• BIST 9891.05
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

BARÜ'nün projesiyle diyabet tanısına yönelik enzim yerli olarak üretilecek

BARÜ'nün projesiyle diyabet tanısına yönelik enzim yerli olarak üretilecek
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen projesiyle diyabetin tanısına yönelik kullanılan kitlerdeki enzim yerli olarak üretilecek.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, "Hastabaşı Glukoz Ölçüm Cihazlarında Kullanmak Üzere GDH Enziminin Rekombinant Olarak Biyoreaktör Sisteminde Üretimi" projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı A Grubu Acil AR-GE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Yürütücülüğünü BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Dursun Kısa'nın yaptığı projede aynı bölümden Dr. Öğretim Üyesi Rizvan İmamoğlu ise araştırmacı olarak yer alacak.

Projenin yürütücüsü Kısa, çalışma ile GDH enziminin biyoreaktörde üretim optimizasyonu sağlanarak yüksek verimli üretiminin gerçekleştirileceğini belirtti.

Hastalığı tayin kitleri (Glukometre) için ithal olarak temin edilen enzimlerin BARÜ laboratuvarlarında üretileceğini aktaran Kısa, şunları kaydetti:

"Proje sonunda yerli olarak üretilen enzimlerin kullanıma girmesiyle milyonlarca lira ülke içerisinde kalacak. Yerli enzim çalışmaları, BARÜ'nün Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle başarıyla tamamladığı proje kapsamında kurulan laboratuvarda gerçekleştirilecek. BARÜ'nün altyapısını hazırladığı Biyokimya ve Rekombinant Enzim Üretimi Laboratuvarında ileri düzey çalışmalar yapılacak."

Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun da yaptıkları çalışmalarla bilim dünyasına ve ülkenin geleceğine değer katma amacında olduklarını belirterek, "Her günün bir önceki günden daha iyi olması için tüm bileşenlerimizle birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda, bir yandan öğrencilerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak için çaba sarf ederken diğer yandan da akademik üretkenliğimizi her geçen gün daha iyi noktalara taşımak için gayret ediyoruz. Sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle üretkenliğimizi artırıyoruz, gelişiyoruz ve birlikte başarıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1658 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim