• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Berna Laçin: "GAPS diyeti uyguladım ve epey zayıfladım"

Berna Laçin: "GAPS diyeti uyguladım ve epey zayıfladım"
Yaz boyu yaptığı GAPS diyeti ile 8 kilo veren Berna Laçin sağlıklı kilo verme sırlarını açıkladı.

 

Bağırsağımdaki bir problemi gidermek için yaz boyu GAPS diyeti uyguladım ve yan etki olarak epey zayıfladım. Açıkçası bu, bir tedavi sırasında maruz kaldığım en tatlı yan etkiydi. Daha önceki yazılarımda “geçirgen bağırsak sendromu” şikayetlerimi, tedavisini, “bağırsak ikinci beyin” mottosunu ve beslenme prensiplerini yazmıştım. Sizin de vücut ağrıları, eklem iltihabı, yemek sonrası karın şişkinliği gibi şikayetleriniz varsa internet tarayıcınıza “Berna Laçin, Vatan Gazetesi, ikinci beynimi kullandım iyileştim” diye aratın ve lütfen önceki yazılarımı okuyun. Ama gazetelerde dolaşan fotoğraflarımdan sonra tedavi bir yana nasıl zayıfladığımla ilgili sorular aldı başını gitti. Anladım ki ben detaylı yazdıkça yazıyorum ama kilo derdinde olanlar meselenin pratik kısmıyla ilgileniyor. O zaman işin bilimsel ve sağlık kısmıyla ilgili detayları merak edenleri eski yazılarımla baş başa bırakıp, meselenin zayıflama kısmına odaklanıyorum bu gün. Ama önce çok önemli bir konuda uyarmak istiyorum, lütfen ünlü isimlerin pazarlamasını yaptığı zayıflama ürünlerine itibar etmeyiniz. Sağlıklı zayıflamak için mucizevi bir içecek var, evet; su. 


berna-lacin2.jpeg
 
Ne olur sağlığınızı tehdit eden, “doğal” diye sunulduğu halde içi ne idüğü belirsiz kimyasallarla dolu bu takviyelerle sağlığınızı tehlikeye atmayın. Eğer verilen kilo benimki gibi 7-8 değil de 30-40 ise mide operasyonu işin içine girmiş oluyor ve ne yazık ki çok az isim bunu açıkça söylüyor. Açıkçası bu gibi düzmece ürünlerin reklamını yapanlar kamuya karşı basbayağı suç işliyor! Gelelim benim Memorial Wellnes’te Doç. Dr. Gökhan Özışık denetiminde diyetisyen Yeşim Temel Özcan ile yaptığım diyetin çok kabaca ve pratik olarak tarifine.
 

Güne 1 kaşık ev yapımı elma sirkesi ve mutlaka 1 kaşık soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı ile başlayın ve kahvaltıdan önce mümkünse biraz yürüyüş yapın, öğün aralarını en az 5 saat olacak şekilde ayarlayın. Porsiyonlarınızı kibrit kutusu filan ölçmeyin, güzelce dolu tabak yiyin. Meyveyi makul tutun, tatlı meyveleri tadımlık tutun.
 

GAPS diyeti için önemli besinler


Kemik suyu (bildiğiniz anneanne usulü, kemik iliği bağırsağı yeniliyor), ev yapımı turşu, ev yapımı sirke, Hindistan cevizi yağı, avokadolu, tatlı patates (Brezilya patatesi, şu turuncu eğri büğrü kök sebzesi), kırmızı pancar, iki ay sonra ise balkabağı, yer elması, ev yoğurdu.

Kemik suyu tarifi: İlikli kemik ve kemiklik et. Hepsini bir tencereye koyun, suda yarım saat bekletin ve kanlı suyu dökün. Suyu kemiklerin üzerinde örtecek kadar doldurun. Kaynamaya başlayınca üstündeki kefi alın ve 6 saat kısık ateşte kaynatın. Kemiklerin iliklerini ve etinini ayırın. Etleri çorba ya da sebzeli güveçte kullanın. İlikleri ve etinden temizlenmiş kemikleri tekrar tencere koyup, eksilen suyu tamamlayın. Tuz - karabiber - baharat - defne yaprağı koyun. 1 çay bardağı ev yapımı sirke ekleyip 18 saat kısık ateşte kaynatın ve çorba yapıp içine zerdeçal koyarak için.


berna-lacin.jpeg

 
Yasaklar...
 
- Tüm tahıllar: Çavdar, kepek, yulaf vs, hatta kinoa dağıl tüm tahıl grubu içerdiği lectin sebebi ile yasak. Pirinç, bulgur filan saymıyorum bile, tabii ki yasak. İki ay sonra az biraz ekşi mayalı yüzde yüz siyez ya da karabuğday ekmeği yenebiliyor. Kinoa vs hafiften başlıyor. 

- Tüm süt ve süt ürünleri: Maalesef yasak. En çok gelen soru “hiç mi yok”, cevap, “hiç yok”. İkinci soru, “yoğurt da mı yok”, cevap “iki ay boyunca çok sağlıklı olan kefir bile yok”. İki ay sonra ev yoğurdu, ev kefiri, doğal ve dinlendirilmiş peynirler başlıyor. 

- Baklagiller: Maalesef baklagiller de yok. Mercimek, nohut, kuru fasulye, aklınıza ne gelirse hepsi yasak. Patates de yasak. Sadece aslında bir patates türü olmayan ama bizde Brezilya patatesi denilen şu turuncu epri büğrü patates benzeri kök sebzeyi yiyebilirsiniz. İki ay sonra ise tüm baklagilleri ancak fermente ederek, filizlendirme ya da uzun ıslatma yöntemi ile yiyebilirsiniz. Bir kere, baklagilleri ıslatmadan pişirmeyi aklınızdan bile geçirmeyin, bütün fitrik asit ve haliyle lectin içinde kalıyor. En az bir gün hatta mümkünse iki gün, arada suyu değiştirerek baklagili ıslatmalı. Hatta ıslatırken biraz kefir ya da ev yapımı yoğurdun suyundan katılmalı ki fermantasyon gerçekleşsin. Bu arada nohutlar filizlenirse en güzeli. 
 
Yenilecekler
 
- Her tür et ve balık. 
- Yumurta
- Bol zeytin
- Çay
- Kahve
- Ceviz
- Badem
- Fındık. Leblebi filan yok aman diyeyim! Kuru incir, kayısı gibi şekeri bol kuru meyvelerden hatta hurmadan bile iki ay uzak durun.
- Mevsiminde her tür taze sebze, domates, salatalık, otlar. Mevsim dışı domates patlıcan yemeyin. 

- Zeytinyağı
- Avokado
- Bademi robottan geçirerek un haline geçirin. Badem unu, bu diyetin cankurtaran simidi, atıştırmalık çeşitli tarifler türetin.

 
Çay boş gitmez 
 
İşte diyet yaparken keyif almanızı sağlayacak atıştırmalık tarifler

Badem unlu pizza 
2 bardak badem unu 8 bademi robottan geçirin un haline getirin (kuruyemişçiler de çekiyor aklınızda olsun), 2 yumurta, 1 kaşık tereyağı, üzerine pastırma - sucuk, zeytin gibi ne isterseniz koyun ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
 
Zeytinli poğaça 
 - 2 su bardağı badem unu
- 2 yumurta
- 10-15 çekirdeği çıkarılmış zeytin
- Kırmızı pul biber 
- 180 derecede 15-20 dakika pişirin


kaynak:gazetevatan

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 26156 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim