• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Bakanlık hekimleri mecburi hizmetten sonra istifaya zorluyor!

Bakanlık hekimleri mecburi hizmetten sonra istifaya zorluyor!
Diyelim ki, siz ve eşiniz her ikiniz de hekimsiniz. Siz uzman hekim, eşiniz ise üniversitede temel tıp bilimlerinde araştırma görevlisi. Bakanlığın sizin tayininizi eşinizin çalıştığı şehre yapması gerekiyor. Ama yapmıyor!

DR. İBRAHİM ERSOY

Diyelim ki, siz ve eşiniz her ikiniz de hekimsiniz. Siz uzman hekim, eşiniz ise üniversitede temel tıp bilimlerinde araştırma görevlisi. Bakanlığın sizin tayininizi eşinizin çalıştığı şehre yapması gerekiyor. Ama yapmıyor! Çünkü eşiniz hekim de olsa araştırma görevlisi olduğu yere TUS ile değil ÖYP ile girmiş!

Fizyoloji, histoloji, anatomi gibi temel tıp bilimleri iki yıldan bu yana Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile araştırma görevlisi almıyor. Bu branşlara araştırma görevlisi alımı, TUS yerine Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile yapılıyor.

ÖYP ile alınan ve eğitim süresi biten araştırma görevlileri bulundukları üniversitede öğretim üyesi olarak kalıyor. Bulundukları üniversitede öğretim üyesi kadrosu olmasa da araştırma görevlilerinin ilişiği yine kesilmiyor ve başka bir üniversitede öğretim üyesi kadrosu alana kadar kadroları devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı ise Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği’nde ÖYP gibi bir kavram olmadığından dolayı, hekim dahi olsalar bu branştaki kişilerin eş durumu atamasını yapmıyor. Bakanlık, bu tür başvurularda durumu çözeceği yerde, hekimleri idari mahkemelerde dava açmaya hakları olduğunu söyleyerek geri çeviriyor.

ÖYP yerleştirmeleri YÖK tarafından resmi olarak merkezi yerleştirme usulü ile yapıldığı halde Sağlık Bakanlığının bunu tanımaması hekimlerin aile birliklerini bozuyor.

Diğer taraftan, yeni birçok üniversitede tıp fakültesi açılıyor ve bu fakültelerin özellikle temel tıp bilimlerinde ve diğer fakültelerde ciddi hoca sıkıntısı olduğu herkes tarafından biliniyor. ÖYP de bu amaçla öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla kurulmuş olmasına rağmen bu eş durumu engeli birçok kişiyi mağdur diyor.

Mecburi hizmet yapan eş zaten istifa edemeyeceği gibi, Bakanlık da mecburi hizmetten sonra bile “stratejik personel” oldukları gerekçesiyle klinik branştaki hekimlere izin vermiyor. Yani bir anlamda Bakanlığın her zaman şikâyet ettiği ve çözüm aradığı mecburi hizmetten sonra istifaya Bakanlığın kendisi teşvik ediyor!

Son zamanlarda hekimler “hastadan uzak durmak” adına daha çok temel bilimlerde görev almayı seçerken, bu şartlar ile belki de hekimlerin temel tıpçı olması da engelleniyor.

Medimagazin

Bu haber toplam 2438 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim