• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Bakanlıktan sıcak hava uyarısı

Bakanlıktan sıcak hava uyarısı
Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi karşısında uzmanlar dikkatli olunması çağrısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklara karşı vatandaşların alması gereken tedbirleri sıraladı. Sağlık Bakanlığı, özellikle yukarıda belirtilen risk guruplarının aşırı sıcaklara maruz kalması halinde; en yakın sağlık kuruluşuna, aile hekimlerine, 112 Acil Yardım'a başvurmaları ve danışma hattı olarak Sağlık Bakanlığı'nın 184 numaralı SABİM telefonunu kullanmaları gerektiği konusunda uyardı.

Hava sıcaklığındaki artışın, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı, başta 4 yaşından küçük çocuklarla yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunanların bu havalardan olumsuz etkileneceğinin altını çizdi. Ayrıca özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, tansiyon ve depresyon gibi sürekli ilaç kullananlar ile alkol ve madde bağımlılığı tedavisi görenlerin sıcak havalarda dışarı çıkmaması gerektiği bildirildi.

Aşırı sıcakların, beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını getirdiğini bildiren Sağlık Bakanlığı, sıcaklık ile nem artışına bağlı olarak vücut ısısının da arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını bildiren Sağlık Bakanlığı, "Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir." uyarısında bulundu.

GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN; SU, AYRAN, SÜT, MEYVE SUYU TÜKETİN

Sıcak havalarda beslenmeyle ilgili püf noktalarına da değinen Sağlık Bakanlığı'na günde en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su alınmasına dikkat çekti. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, meyve suyu, bitki çayları tercih edilmeli.

Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalı. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgilinin aile hekimi veya diğer hekimlerin görüşüne başvurulmalı. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemeli. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açabileceği için tüketilmemeli. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmeli.

GÜNÜN EN SICAK SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN, AÇIK RENKLİ VE BOL KIYAFETLER GİYİN

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarırken, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş teri kolay emen pamuk gibi kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmesi, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmesi ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye etti.

Sağlık Bakanlığı, güneş ışınlarının zararlarına karşı şu uyarılarda bulundu; dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren (tansiyon vb. rahatsızlığı olanlar ile aşırı tuzdan etkilenebilecek rahatsızlığı olanlar hariç) sulu gıdalar almaya dikkat etmeli. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemeli. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemeli.Yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalı. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalı. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmeli. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmeli.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3324 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim