• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Behzat Ç.deki gizli tehlike

Behzat Ç.deki gizli tehlike
Behzat Ç. ve benzeri dizilerdeki tehlikenin farkında mısınız?

Televizyon dizilerinde küfür moda oldu. Senaristler, repliklerde geçen küfür gibi ahlak dışı kelimeleri 'bip' sesiyle sansürleyerek çok sık kullanmaya başladı. Uzmanlar ise bunun kelimenin telaffuz edilmesinden daha tehlikeli olduğunu savundu.

RTÜK kararıyla televizyon kanallarında küfürlü konuşmaların yasaklanması yapımcıların başka yöntemler denemesine neden oldu. Ezel, Behzat Ç, Kurtlar Vadisi gibi birçok dizide küfürlü konuşmalar 'Bip' sesiyle sansürleniyor. Uzmanlar ise küfür kelimelerinin başka bir ses ile üzerinin örtülmesinin, kelimenin telaffuz edilmesinden daha tehlikeli olduğunu savunuyor. Çocuk Psikologu Uzmanı Dr. Aynur Sayım doğal afetleri veya cinayetleri uzun uzun işleyen programların çocuklara izlettirilmesi onlarda anksiyete, ölüm ve sevdiklerini kaybetme korkusu oluşturduğunu söyledi. Çoğunlukla bu tür programlarda kullanılan 'bip' sesinin orada küfür edildiği gerçeğini ortadan kaldırmadığını söyleyen Sayım, "Yetişkinlerin seyretmesi gereken bu programları çocuklar seyretmemeli" uyarısında bulundu.

SANSÜR ÇÖZÜM DEĞİL

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ise küfrü bu yolla sansürlemenin çözüm olmadığını belirterek "O kelime sansürleniyor da olsa zaten oradaki ilişki izleyenlere kötü örnek olacak. Çocuk orada ne söylendiğini anlıyor. Genel olarak şiddete yönelik davranışların daha yaygın olarak kullanılmasına neden oluyor. Bu yüzden olumsuz örnek olacak dizileri çocuklar izlememeli. Çocuklar için uygun olmayan içerikler belli saatlerde yayınlanmalı" dedi.

Daha fazla dikkat çekiyor

Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Yel de küfür kelimelerinin başka bir ses ile üzerinin örtülmesi son derece yanlış olduğunu bunun kelimenin telaffuz edilmesinden daha tehlikeli olduğunu kaydetti. Yel "Çünkü insanlar dikkatini bu noktaya çekiliyor ve sonuç olarak tersine bir netice çıkıyor. Dizi ve filmlerdeki sigara sahnelerinin de mozaiklenmesi ya da sigara yerine bir çiçek resmi konulması da insanların daha çok dikkatini çekmekten başka bir işe yaramıyor" şeklinde konuştu. Çocuk Psikologu Aynur Sayım ise 'bip' sesinin küfür edildiği gerçeğini ortadan kaldırmadığını, yetişkinlerin seyretmesi gereken dizileri çocukların seyretmemesi gerektiğini ifade etti.

Behzat Ç de izletmeyin dedi

Öte yandan özel bir Televizyon kanalında yayınlanan ve uygunsuz sahnelerin çok sık yer aldığı dizide Başkomiser Behzat Ç'yi canlandıran oyuncu Erdal Beşikçioğlu, dizinin çocuklara uygun bir dizi olmadığını ifade etmişti. Beşikçioğlu, "Lütfen çocuklarınıza seyrettirmeyin, çünkü Behzat Ç. örnek bir model değil" diyerek ilginç bir itirafta bulunmuştu.

HABER: Nesrullah SONAY/İSTANBUL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3393 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim