• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Beta, kış ve ilkbaharı seviyor!

Beta, kış ve ilkbaharı seviyor!
Halk arasında “Beta” mikrobu diye bilinen “A grubu beta hemolitik streptokoklar”ın özellikle kış ve ilkbahar aylarında sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye, nadiren de olsa ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonlara neden oluyor.

İstanbul Medipol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlke Özahi İpek, boğazda ve deride iltihaplanma yapan bir çeşit bakteri olan A grubu beta hemolitik streptokokların tedavi edilmediği taktirde bazı ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi.

Halk arasında Beta mikrobu diye bilinen A grubu beta hemolitik streptokokların özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sık görüldüğünü belirten Dr. İlke Özahi İpek, “A grubu beta hemolitik streptokoklar, herhangi bir hastalık belirtisi yapmadan da boğazda ve ciltte taşınabilir. Neden olduğu infeksiyonlar çoğunlukla boğaz enfeksiyonu ya da ciltte impetigo şeklindedir ve hafiftir. Streptokoklar ayrıca, sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürreye, nadiren de olsa ağır, hayatı tehdit edici enfeksiyonlara neden olur. A grubu beta hemolitik streptokoklar, boğaz ağrısı, ateş ve döküntü ile seyreden kızıl hastalığının da etkenidir. Kızıl en sık 5-15 yaşlarında olmakla birlikte, her yaşta görülebilir” dedi.

Kış aylarında daha sık görülüyor
A grubu beta hemolitik streptokoklar, enfekte kişilerin burun veya boğaz salgılarına veya derideki enfekte yaralara direkt temas ile bulaşıyor. Dr. İlke Özahi İpek, “Özellikle kış ve ilkbahar aylarında daha sıktır. İnsanların bir arada bulunduğu okul, sinema, alışveriş merkezi gibi kapalı ve havalanması yetersiz ortamlarda kolaylıkla yayılır. Boğaz ve cilt enfeksiyonu olanlar bakteriyi daha çok bulaştırırken, boğazlarında bakteriyi taşıdıkları halde kendileri hastalanmayanlar daha az bulaştırıcıdır” diye konuştu.

Tanı boğaz kültürü ile kesinleştirilmeli
24 saatlik uygun antibiyotik tedavi sonrası genellikle bulaştırıcılık son buluyor fakat olası komplikasyonları açısından tedaviyi tamamlamak önemli. Dr. İlke Özahi İpek, “Başka bakteriler ya da virüslerde boğaz enfeksiyonuna neden olduğundan tanı, şüpheli durumlarda boğaz sürüntüsünden ‘Strep Testi’ ya da boğaz kültürü ile kesinleştirilmelidir” dedi.

Tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilmiş A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının, akut romatizmal ateş denilen, kalp tutulumu ve eklem iltihaplarına neden olabildiğini ifade eden Dr. İlke Özahi İpek, şunları kaydetti: “A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının bir diğer komplikasyonu da, hastalığın başlangıcında 2-3 hafta sonra ortaya çıkabilen böbrek tutulumudur. Antibiyotik tedavisi ile tam iyileşme sağlanır ve komplikasyonlar önlenir. Tedavi ağızdan veya kas içi enjeksiyonla yapılır. Önemli olan tedavinin verildiği şekilde ve sürede uygulanmasıdır. Boğaz ağrısı nedeniyle yemek yemekte güçlük çekilebilir, bu durumda yumuşak veya sıvı gıdaları tercih etmek gerekir. Çocuğun bol sıvı almasını ve istirahat etmesini sağlamak gerekir. Tedaviyi tam ve yeterli sürede uygulayan ve klinik bulgusu olmayan hastalarda tedavi sonrası boğaz kültürü özel durumlar dışında gerekli değildir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4604 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim