• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

Bakanlık özel hastanelere puan verecek

Bakanlık özel hastanelere puan verecek
Özel hastaneler için kalite standart rehberi yayınlandı; fakat puanlandırılma işlemi henüz başlamadı. Rehberde yayınlanan kriterleri yerine getiren hastaneler fark ücretlerini % 70’e kadar çıkartabilecek

Özel hastaneler için kalite standart rehberi yayınlandı; fakat puanlandırılma işlemi henüz başlamadı. Rehberde yayınlanan kriterleri yerine getiren hastaneler fark ücretlerini % 70’e kadar çıkartabilecek

Özel sağlık sektörü için hizmet ve kalite standartları rehberi yayınladı. Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan Özel Hastaneler Hizmet Kalite Standartları Rehberi ile özel hastaneler belirli metodoloji çerçevesinde puanlandırılacak.

Sağlık Bakanlığı Danışmanı Dr. Mehmet Demir, yayınlanan rehberle özel hastanelerin hizmet kalite standartlarına göre değerlendirileceğini, herhangi bir denetimin sözkonusu olmadığını söyledi. Bu tür değerlendirmelerin metodolojisi olduğunu belirten Demir, değerlendirmelerin hastanelere önceden haber verilerek gerçekleştirileceğini kaydetti.

Hastanelerin değerlendirme esnasında, geçmişe ve geleceğe yönelik durumları hakkında bir fikir verecek kesitsel bir değerlendirmenin yapıldığını ifade eden Demir, “Rehberdeki kriterlere bakıldığı zaman bunların 5-10 dakikada yapılabilecek işler olmadığı anlaşılır. Bunlar zaten hastanelerin uyguladığı hususları içeriyor. Değerlendirme süreci, hastanenin büyüklüğüne göre değişiyor” diye konuştu. Bakanlık, İstanbul ve Ankara’daki bazı hastanelerde pilot değerlendirmeler yaptı. Bir hastanenin değerlendirilme işleminin en fazla 3 gün sürmesi bekleniyor.

Hizmet kalitesi kamuda 3 yıldır değerlendiriliyor
Demir, 2 ana değerlendirme faktörü olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Bunlardan biri hizmet kalite standardı, ikincisi hasta hakları ve hasta çalışan güvenliği. Bu iki ana faktör alt faktörlerden oluşuyor. Mesela bu iki faktörün ağırlığını 1000 üzerinden değerlendirecek olursak hizmet kalite standardına 300 puanlık bir ağırlık vereceğiz; hasta hakları ve çalışan güvenliğine de 150 puanlık bir ağırlık vereceğiz. Bakanlığa bağlı hastanelerde yaklaşık 3 yıldır hizmet kalitesine göre bir değerlendirme yapıyoruz. Özel hastaneleri değerlendirirken de aynı metodolojiyi kullanacağız. Şu an uygulanan kurumsal performans uygulamasının önemli bir bileşeni hizmet kalite standardı.“

Puanlar sınıflandırma için kullanılabilecek
Değerlendirme sonucu hastanelere verilecek puanlar hastanelerin sınıflandırılmasında kullanılabilecek. Hastalardan alınabilecek ilave ücret tavanlarının belirlenmesi veya hastanelerin planlanması gibi bir çok uygulamada, hastanelerin hizmet kalite puanların önemli bir bileşen olacağını belirten Demir, “Özel hastanelerin sınıflandırılmasında en etkin olan faktörlerin, hizmet kalite standartları ile hasta hakları ile hasta ve çalışan güvenliği olduğunu görüyoruz; vaka dağılımı da etkin bir faktör tabi. Hizmet kalite standardını yükselten bir hastane daha üst gruba geçebilecek. Puanlandırma yılda bir kez yapılacak“ dedi.

Demir, ayaktan teşhis ve tedavi merkezleri için ise özel sağlık kuruluşlarının zaten yapısal olarak sınıflanmış durumda olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“En basit anlamda kendi içlerinde ayrı mevzuatları var; özel hastaneler ve ayakta teşhis-tedavi yapan kuruluşları için ayrı yönetmelikler var. İlk aşamada uygulayacağımız standartlar yataklı tedavi kurumları için, yani hastaneciliğe yönelik olacak. Bir rehber de yakın gelecekte ayaktan teşhis ve tedavi merkezleri için yayınlanacak. Yapılan son düzenlemeler, ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti veren kuruluşların belli zaman içinde hastaneye dönüşmesini öngörüyor. Bu süreci tamamlamalarını beklememiz lazım.”
Demir son olarak 3 yıldır kamuda uygulanan hizmet kalite standartları ile birkaç gün önce yayınlanan özel hastanelere yönelik hizmet kalite standartlarının birkaç husus dışında aynı standartlar olduğunu ifade etti.

“Hastanelerin kriterleri karşılaması çok zor”
Pilot olarak değerlendirilen hastanelerden Mesa Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necati Çanakçı, Bakanlığın çok ciddi bir çalışmaya imza attığını söyledi. “Dünyada çok az Sağlık Bakanlığı bunu yapabiliyor” diye konuşan Çanakçı, Bakanlığın bu çalışmayı hastaneleri sınıflandırılabilmek ve hizmet kalitesini yükseltebilmek için yaptığını söyledi. Çanakçı şöyle konuştu:

“Değerlendirme sonucu hastanenin alacağı puan, sınıflandırılmasında da etkili olacak. Fakat, Türkiye’deki hastanelerin belirtilen kriterleri karşılaması çok zor. Bu kriterleri karşılayabilirsek bu bir milat olur. Bakanlığı bu nedenle tebrik ediyorum. Bizim hastanemiz akredite olduğu için biz bu tarz denetimlere alışığız. Her hastanenin mutlaka eksiği vardır, bu çalışmayla Bakanlık da hastaneler de kendi eksikliklerini görebilecek.”


Medimagazin

Bu haber toplam 3104 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim