• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Bakan Soylu, İzmir'de "En İyi Narkotik Polisi Anne" programında konuştu:

Bakan Soylu, İzmir'de "En İyi Narkotik Polisi Anne" programında konuştu:
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu ile mücadelede hiçbir çocuğun, hiçbir ailenin feda edilemeyeceğini söyledi.

"Tekrar söylüyorum. Çocuklarımızı zehirlemeye kim çalışırsa, okulların önüne kim pusu kurar, evlatlarımızı zehirlemeye çalışırsa ayaklarını kırın, ayaklarını kırın, ayaklarını kırın"

Bakan Soylu, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "En İyi Narkotik Polisi Anne" adlı programa katıldı.

2016-2017 yıllarında uyuşturucuya bağlı ölümlerin sayısının 941'e çıkmasının ardından çalışma başlattıklarını belirten Soylu, bunun sonucunda sayının çok büyük ölçüde azaldığını söyledi.

Bakan Soylu, uyuşturucu bağımlısı bir gencin annesinin kendisine ulaşarak yardım istemesinin kendisi için kırılma noktası olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Çıktım, bir söz söyledim. Ölüm 941'e çıkmış. Bütün dünya bu işe pes etmiş. Neredeyse bir sağanak gibi uyuşturucuyla karşı karşıya kaldığımız bir durum söz konusu. 'Buradan söylüyorum.' dedim. 'Kaymakamlar burada, emniyet müdürleri burada, polisler burada. Okullarının önünde uyuşturucu satıcısı gördüğünüz zaman ayaklarını kırın.' Kıyamet koptu. 'İçişleri Bakanı böyle söyler mi?' Bir daha söylüyorum burada. Tekrar söylüyorum. Çocuklarımızı zehirlemeye kim çalışırsa, okulların önüne kim pusu kurar, evlatlarımızı zehirlemeye çalışırsa ayaklarını kırın, ayaklarını kırın, ayaklarını kırın. Burada söylemek isterim. 941 olan ölüm sayısı biraz önce burada da söyledim, ilk önce 700'lere, daha sonra 500'lere, 2021 yılı sonu itibarıyla 270'e, 2022 yılı sonu itibarıyla neredeyse dörtte bire düştü ve 250'ler seviyesine indi. Bizim için yeterli mi? Hayır, biz bir çocuğumuzu, bir ailemizi feda edemeyiz."

- Avrupa ve ABD'de durum

Avrupa'nın bazı ülkelerinde açılan narko-shoplarda uyuşturucuların rahatlıkla satıldığını ifade eden Soylu, "Türkiye, hem etrafındaki coğrafyadaki ateş çemberine rağmen hem de Avrupa ve Amerika'nın uyuşturucu konusunda pes etmesine, neredeyse nesillerini ve insanlarını uyuşturmayı kafalarına koymalarına rağmen büyük bir mücadele ortaya koyuyor." dedi.

Soylu, yakaladıkları uyuşturucu kullanıcı ve satıcılarına çeşitli sorular sorarak anket yaptıklarını, ilk etapta 150 binin üzerinde ulaştıkları kişilerden yüzde 78'inin bir aile içinde yaşadığını, yüzde 91'inin annesinin ev hanımı olduğunu öğrendiklerini, yüzde 53'ünün merak ve özen nedeniyle uyuşturucuya başladığını, yüzde 73'ünün kullandığı maddeyi arkadaşından temin ettiğini dile getirdi.

Kullanıcıların yüzde 48'inin de uyuşturucuyu evde kullandığını belirten Soylu, "Birçok uyuşturucu kullanan kişilerin anneleriyle birlikte oluyorum. Onları dinliyorum. Onlarla elimizden gelen çalışmayı ortaya koyuyoruz. Mücadele ediyoruz. Onların mücadeleleri, onların ayakta kalması için bütün arkadaşlarımızla beraber çaba sarf ediyoruz." dedi.

Soylu, Sağlık, Adalet, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarının katılımıyla gelecek 5 yıl için uyuşturucuyla mücadele programı hazırlamada son noktaya gelindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Uyuşturucu operasyon miktarımızı 80 binden 246-247 bine çıkardık, 250 bin diyeyim ben ona. Çünkü gümrüğün de operasyonları var, onu da ilave edebiliriz. 250 bine çıkarmamıza, o kadar daha fazla adam yakalamamıza, o kadar daha fazla içeri adım atmamıza rağmen ilk kez satanları yakaladığımız sayı 19 bindi. Şimdi 15 bine düştü. Kullanıcı sayıları da düşüyor ve mümkün olduğunca sahaya baskımız netice veriyor."

Daha önce trafik kazalarında 7 bin 500 kişinin vefat ettiğini hatırlatan Soylu, 2022'de bu sayının 5 bin 200'e gerilediğini söyledi.

Soylu, uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu metruk binalarla da ilgili çalışmalar yapmayı sürdürdüklerini, belirledikleri 124 bin metruk binadan 90 binini yıktıklarını, yaklaşık 15 binini de rehabilite ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin sığınmacılara yönelik politikasına dikkati çeken Soylu, "Biz Suriye'de insanların rahat bir şekilde geri dönebilmeleri için bölgeyi terörden temizledik. Şimdi orada Organize Sanayi Sistemi yapılıyor. Kendi kazandıkları paralarla yapıyor. Yaptıkları tarımla beraber yapılıyor. Onlar satılıyor, onlarla beraber organize sanayi siteleri yapılıyor, altyapı yapılıyor. Biz sadece danışmanlığını yapıyoruz. Ne kazanıyorlarsa onların kazanmalarının iyi bir şekilde olabilmelerini temin ediyoruz. Güvenliklerini sağlıyoruz. Biz sömürgeci değiliz." dedi.

Bakan Soylu, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu vurgulayarak, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

- İzmir Valisi Köşger

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise böylesine anlamlı bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, kentte bu alanda yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Uyuşturucuyla mücadelede farkındalık ve bilinçlendirme amaçlı eğitimleri içeren projenin uygulanmasında İçişleri Bakanlığınca belirlenen hedeflere İzmir'de ulaşıldığını vurgulayan Köşger, şunları kaydetti:

"Kolluk birimlerimiz profesyonel bakış açısıyla, teknik imkanlarla donatılmış uzman personeliyle, ilgili mevzuat ve kanunlar çerçevesinde uyuşturucuya sıfır toleransla mücadele etmektedir. İzmir'de 2021 yılında 24 bin 859 olay meydana gelmiş ve 28 bin 954 şahsa adli işlem yapılmıştır. Bunlardan 3 bin 621 şahsa uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan işlem yapılmış ve 1443 şahıs tutuklanmıştır. 2022 yılında ise 24 bin 766 olay meydana gelmiş ve 30 bin 665 şahsa adli işlem yapılmıştır. Bunlardan 5 bin 82 şahsa uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan işlem yapılmış ve 2 bin 61 şahıs tutuklanmıştır."

Programda AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da konuşma yaptı.

Polis Armoni Orkestrasının konser verdiği etkinlikte, uzmanlarca uyuşturucu konusunda annelere bilgilendirme yapıldı.

Programın sonunda protokol üyeleri, projeye katılan annelere sertifika takdim etti.

Toplantıya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı, AK Parti İzmir milletvekilleri Necip Nasır, Yaşar Kırkpınar, Cemal Bekle ve diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 981 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim