• BIST 10082.77
  • Altın 2438.191
  • Dolar 32.4757
  • Euro 34.7263
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Bayramda Kilo Almamanın Püf Noktası: "Açken Tatlı Yememek"

Bayramda Kilo Almamanın Püf Noktası: "Açken Tatlı Yememek"
Diyetisyen Cemre Balkan, Ramazan Bayramı'nda kilo almanın önüne geçilebilmesi için tatlıların aç karnına değil de sağlıklı yapılmış...

Diyetisyen Cemre Balkan, Ramazan Bayramı'nda kilo almanın önüne geçilebilmesi için tatlıların aç karnına değil de sağlıklı yapılmış bir kahvaltının ardından tok karnına az miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi.

11 ayın sultanı Ramazan'ın sona ermesinin ardından değişen beslenme alışkanları tekrar eskiye dönecek. Medicana Sağlık Grubu diyetisyenlerinden Cemre Balkan, bayram sabahı ile birlikte başlayabilecek aşırı besin ve tatlı tüketiminin önüne geçebilmek için önemli uyarılarda bulundu. Balkan, özellikle tatlıların tok karnına tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bayram sonrası tüketilecek ilk öğünler hakkında bilgiler veren Medicana International Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Cemre Balkan, "1 ay boyunca oruç tutulduğu için metabolizmada birtakım yavaşlamalar meydana gelebiliyor. Bu nedenle bayramın başlarında çok büyük miktarlarda ve fazla öğün tüketmemiz çeşitli sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. Bir anda değil de azar azar öğün sayısını artırmakta fayda var. Bu, porsiyonlarda da geçerli. Bayram kahvaltısını geçirdikten sonra ilk öğünlerde mutlaka protein, sebze ve sağlıklı karbonhidratlara yer vermemiz lazım. Ana öğünleri, bu üçlüye göre hazırlamamız, vücudumuza büyük katkı sağlayacak. Bu tabak modeli ile ayarlanabilir. Kilomuza önem veriyorsak, sabah tabağımızın yarısı sebzelerle oluşturulmalı. Bunun 4'te 1'inin protein kaynağı, 4'te 1'inin de karbonhidrat kaynağı ile sağlayabiliriz. Protein olarak yumurta, peynir, karbonhidrat olarak da tam buğday ekmek, belki az miktarda simit ya da börek gibi ürünler tüketilebilir" dedi.

"Tatlılar tok karnına tüketilmeli"

Aşırı tatlı tüketiminden kaçınmak için tatlıların tok karnına tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Balkan, "Ramazan Bayramı'nda özellikle tatlı ve şeker tüketimi artıyor. İnsanlar daha çok tatlı yemek için kahvaltı yapmamayı ya da aç beklemeyi tercih edebiliyor. Bunun yerine bir öğün ile kendilerini doyurup, tok karnına tatlı tüketilmelidir. Böylece kişinin yediği tatlı porsiyonunda azalma meydana gelecektir. Kendini tutamayıp çok tatlı ve hamur işi tüketenler için akşam sebze, yoğurt ya da tavuklu salata tüketmesini öneriyoruz. Ramazan boyunca açlığın yanı sıra hareket sayılarında da azalma oluyor. Bayram fırsat bilinerek bu adım sayılarını da artırmakta büyük fayda var. Fazla tüketilen besinleri sindirmede de hareketin artması etkili olabilir. Bitki çayları (papatya, kimyon) sindirim sistemini rahatlatabilir. Bunların yanı sıra yeterli su tüketimi de fazla öğünün önüne geçip, sindirim sistemini rahatlatıp, yağ yakmayı kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 741 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim