• BIST 14345.68
  • Altın 6921.66
  • Dolar 47.9609
  • Euro 56.2532
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 30 °C
  • Bursa 30 °C
  • Antalya 35 °C
  • İzmir 32 °C

"Belirtiler Başlarsa Tedavisi Yok": Prof. Dr. Harun Albayrak’tan Hayati Kuduz Uyarısı

"Belirtiler Başlarsa Tedavisi Yok": Prof. Dr. Harun Albayrak’tan Hayati Kuduz Uyarısı
Prof. Dr. Harun Albayrak, kuduzun klinik belirtileri başladıktan sonra %100 ölümcül olduğunu belirterek, evcil hayvanların aşılanmasının ve şüpheli temas anında sağlık kuruluşlarına başvurulmasının önemini vurguladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Albayrak, tüm memelileri ve insanları tehdit eden kuduz hastalığına ilişkin kritik uyarılarda bulundu. Kuduzun ihmale gelmeyecek bir hastalık olduğunu ifade eden Albayrak, belirtiler bir kez ortaya çıktıktan sonra tıbben herhangi bir tedavi imkanının kalmadığını ve hastalığın ölümle sonuçlandığını hatırlattı.

"Çocuk vakalarının nedeni temasın gizlenmesi"

Bulaşmaların %95’ten fazlasının kedi ve köpek ısırması veya tırmalamasıyla gerçekleştiğini aktaran Prof. Dr. Albayrak, gelişmiş ülkelerde köpek kaynaklı vakaların sıfırlandığına, Türkiye’de ise evcil hayvan kaynaklı bulaşların azalarak da olsa sürdüğüne dikkat çekti. Çocuklarda vaka sıklığının yüksek olmasının biyolojik bir duyarlılıktan kaynaklanmadığını belirten Albayrak, çocukların hayvan temaslarını ailelerinden saklamalarının bu duruma yol açtığını vurguladı.

2025'te 500 Binden Fazla Temas Başvurusu

2025 yılı verilerine göre 500 binin üzerinde kişinin kuduz şüpheli temas nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu açıklayan Albayrak, toplumdaki farkındalık ve aşılama sayesinde insan kayıplarının ciddi oranda düştüğünü söyledi. Hayvan popülasyonunun en az %75-80'inin aşılı olması gerektiğini belirten Albayrak, virüsün henüz belirti göstermediği uysal hayvanların bile salya yoluyla bulaştırma riski taşıdığını, bu nedenle her türlü temasın vakit kaybetmeksizin bildirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 105 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim