• BIST 9646.92
  • Altın 3727.581
  • Dolar 38.0071
  • Euro 41.1339
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Bayındır Sağlık Grubundan sigara kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin değerlendirme

Bayındır Sağlık Grubundan sigara kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin değerlendirme
Bayındır İçerenköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, sigarayı bırakmada kararlı olmanın, tetikleyici ortamlardan uzak durmanın ve profesyonel destek almanın önemli olduğunu kaydetti.

Bayındır İçerenköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak: "Sigara, insan vücudunun hemen her bölgesine zarar veren binlerce kimyasal madde içermektedir"

Bayındır Sağlık Grubundan yapılan açıklamada, görüşlerine yer verilen Tokmak, sigarayı bırakmanın, kalp atış hızının düzelmesinden solunum fonksiyonlarının iyileşmesine kadar birçok olumlu sağlık etkisi sağladığını belirtti.

Tokmak, bağımlılık yapıcı etkisinden dolayı sigarayı bırakmanın zor ama gerekli olduğunun altını çizerek "Sigara, insan vücudunun hemen her bölgesine zarar veren binlerce kimyasal madde içermektedir. Pasif içicilik bile en az aktif içicilik kadar zararlıdır." ifadelerini kullandı.

Sigarayı bırakmanın sağlık açısından sayısız olumlu etkileri olduğunu belirten Toprak, şöyle devam etti:

"Bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı ve tansiyon düzelmeye başlar. 8 saat sonra kandaki karbonmonoksit oranı azalır, oksijen seviyesi yükseltir. 24 saat içinde kalp krizi riski düşer. 2-3 hafta içinde solunum fonksiyonları iyileşir. 3-9 ay sonra nefes darlığı ve öksürük azalmaya başlar."

- Akciğer kanserinde erken tanı hayat kurtarır

Tokmak, sigara kullanımının, dünya genelinde en çok ölüme neden olan kanser türlerinden akciğer kanserinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu kaydetti.

Akciğer kanserinin erken belirtileri arasında uzun süreli ve tipi değişen öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kilo kaybı yer aldığını aktaran Tokmak, "Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Erken evrede tespit edilen kanser vakalarında cerrahi müdahale ile tamamen kurtulma şansı mevcuttur. Geç evrede kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir." açıklamasını yaptı.

Sigara bağımlılığından kurtulmak için ilk adımın, sigara içme alışkanlığından vazgeçme kararını almak olduğuna vurgulayan Tokmak sigarayı bırakmak için yapılması gerekenlerle ilgili şunları aktardı:

"Elinizdeki tüm sigaralardan kurtulun. Bırakma kararınızı çevrenizle paylaşın. Sigara tüketimini tetikleyici ortamlardan uzak durun. Bol su için ve sağlıklı beslenin. Egzersiz, yürüyüş gibi alternatif aktiviteler belirleyin. Nikotin replasman tedavileri, akupunktur, psikolojik destek gibi profesyonel yardımlar alın."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 790 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim