• BIST 9722.83
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Benler ne zaman tehlikeli olur?

Benler ne zaman tehlikeli olur?
Benler ne zaman tehlikeli olur?
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji uzmanı Uz. Dr. Filiz Altıoğlu Çiğ, Benler Ve Cilt Kanseri hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Ben, vücudun herhangi bir yerinde kahverenginin çeşitli tonlarında deri seviyesinde veya deriden kabarık, büyüklükleri birkaç milimetre ile birkaç cm arasında değişen, yuvarlak, oval ya da düzensiz olabilen oluşumlardır.
 
Benler ne zaman tehlikeli olur?
Birçok ben uzun yıllar içerisinde çeşitli değişimler gösterebilir. Ergenlikte, gebelikte, güneş sonrasında renkleri koyulaşabilir ya da sayıları artabilir. Dikkat edilecek nokta, bu değişimlerin belirli şartlar altında yada uzun yılar içerisinde yavaş yavaş oluştuğudur. Benler de ortaya çıkan ani değişimler (RENK DEĞİŞİKLİĞİ, KANAMA, KAŞINMA, BÜYÜME) önemlidir, mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.
 
Benlerin sayısı önemli midir?
Benlerin sayısının fazla olması (40–50 tane veya üstünde olması) riskin artmış olduğuna işaret eder.
 
Doğuştan gelen benler tehlikeli midir?
Bazı benler doğum anında cildimizde mevcuttur. Bu benler de deri kanseri gelişme riski sıradan benlere göre biraz daha fazladır.
 
Kendi kendine muayene ile şüpheli benler tespit edilebilir mi?
Kendi kendine muayene ile şüpheli benler tespit edilebilir. Bunun için cildimizdeki leke yada benleri kontrol ederken nelere dikkat etmek gerektiğini bilmek önemli. Bunlar kabaca benlerde renk, şekil, sınır, çap değişikleri, kanama ve kabuklanmadır.
 
Benlerin riskli, normal veya kansere dönüşmüş olduğunun kesin olarak anlaşılması mümkün müdür?
Herhangi bir benin riskli olup olmadığı ya da melanom riski taşıyıp taşımadığı çıplak gözle muayene, bilgisayarlı ben muayenesi ve gerekirse patolojik muayene ile mümkündür.
 
 
Benlerin alınmasının kansere yol açtığı doğru mudur?
Benlerin kesilip çıkartılmasının hastaya hiçbir zararının olmadığı tıbben kesin olarak kanıtlanmıştır. Aksine riskli bir benin ya da kanser değişimlerinin başlamış olduğu bir benin alınmamasının, teşhis ve tedavide geç kalınması gibi çok önemli zararları olabilir.
 
Ben muayenesi nasıl bir işlemdir?
Ben muayenesi, normal dermatolojik muayene ve dermoskop denilen cihazlarla yapılan muayenedir. Dermoskopi işlemi el mikroskopları ya da dijital ortamda görüntüleme ve değerlendirme imkanı sağlayan bilgisayar destekli cihazlarla yapılmaktadır.
 
Bilgisayarlı ben muayenesi nedir?
Bende görülen değişiklikleri 20–60 kat daha büyüterek çıplak gözle görünmeyen özelliklerin görünmesini sağlayan bir deri mikroskobudur. Elde edilen görüntülerin fotoğrafı çekilerek kaydedilir. Böylece ilk görüntünün, bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntülerle karşılaştırma olanağı sağlanır. Bilgisayarlı dermoskop bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak kanser riskini gösteren sayısal bir değerde oluşturur.
Ayrıca dijital dermoskopla sadece ben muayenesi yapılmayıp, diğer cilt kanserlerinin taraması da yapılabilmektedir.
 
 
 
Uz. Dr. Filiz Altıoğlu Çiğ 
Dermatoloji Uzmanı
[email protected]
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 17042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim