• BIST 9704.31
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Bebeğinizde doğuştan kalça çıkığı olmasın?

Bebeğinizde doğuştan kalça çıkığı olmasın?
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, bebeklerde aylık kalça çıkığı kontrollerinin önemi hakkında bilgiler veriyor.

Doğuştan kalça çıkığı çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilen bir sorundur. Her yeni doğan yüz bebekten birinde görülmekle birlikte ailelerinde kalça çıkığı varsa bu oran %20-30 olmaktadır.
Doğuştan kalça çıkığı kızlarda, ilk bebeklerde, makat gelişiyle doğan bebeklerde ve ailede kalça çıkığı öyküsü olanlarda daha sık görülmektedir. Bebeğinizde kalça çıkığı oluşmaması için kundaklamaktan, hareketini kısıtlayacak sıkı kıyafetler giydirmekten, küçük bez kullanılmaktan kaçınılmalıdır.

Doğuştan kalça çıkığı hiç belirti vermeyebilir. Bebeğin bir bacağı daha kısa görülebilir, uyluktaki cilt kıvrımları asimetrik olabilir. Bebeğin bacaklarını rahatça yana açamadığı fark edilebilir. Bebeklikte anlaşılmamış vakalar yürümeye başladığında yalpalama, topallama ve parmak ucunda yürüme görülebilir. Tabi bunlar geç belirtilerdir.

Doğuştan kalça çıkığında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, sonuç o kadar iyi ve tedavi o kadar kolay olacaktır. Geç kalınmış vakalarda ameliyat gerekli olacaktır.

Çocuk doktorunun aylık sağlam çocuk izleminde yapacağı kalça kontrolleri ve 1 aylıkken isteyeceği kalça ultrasonu ile ilk aylarda kesin tanıyı koyacaktır. Daha sonra bir ortopedi uzmanına göndererek aileye önerilecek basit önlemler veya özel bazı cihazlar yardımıyla kalça ekleminin normal gelişimi sağlanacaktır. Unutmayın tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar kolay olacaktır. Aksi taktirde küçük bir ihmal çocuğunuzun bir dizi ameliyat geçirmesine veya ömür boyu sakat kalmasına neden olabilir.

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3721 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim