölümlerine ilişkin AA'nın sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki yenidoğan uzmanı ve hemşire sayısının yetersiz olduğunu belirten Akdağ, ''Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ni, oradaki yavrularımızın ölümünden dolayı hepimiz suçlayabiliriz ama aldığı yükü bir görmek lazım'' dedi.

Akdağ, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerinin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan İnceleme Komisyonunun raporunda, özellikle 2-3 hususa dikkat çekildiğini, hastanenin şartlarının ve hizmet verme modelinin uluslararası standartlarda olduğunun vurgulandığını hatırlattı. Akdağ, merkezin, Sağlık Bakanlığına bağlı diğer merkezler gibi büyük iş yüküne sahip olduğuna işaret edildiğini belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 110 yenidoğan uzmanı bulunduğunu, Bakanlığına bağlı 26 yenidoğan uzmanından 4'ünün Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde görev yaptığını ifade eden Akdağ, geri kalan uzmanların çoğunluğunun üniversite hastanelerinde çalıştığını belirtti.

Akdağ, sadece Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne 1 yıl içerisinde yatan yenidoğan sayısının İstanbul ve Ankara'daki üniversite hastanelerine yatan yenidoğan sayısından fazla olduğuna dikkati çekti. Söz konusu illerdeki üniversite hastanelerindeki yenidoğan uzmanı sayısının bu hastanedekinden çok daha fazla olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Yani, yük büyük ölçüde Ankara itibariyle ilgili hastanenin üzerine binmiş durumda. İşin en önemli kısımlarından biri bu'' dedi.

Akdağ, raporda ayrıca, hastanedeki hemşire sayısının Türkiye ortalamasının üstünde, Avrupa ve dünya ortalamasının ise altında olduğuna dikkat çekildiğini söyledi. Yaz döneminde izinlerden dolayı personel sıkıntısının daha da arttığını belirten Akdağ, şunları söyledi;

"Bu yoğunluktan dolayı iş yükünün artması, temmuz ve ağustosun ilk haftasında enfeksiyon oranlarında bir artış meydana getiriyor. Kaybedilen bebeklerin büyük bir bölümü, düşük doğum ağırlıklı ve riskli bebekler. Onların içindekilerin önemli bir bölümü de tüp bebek yöntemiyle hamile kalmış annelerin bebekleridir. Bu bebeklerde, temmuz ayında ve ağustosun ilk haftasında ölüm oranlarında bir artış var. Buradaki görevlilerin işlerini savsaklamaları, ihmalleri gibi bir husustan bilirkişi olarak görevlendirdiğimiz arkadaşlar bahsetmiyorlar. Aslında çok fedakarca hizmet edilen, büyük iş yoğunluğu olan bir ünite. Ama Türkiye'nin gerçekleri, özellikle hemşire sayısı itibariyle arzu ettiğimiz rakamlara ulaşılmasını engelliyor.''

Yenidoğan uzmanlarının büyük çoğunluğunun üniversite hastanelerinde olduğunu, bu nedenle yenidoğan yoğun bakım yükünün üniversite hastanelerinde olması gerektiğini ifade eden Akdağ, oysa yükün büyük çoğunluğunun Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde olduğunu kaydetti. Akdağ, yenidoğan kuvöz sayısının son yıllarda 3'e katlanığını, bunun daha da arttırılmasının planlandığını belirterek, ''Ama yeteri kadar hemşire ve yenidoğan uzmanı olmazsa buralarda bakımlar yine aksayacaktır. İstediğiniz kadar kuvöz koyun ana mesele yükün kısa vadede paylaşılmasıdır. Ankara'daki tüm üniversite hastanelerinin bir yıl içinde yatırarak baktıkları bebek sayısı bin 200'lü rakamlardayken, bu hastaneninki 5 binlere yaklaşıyor. Bu yükü, üniversite hastanelerimizin olabildiğince paylaşması lazım" diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu ve Yenidoğan Ünitesi sorumlu doktorları hakkında soruşturma izni istediği hatırlatılarak, ''Bakanlığın bu noktada idari bir tasarrufunun bulunup bulunmayacağı'' sorusuna Akdağ, ''Bu hususta, ilgili bilir kişi heyeti, ilave bir soruşturmaya gerek görmedi. Biz de o raporu yeterli görüyoruz. Bahsettiğiniz konu, tabii olarak, böyle bir soruşturmayı ve bunun sonucunda da soruşturma izni verilip verilmemesini gerektirecektir'' yanıtını verdi.

Bu haber toplam 2939 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim