• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Baş ağrısı deyip geçmeyin

Baş ağrısı deyip geçmeyin
'Beyindeki baloncuk' olarak bilinen anevrizmalar genellikle kanadıktan sonra teşhis edilebiliyor. Beyin Cerrahı Op. Dr. Murat İnan "Doktorlar uyanık olmalı;

 

 

BEYİN DAMARLARINA DİKKAT EDİLMELİ!
Anevrizmanın nedenleri:
Damarlardaki yetersizlikler ve bozukluklar
Damar sertleşmeleri
Hipertansiyon
Travma ve çarpma gibi durumlarda ortaya çıkan olaylar
Enfeksiyona bağlı olan ağrılara da dikkat edilmelidir.

DOĞUM KONTROL HAPI RİSKLİ
Sigara ve hipertansiyon anevrizmanın oluşmasında ana iki faktördür.
Doğum kontrol haplarına dikkat edilmelidir.
Uyuşturucu kullanımı, çok ciddi bir risk faktörüdür. Özellikle kokain, beyin anevrizmalarında önemli bir risk faktörüdür.
Alkol; anevrizma oluşumunda şüpheli faktörlerden biridir.

KESİN TANI YÖNTEMİ ANJİYO
Kimler daha fazla risk altında?
En büyük risk grupları; sigara içenler ve tansiyon hastaları... Ama çocuklarda ve gençlerde de anevrizma görülebiliyor. Gençlerde özellikle kokain kullanımına bağlı olarak anevrizma ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda ise genetik damar bozuklukları, anevrizmanın oluşmasına neden olabiliyor.

Anevrizmanın teşhisi nasıl yapılır?
Anevrizmadaki kusma, baş dönmesi, bayılma gibi semptomlar, anevrizma kanamaya başladığı anda ortaya çıkabilir. Daha sonra bu hastalar, şiddetli baş ağrısı ile doktora giderler. Bu semptomlara 'ense sertliği' de (çok önemli bir anevrizma belirtisidir) eklenmişse hastaya mutlaka anjiyo yapılmalı. Anevrizmanın kesin teşhisi anjiyo ile yapılıyor. Anjiyoyla, yüzde 100 kesin bir tanı konulabiliyor.

DOKTORLAR ATLAYABİLİYOR
Belirtilere rağmen atlanabiliyor mu?
Hasta geldiğinde çoğu zaman kanama başlamış durumda oluyor. O yüzden doktorun dikkati, hastaya zamanında müdahale edilmesini sağlıyor. Ama bazen konuya vâkıf olmayan doktorlar, anevrizma kanaması olma ihtimalini atlayabiliyor. Oysa hastanın şikayetleri iyi tahlil edildikten sonra anevrizmayı kaçırma ihmali çok fazla olmuyor.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6287 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim