• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Bebeğe göz muayenesi yapmayan hastaneye tazminat

Bebeğe göz muayenesi yapmayan hastaneye tazminat
İzmir'de, 28 haftalıkken doğan bebek, küvözde tedavi gördüğü doğum hastanesinde göz muayenesi yapılmadığı için verilen oksijenin etkisiyle görme yeteneğini kaybetti. Hastaneye dava açan aile, 160 bin TL tazminat kazandı.

İzmir'de, 28 haftalıkken doğan bebek, küvözde tedavi gördüğü doğum hastanesinde göz muayenesi yapılmadığı için verilen oksijenin etkisiyle görme yeteneğini kaybetti. Hastaneye dava açan aile, 160 bin TL tazminat kazandı.

28 aylık doğan Umut Enes Ezgingil, 45 gün konduğu küvezde oksijen tedavisi sırasında Prematüre Retinopatisi (Retinada damar gelişimi bozulması) hastalığına yakalanıp görme yeteneğini kaybetti.

Bunun üzerine Umut'un ailesi Sağlık Bakanlığı aleyhine tazminat davası açtı ve mahkeme 140 bin tl olmak üzere toplam faizlerle birlikte 160.000 tl.ödenmesine karar verdi.

Bu güne kadar sağlık ve çevre davalarında büyük başarılara imza atan Avukat Rahile Horzum,Türkiye'ye yeni bir örnek davayı kazanırken, kararı yorumlayan uzmanlar "Prematüre doğan bebeklerin bundan böyle göz hekimine de gösterilmesi gerekliğine dikkati çektiler.

Dava temyize gidiyor, Yargıtayın kararı onaması durumunda Umut'un ailesi toplam 160.000 tl civarında bir tazminat alacak.

Umut'un babası Ali Ezgingil, "Umut doğup bu yaşa gelinceye kadar İzmir ve İstanbul'da gitmedik göz uzmanı kalmadığını ve her gittikleri uzmanın yapacak birşey olmadığını söylediklerini belirtti.

Uzmanlara göre, hastalığı 5. evrede bulunan ve tedavi şansı bulunmayan Umut'a erken tanı konması halinde şu an görme yeteneği çok daha iyi olabilirdi. Tazminata sevinemeyen baba, "Bu karar ders olsun. Başka çocuklar kör olmasın" dedi.

5.5 AYLIKKEN ANLAŞILDI

Karaburun'da bir tatil sitesinde çalışan Ali ve Şengül Ezgingil çiftinin 2005 yılı ekim ayında ikinci çocukları dünyaya geldi. Konak'taki Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde 28 haftalıkken doğan ve küvöze konulan bebeklerine, yaşasın diye "Umut" ismi kondu. Prematüre Yoğun Bakım Servisi'nde 45 gün kalan Umut, doktor ve hemşirelerin çabası ve azmi sayesinde yaşama tutundu. Aile, Umut 5.5 aylık olduğunda, kendisinden iki ay küçük yeğeniyle birlikte yatarken, iki çocuğun gözlerindeki farklılığı fark etti. 2006'da Dr. Behçet Uz Hastanesi'ne çocuklarını götüren aile, retinada bozulma olduğunu öğrendi.

AMELİYAT KAR ETMEDİ

Ailenin 3 ay sonra gittiği İzmir'deki özel bir göz hastanesi, Umut'a erken doğumlarda görülebilen "prematüre retinopatisi" hastalığı tanısı koydu. Hastalığı 5. evrede olan Umut için aile seferber oldu. Ailenin çalıştığı sitede yazlığı olan avukat Rahile Horzum ve yardım dernekleri, ameliyat olabilmesi için para topladı. İstanbul'da özel bir hastanede ameliyat oldu ama iyileşemedi. Sadece ışığı fark edebilen yavrularına kahrolan aile, 12 Aralık 2006'da İzmir 2. İdare Mahkemesi'ne, görme kaybı oluşmasında hastanenin kusuru bulunduğu iddiasıyla, hastane ve Sağlık Bakanlığı'na maddi ve manevi tazminat davası açtı. Avukat Rahile Horzum aracılığıyla mahkemeye başvuran aile, davanın 'duruşmalı' görülmesini talep etti. Duruşmaya katılan Umut'un annesinin elini bırakınca yürümekte zorlandığını ve ağladığını gören mahkeme heyeti, durumu şaşkınlıkla izledi. Umut'un da katıldığı İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan incelemede de hastane kusurlu bulundu. Oybirliğiyle alınan Adli Tıp raporunu inceleyen İzmir 2. İdare Mahkemesi, olayda kusuru bulunduğu gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'nın 160 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Sağlık Bakanlığı da kararı temyiz etti.

"GÖZÜ UNUTMUŞLAR"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kornea Nakli Ünitesi sorumlusu Doç. Dr. Sait Eğrilmez, "Umut'un yakalandığı prematüre retinopatisi hastalığı, dışarıdan oksijenle beslendiği ve görmemesi gereken ışığı anne karnından erken çıkması nedeniyle gördüğü için oluşan bir rahatsızlık. Hastane çocuğu yaşatarak büyük bir başarı elde etmiş. Ama gözünü unutmuş" dedi.

KARAR DERS OLSUN, BAŞKALARI KÖR OLMASIN

Hastanede kaldıkları sürede oğluna göz muayenesi yapılmadığını belirten baba Ali Ezgingil: "Bizim acımız büyük. Umut hastanede kaldığı sürede servisin kapısında yattım. Doktor ve hemşirelere, 'bir ihtiyaç var mı?' diye hep sordum. Oğlumun göz rahatsızlığını fark ettiğimizde artık çok geçti. Kilolarım nedeniyle askere gidemedim. Oğlum olunca 'askerim oldu' dedim. Atamızı görsün diye sitenin girişine Atamızın büstünü yaptırdım. Ama o göremiyor. Bu karar insanlara ders olsun. Bundan sonra başka çocuklar kör olmasın."

BİZ YAŞATMAK ZORUNDAYDIK

İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan: "Yaşatmaya çalıştığın hasta grubunun riski artıkça böyle şeyler yaşanabilir. Bebekler tedavi edilirken verilen oksijene bağlı komplikasyonlar gelişebiliyor. Bu dünyanın her yerinde oluyor. İskandinav ülkelerindeki yeni doğan bebeklerde de göz ve mental sorunlar yaşanıyor. Ama ne yapacaksın, biz bebeği yaşatmak zorundayız. Tazminat hastanenin bütçesinden ödenecek."

Kazete

Bu haber toplam 4648 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim