• BIST 12145.07
  • Altın 6535.29
  • Dolar 49.2077
  • Euro 55.2426
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Beyin MR'ındaki "Beyaz Lekeler" Tek Başına Hastalık Tanısı Sayılmıyor

Beyin MR'ındaki "Beyaz Lekeler" Tek Başına Hastalık Tanısı Sayılmıyor
Nöroloji uzmanları, beyin MR raporlarında sıkça karşılaşılan ve endişeye yol açan "beyaz cevher hiperintensitelerinin" tek başına MS, tümör veya inme anlamına gelmediğini bildiriyor.

Lekelerin Sayısı, Yaş ve Klinik Belirtiler Birlikte Değerlendiriliyor

Beyin MR’ının T2 ve FLAIR görüntülerinde parlak odak noktaları olarak tespit edilen ve tıp dilinde "beyaz cevher hiperintensitesi" olarak adlandırılan bulgular, hastalar arasında sıklıkla yanlış anlaşılmalara neden oluyor. Uzmanlar; görüntüleme raporlarında yer alan bu lekelerin doğrudan bir hastalık tanısı teşkil etmediğini vurguluyor. Görülme sıklığı yaş ilerledikçe artan bu odakların doğru yorumlanabilmesi için hastanın yaşı, şikâyetleri, lezyonların beyindeki tam yerleşimi, büyüklüğü ve vücuttaki damar risk faktörlerinin bir bütün halinde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

En Sık Neden Küçük Damar Değişiklikleri, İlaç Kullanımı Hekim Kontrolünde Olmalı

Hipertansiyon, diyabet ve sigara kullanımı gibi etkenlere bağlı küçük damar değişikliklerinin yanı sıra migren hastalarında da benzer görüntülere rastlanabildiği kaydediliyor. Bu odağın görülmesinin doğrudan MS veya tümör anlamına gelmediğini hatırlatan uzmanlar, raporda geçen "nonspesifik" veya "punktat" gibi ifadelerin tek başına hayati bir tehlikeye işaret etmediğini aktarıyor. Sadece MR'da leke görülmesi sebebiyle rastgele aspirin veya kan sulandırıcı kullanımının doğru olmadığını vurgulayan hekimler; tansiyon, kan şekeri ve kolesterol gibi kontrol edilebilir damar risk faktörlerinin düzenlenmesinin en etkili yaklaşım olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 113 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim