• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Beethoven'ın ölümünden önce Hepatit B ve karaciğer hastalığından muzdarip olduğu belirlendi

Beethoven'ın ölümünden önce Hepatit B ve karaciğer hastalığından muzdarip olduğu belirlendi
Koleksiyonlardaki saç tellerini analiz eden Cambridge Üniversitesi öncülüğündeki genetik araştırmacılar,

56 yaşında hayatını kaybeden ünlü bestecinin muhtemel ölüm nedeninin, bir dizi faktörün yol açtığı karaciğer hastalığı olduğunu ortaya koydu - Beethoven'ın işitme kaybının kesin nedeni tespit edilemedi.

Dünyaca ünlü besteci Ludwig Van Beethoven'ın, koleksiyonlardaki saç tellerinin analizinden, yaşamını yitirmeden önce Hepatit B ve karaciğer hastalığından muzdarip olduğu, muhtemel ölüm nedeninin bir dizi faktörün yol açtığı karaciğer hastalığı olduğu belirlendi.

Current Biology dergisinde yer alan makaleye göre, Cambridge Üniversitesi öncülüğündeki bir grup uluslararası araştırmacı,1827'de 56 yaşındayken hayatını kaybeden Beethoven'ın sağlık sorunlarına ışık tutmak amacıyla saç tellerini analiz etti.

Ludwig van Beethoven'a ait olduğu belirtilen, ABD ve Avrupa'daki koleksiyonlarda bulunan 8 tutam saç, genomik analizden geçirildi.

Doğrulama çalışmaları sırasında bunlardan ikisinin Beethoven'a ait olmadığı, birinin ise analiz edilemeyecek kadar hasar gördüğü belirlendi ve 5 tutam saçın ünlü besteciye ait olduğu kabul edildi.

Beethoven'ın sağlık sorunlarına işaret eden DNA'sındaki ipuçlarının belirlendiği analizler, bestecinin ölümünden aylar önce karaciğer hastalığından ve Hepatit B virüsünden muzdarip olduğunu ortaya koydu.

Ünlü bestecinin muhtemel ölüm nedeninin bir dizi faktörün yol açtığı karaciğer hastalığı olduğu belirlendi.

Araştırma ekibinde yer alan Biyokimya Profesörü Johannes Krause, "Beethoven'ın karaciğer hastalığı için bir dizi önemli genetik risk faktörü keşfettik." ifadesini kullandı.

Araştırmacılar, bestecinin düzenli alkol tüketimine işaret eden çeşitli kanıtların bulunduğuna ve alkolün karaciğer için önemli bir risk faktörü olduğuna dikkati çekti.

Karaciğer hastalığı ve Hepatit B enfeksiyonu için genetik risk faktörleri ile yüksek miktarda düzenli alkol almasının, yaşamının sonlarına doğru Beethoven'ın sağlığını ciddi derecede bozmuş olabileceğine işaret edildi.

Cambridge Üniversitesinde görevli araştırmacı Tristan Begg, "Alkol tüketimi, uzun bir süre boyunca yeterince yoğunsa genetik risk faktörleriyle etkileşim, siroz için muhtemel bir açıklama sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte araştırmacılar, Beethoven'ın işitme kaybının kesin bir nedenini ortaya koyamadı. ​​​​​​​

Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Beethoven, Aralık 1770'te Almanya'nın Bonn şehrinde doğdu, 20'li yaşlarının ortalarında başlayan ve 1818'de sağır olmasına yol açan işitme kaybı yaşadı. Beethoven, 26 Mart 1827'de 56 yaşındayken Viyana'da yaşamını yitirdi.

Beethoven, 1802'de hastalığının ilerlemesi nedeniyle kardeşleri Carl ve Johann'a "Heiligenstadt Vasiyetnamesi" adı verilen mektup yazmış ve öldükten sonra doktoru Schmidt'ten hastalığının iç yüzünü belirlemesini ve paylaşmasını istemişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 858 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim