• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Bildirici ‘Verem Haftası’ Sebebiyle Basın Açıklaması Yaptı

Bildirici ‘Verem Haftası’ Sebebiyle Basın Açıklaması Yaptı
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, "7-13 Ocak 2024 Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" dolayısıyla verem hastalığıyla ilgili...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, "7-13 Ocak 2024 Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" dolayısıyla verem hastalığıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Bildirici, Verem Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, 1-7 Ocak tarihlerinin "Verem Haftası" olarak kutlandığını belirtti. Bildirici, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğunu ifade etti. Mikroba sahip insanların yüzde 5 ve 15'inde yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğunu vurgulayan Bildirici, her yıl dünyada yaklaşık 10 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ve 1,5 milyon insanın bu hastalıktan vefat ettiğini paylaştı. Verem mikrobunun hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile yayıldığını belirten Bildirici, tedavi olmayan her hastanın yılda 5-15 kişiye hastalığı bulaştırma riski olduğunu ifade etti. Solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu dönemde özellikle öksürürken ve hapşırırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Bildirici, öksürük ve hapşırığın uzağa yönlendirilmesi gerektiğini, aksi takdirde mikropların solunum yoluyla bulaşabileceğini belirtti.

Verem belirtileri ve tedavi süreci

Verem hastalığının belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmaların yanı sıra öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Bildirici, veremden şüphelenen kişilerin 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen öksürük durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirtti. Verem tedavisinde kullanılan ilaçların ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden verildiğini ve ekonomik güçlük yaşayan hastalara nakdi yardım yapıldığını ifade etti. Tedavi sürecinin en az 6 ay sürdüğünü belirten Bildirici, ilaçların düzenli içilmesinin önemine vurgu yaparak, tedaviyi yarıda bırakan hastaların toplumda basil saçmaya devam ettiğini ifade etti.

Temaslılar ve koruyucu tedavi

Verem hastası ile aynı havayı paylaşan kişilere "temaslı" denildiğini belirten Bildirici, bu kişilere koruyucu ilaç tedavisi uygulandığını ve Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz muayene ve tetkiklerin yapıldığını aktardı.

Verem hastalığının dünya genelinde en çok ölüme neden olan ilk 10 sebepten biri olduğuna dikkat çeken Bildirici, toplumdaki bireylerin duyarlı olması ve hastalık belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede Verem Savaşı Dispanserine başvurması gerektiğini vurguladı. Başvuru adresi olarak TÜLOMSAŞ yanı Zübeyde Hanım Yerleşkesindeki Verem Savaşı Dispanseri gösterildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 546 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim