• BIST 9433.25
  • Altın 2501.506
  • Dolar 32.5963
  • Euro 34.8063
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Bazı ilaçların farklı kullanımda "uyuşturucu" tehdidi

Bazı ilaçların farklı kullanımda "uyuşturucu" tehdidi
Türk Eczacıları Birliği, yabancı kaynaklı internet sitelerinden bazı ilaçların etken maddelerinin öğrenilerek, uyuşturucu amaçlı farklı şekillerde kullanılabildiği uyarısında bulunarak, bu konuda tedbir alınması çağrısında bulundu.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yabancı kaynaklı internet sitelerinden bazı ilaçların etken maddelerinin öğrenilerek, uyuşturucu amaçlı farklı şekillerde kullanılabildiği uyarısında bulunarak, bu konuda tedbir alınması çağrısında bulundu.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek örgütü olarak uyuşturucu ile mücadelenin yanında olduklarını belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ana hatları ile bilgi verilen Uyuşturucu Eylem Planı'nda kısa, orta ve uzun vadede ve çeşitli Bakanlıklarla birlikte ortak yürütülecek mücadele vurgusunun çok önemli olduğunu ifade eden Kızılay, Türkiye'de eczanelerden uyuşturucu niteliği bulunan ilaçların kırmızı reçeteyle; bağımlılık yapan ilaçların ise yeşil reçeteyle satıldığının altını çizdi. Kızılay, "Dolayısıyla hasta, ilacını eczaneye ancak kırmızı reçeteyle ya da yeşil reçeteyle geldiğinde alabilmektedir" dedi.

Kızılay, bu konuda bazı sıkıntılarla karşılaşabildiklerine dikkati çekerek, "Fakat geçtiğimiz yıllarda da karşılaştığımız sorunlara baktığımızda; özellikle kırmızı ve yeşil reçetelerin sağlık kurumlarından, hastanelerden ve doktorların muayenehanelerinden çalınarak sahte düzenlenmiş kırmızı reçetelerin eczaneler aracılığıyla alınması da söz konusu olabilmektedir" diye konuştu.

-"İlaçların etken maddelerinin özellikleri öğreniliyor"

"Eczacıların, kimi zaman nöbetlerde tehdit edildiğini ve uyuşturucu niteliği bulunan ilacın temini konusunda çeşitli kişiler tarafından baskı yapıldığını" iddia eden Kızılay, şunları kaydetti:

"Bu konu bizim için hassas olduğu kadar, ciddi anlamda tedirginlik yaşadığımız da bir konu. Bu sebeple Türk Eczacıları Birliği olarak; özellikle nöbet saatlerinde Emniyet güçlerince can güvenliğimizin sağlanması için her türlü önlemin alınmasını talep etmekteyiz.

Burada dikkat çekmek istediğimiz bir başka konu daha var. Çünkü Sayın Başbakan özellikle okul çevrelerinin de ciddi anlamda kontrol edileceğinden bahsetmişti. Bize göre, bu tedbirlere ilaveten çeşitli internet sitelerinin, forum sitelerinin de takip altına alınması lazım. Zira son yıllarda ortaokul ve lise çağında bulunan çocukların, yurt dışından kaynaklı bazı forum alanlarında ilaçların etken maddelerini bularak bu ilaçlarla ilgili kullanım şekillerini öğrendikleri ve normal kullanımda herhangi bir sorun olmayan bazı ilaçların, farklı farklı kullanım alanları ile birlikte suistimal edildiği tarafımızca bilinmektedir."

Kimi ilaçların, doz aşımı gibi farklı kullanımları sonucunda "teskin edici özelliğinin ortaya çıktığını" anlatan Kızılay, şöyle devam etti:

"Bu tür etken maddelere ilişkin bilgilerin yurtdışından özellikle Rusya'dan kaynaklı internet sitelerinde forum sitelerinde verildiği, bu bilgilere yabancı dil bilen ve orta okul lise çağında okuyan çocukların kolaylıkla eriştiği ve bunun sonucunda da masum bir şekilde bu ilaçların temin edildiği görülmektedir.

Ancak bu ilaçların normal kullanım şekillerinin dışında kullanılması suretiyle yanlış kullanımlara da gittiği göz önünde bulunduğunda özellikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet ortamında bu tür sitelere erişimin engellenmesine yönelik bir çalışma yapmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz."

Kızılay, TEB olarak uyuşturucuyla mücadele konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

-"Belli ilaçlara erişim imkanı kalmayacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, uyuşturucu ile mücadele kapsamında bazı ilaçların tekrar gözden geçirileceğini belirterek, "Kısa dönemde gerekli yasal düzenlemeler Bakanlar Kurulu kararı şeklinde belli ilaçlar, ilgili kararlar tekrar gözden geçirilecek. Yayımlanacak Bakanlar Kurulu kararıyla ilaçlar tekrar tasnif edilecek" açıklamasında bulunmuştu.

Davutoğlu, "belli ilaçlara erişim imkanının kalmayacağını" vurgulamıştı.

-Geçen yıl yeşil ve kırmızı reçete ile verilen ilaç sayısı

TEB'den alınan bilgiye göre, 2013 yılında kırmızı reçete ile 1 milyon 56 bin 46 kutu ve 3 milyon 627 bin 685 kutu yeşil reçete ile ilaç satıldı.

Bu haber toplam 3149 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim