• BIST 9798.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Bakanlık'tan grip aşısının tükendiği iddiasına cevap

Bakanlık'tan grip aşısının tükendiği iddiasına cevap
Sağlık Bakanlığı, risk grubu içerisinde yer alan kişilere uygulanmak üzere 130 bin doz aşı satın alındığını ve sağlık kuruluşlarına dağıtım yapıldığını bildirdi

Sağlık Bakanlığı, eczane ve depolarda grip aşısıkalmadığı ve aşı bulmakta güçlük çekildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, risk grubu içerisinde yer alan kişilere uygulanmak üzere 130 bin doz aşı satın alınarak sağlık kuruluşlarına dağıtıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, grip aşısı için talep edilen gerekli onay ve izinler zamanında verildi, ilgili prosedürleri tamamlanan aşıların ecza depolarına dağıtımına, firmalar tarafından 24 Ağustos'tan itibaren başlandı.

Bakanlık kaynaklarınca son yıllarda firmalar tarafından piyasaya yaklaşık 2.5 milyon grip aşısı arz edildiği ve bu miktarın vatandaşların talebini karşıladığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bu yıl da arz edilen, depolanan ve ithalat izni alınan aşı miktarları değerlendirildiğinde yıllık talebi fazlasıyla karşılayacağı öngörülmektedir. Vatandaşlarımızın grip aşılarına erişiminde herhangi bir sorun yaşanmamakla birlikte bu konuda kurumumuza iletilen herhangi bir bildirim de bulunmamaktadır."

- "Reçete karşılığında yılda bir kez SGK tarafından ödeniyor"

Mevsimsel grip aşısının, "genişletilmiş bağışıklama programı" ulusal çağı aşı takviminde bulunan ve bakanlık tarafından temin edilerek uygulanan bir aşı olmadığı vurgulandı.

Grip aşısının, Bağışıklama Danışma Kurulunun tavsiyesi ile belirlenen risk gruplarına uygulanan bir aşı olduğuna dikkat çekildi. Risk grubu içinde 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin de bulunduğu belirtildi. Bu durumlarını belgelendirenlerin aşı bedellerinin, sağlık raporu aranmaksızın SGK tarafından karşılandığı bildirildi.

Ayrıca risk grubunda yer alan astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diabetes mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu,hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların (ergen) aşı bedellerinin de hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak, tüm hekimlerce reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere SGK tarafından ödendiği belirtildi.

Risk grupları dışında kalan vatandaşların ise mevsimsel grip aşısını yaptırmak istediklerinde eczanelerden ücret karşılığında temin ederek aşı yaptırabilecekleri kaydedildi.

Bu haber toplam 3166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim