• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Beyin tümörünün belirtileri !!

Beyin tümörünün belirtileri !!
Tümör, beyin ödemi yapacağı için baş ağrısı da yapar. Ödem daha da artınca bulantı, fışkırır tarzda kusma, kollarda, bacaklarda ya da yüzde uyuşma ve karıncalanma oluşabilir

Beyin tümörlerinin belirtileri nelerdir?


Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal şu bilgileri verdi…


Göz kayması ile de kendini gösterebilir


. Bazen hasta nöbet ya da kısmi felç de geçirir. Eğer beynin orta bölgesinde tümör varsa, genellikle kasılma yani sara nöbetleri olur. Nöbet; kötü koku alma, ani açlık hissi, kısa süreli şuur kaybı ya da bir-iki saniyelik göz kayması ile de kendini gösterebilir. Birkaç saniyelik film kopması, kalem sallama, çarşaf buruşturma gibi belirtilerle gelirse; bunu kimse anlamaz. Eğer tümör beynin yan taraflarındaysa; bir-iki saniyelik şuur kaybı ya da halüsinasyon (kötü kokular alma, tuhaf müzik sesleri duyma) ile kendini gösterir. Hasta çarşaf buruşturmak, para saymak ya da yalamak gibi bir hareketi birkaç saniye tekrarlar. Bu da bir nöbettir ve etrafı tarafından anlaşılmayabilir. İki saniyelik bir dalgınlaşma aslında bir nöbettir ama sohbet ederken karşı taraf bunu anlamaz. Tümör beynin arka tarafında ise; nöbetlerde görme halüsinasyonu olur. Zikzak, parıltı, çarpık cisim görme gibi sorunlar oluşur. Beyincikte yerleşenlerde ise, bunlara ilaveten denge kusurları da görülür. Mesela gözlerde `nistagmus` adı verilen sıçrama hareketleri meydana gelir.


Bazı beyin tümörleri belirti vermez


Beyin tümörü ne kadar büyükse, belirli bir oda içinde yer kaplayacağı için beyin ödemi artacaktır. Beyin ödemi ne kadar artarsa, hastanın şikayetleri de o kadar artar. Bazı beyin tümörleri büyüktür ama sıkıştırılabilir oldukları durumlarda belirti vermezler. Beynin ön bölgesinde portakal kadar bir tümör olabilir ama elastikiyeti fazla olduğundan beyin onu tolere edebilir. Tümör yavaş şekilde büyürse, beyin onu daha kolay tolere eder. Tümör ne kadar hızlı büyürse, beynin onu tolere etmesi o kadar zorlaşır. Beynin ön bölgesindeki tümörler yaklaşık 10-20 yılda büyüdüğü için beyin onlara alışır. Ama aynı büyüklükteki bir tümörü birdenbire beynin içine koyarsanız, hastayı öldürebilirsiniz. Bu tıpkı aniden gelişen, yer kaplayıcı beyin kanamalarına kısa zamanda cerrahi ile müdahale edilemediğinde, hastanın ölmesi gibidir.


Üzülmeyin…


Üzüntü, genel olarak vücutta bağışıklık sistemini çökerttiği için öncelikle vücudu enfeksiyona açık tutar. Uzun vadeli üzüntüler ise, vücudun savunma mekanizmasını tamamen yıkar. Vücudun tümörlü hücrelere karşı oluşturduğu savunma mekanizmasının çökmesine yol açar. Bir başka deyişle; uyuyanı uyandırır. Beyin tümörlerinin yarısı genetiktir. Yüzde 50`sinde ise, çevresel faktörler devreye girer. Beyin tümörü, yemeğe düşkün olmayan birinin anormal şekilde beslenmeye başlamasına ya da her gün işe giden bir yöneticinin bir anda gitmemeye başlamasına yol açabilir. Hasta, çok tuhaf huylar edinebilir. Öyle ki; onu tanıyamazsınız. Zaman zaman normale döner. O anlarda, `Ben ne yaptım` diye suçluluk duyabilir ama sonra yeniden kendine engel olamaz.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 54878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim