• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Bakan Yardımcısı Meşe, ‘Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Konferansı’na katıldı

Bakan Yardımcısı Meşe, ‘Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Konferansı’na katıldı
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Ankara’da gerçekleşen “Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Konferansı”na katıldı.

Dünya Bankası ortaklığında Japon hibe kaynağı kullanılarak Bakanlık tarafından yürütülen ‘Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Sunumu’ projesi kapsamında düzenlenen programda, Bakan Yardımcısı Meşe’nin yanı sıra Dünya Bankası Bölge Direktörü Fadia Saadah ve çok sayıda ülkeden temsilci yer aldı. 

Meşe, konferansta yaptığı konuşmada, dünyada sağlık hizmetlerinin gelişiminin, hizmetlerin fonksiyonlar etrafında parçalı bir şekilde organize olması ile sonuçlandığını belirtti.

Birçok ülkenin konvansiyonel sağlık bakım hizmetleri sunum modelleri yerine, ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilecek bir paradigma değişimi arayışına girdiklerine işaret eden Meşe, şunları kaydetti:

“Bu paradigma değişimi arayışları entegre sağlık bakım sunum modelleri ile sonuçlanmıştır. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) “İnsan Merkezli ve Entegre Sağlık Hizmetleri Küresel Stratejisi 2015” ile sağlık hizmetlerinin finanse edilmesi, yönetilmesi ve sunulması konusunda temel bir paradigma değişimi çağrısı yapmıştır. Toplum temelli ve kullanıcı odaklı olan entegre bakım hizmetleri, sorunlar ile baş etme noktasında daha verimli, kaliteli ve maliyet-etkili hizmet üretmede değer yaratma potansiyeline sahiptir.”

Emine Alp Meşe, Türkiye’de; insan merkezli olarak sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunulması amacıyla 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başlatıldığını söyledi. Meşe, bu programın temel bileşenlerinden birinin de “güçlendirilmiş temel sağlık hizmetleri ve aile hekimliği” olduğunu, bu minvalde 2010 yılında tüm ülkede aile hekimliği sistemi’nin hayata geçirildiğini bildirdi. 

Bütünleşik Sağlık Hizmetleri Sunumu projesinin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonu ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha etkin kullanılması amacıyla başlatıldığına dikkat çeken Meşe, “Proje; bulaşıcı olmayan hastalıklara vurguyla, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sunulan hizmetlerin daha etkin ve yaygın olarak kullanılmasına yönelik davranış ve alışkanlıkların değiştirilmesine ilişkin politikaların geliştirilmesine destek olunması için aşamalı olarak uygulanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası katılımcıların olduğu konferansla, entegre sağlık hizmet sunumuna yönelik Bakanlık çalışmalarının özetlenmesi, toplantıya katılım sağlayan ülkelerle iyi uygulama örneklerinin tartışılması, birinci-ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonu konularını ileride tartışmak için bir başlangıç zemini oluşturulması, Türk sağlık bilgi sistemlerinin entegre sağlık modeli içindeki yerinin vurgulanması, bilgi ve tecrübe paylaşımı-aktarımı yapılması amaçlanıyor.

saglik-bakan-yardimcisi-prof.--dr.-emine-alp-mese.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3685 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim