• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeklerde Uyku Düzeni
Yeni doğan bebekler gece ve gündüzün farkını çok bilmeden birkaç aylarını bu şekilde geçirebilir.

Gecenin yarısında uyanarak ebeveynlerini rahatsız edebilir veya gündüz anne baba bebeği sevmek için saatlerce uykudan uyanmasını bekleyebilir. Bebekler 2 aylık olduklarından itibaren uyku düzenine alıştırmak çok da zor değildir. Bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için yapılması gerekenler nelerdir?

  • Bebeğinizi gün içinde sık sık kucağınıza almalısınız. Bebek sürekli gündüz ortamda bir hareket gördüğünden dolayı gece ile gündüzü ayırt edecektir.
  • Gün içinde çok fazla uyumasına izin vermeyin. Yanında hareketli olun ve bebeğinizle sürekli konuşun.
  • Uyku öncesinde ılık bir banyo yaptırarak gece rahat uyumasını sağlayın.
  • Gece olduğunda mutlaka bebeği kendi yatağına götürerek ışığı kapatın ve küçük bir ışık bırakın.
  • Bebeğiniz ağlayarak uyandığında bebeğinizle çok düşük bir ses tonunda konuşarak onu sakinleştirin.

Bebeğinizin Uyku Saatini Kendiniz Belirleyin

Bebeğinizin uykusunun geldiğini anlamanız çok da zor anlaşılır bir şey değildir. Bebeğiniz uykusu geldiğinde bir miktar huysuzlanarak ağlayabilir. Bebeğinizin sürekli sizden istememesi için bebeğinizi her zaman aynı hareketlerle uyutmayın.

Bebeğinizin uykusunun geldiğini anladığınızda onu uykuya geçirecek hafif bir müzik ve ona uykuyu hatırlatacak karanlık bir ortam oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin her uykusu geldiğinde aynı ortamı hazırlamanız onun uyumasını istediğiniz zamanlarda bu ortamı hazırlamanız bebeğinizin ne zaman uyumasını istiyorsanız o zaman uyutmanıza sebep olabilir.

Aya Göre Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebekler neredeyse günün her saatinde uyuyabilirler. 24 saatlik bir günün içinde 16 – 18 saat uyuyabilen yeni doğan bebek geri kalan zamanını da anne sütü alarak, alt temizliği yapılarak ve gazı çıkartılarak geçirir. Bazı yeni doğan bebeklerde uyku fazlalığı anne ve babayı rahatsız etse de bebek 3 aylıktan sonra bu kadar vakit uyumayı bırakacaktır. Gün içinde bebek ne kadar uyursa uyusun kesinlikle uykudan uyandırılarak beslenmemelidir. Uyku bir bebek için neredeyse beslenme kadar önemlidir.

Gün geçtikçe hafifleyen bebeklerin uykusu bir yandan da süre olarak da azalmaktadır. Bazı bebeklerde görülen uykusuzluk anne sütünden geçen kafein veya bebeğin uyuma ortamında bulunan yüksek ses olabilir. Yeni doğan bebek 6 aya kadar gün içinde birkaç kez uyuyabilir. Bebeklerde uyku düzeni artık 6 aydan sonra yerleşmeye başladığından dolayı her bebekte uyku düzeni farklı olarak gözlemlenebilir.

6 aylık bebek ne kadar uyumak istiyorsa kendi uyku düzenine kendisi karar vermelidir. Fakat bebeğin sürekli uykuya daldığı saatler içerisinde ebeveynler uyumasına yardım etmek için bebeğin odasını sessizleştirmeli, hareketli ve sesli olan şeyleri ortadan kaldırmalıdırlar. Bebeğin uyumaya çalıştığı saatlerde ebeveynler bebeğin uyumasına yardım edecek davranışları yaptıklarında kolayca bebeklerinin uyuduklarını görecek ve bebek için günün aynı saatinde bir saat uyku saati olarak tayin edilmiş olacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim