• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Bildiriyi imzalayan akademisyenlerin cezasına ilk onama geldi

Bildiriyi imzalayan akademisyenlerin cezasına ilk onama geldi
'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için 'terör örgütü propagandası' ile suçlanan akademisyenlerin cezasına ilk onama geldi. İstanbul İstinaf Mahkemesi'nin kararıyla Prof. Zübeyde Üstel'in 1 yıl 3 aylık cezası kesinleşti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf), Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere Güneydoğu'da sokağa çıkma yasakları ve operasyonlara karşı "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel'e 'PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan verilen 1 yıl 3 aylık cezasını onadı. Oy çokluğuyla alınan karar 'Barış için Akademisyenler'e yönelik istinafın verdiği ilk onama olması açısından önemli. İstanbul İstinaf Mahkemesi'nin oy çokluğuyla 25 Şubat 2019'da aldığı kararda şu ifadeler yer aldı: "Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler, gerekçe içeriği ve tüm dosya kapsamına göre yapılan incelemede; mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı anlaşıldığından, istinaf başvurusunda bulunan sanık müdafinin ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, CMK'nın 280/1-a maddesi uyarınca İstinaf başvurusunun esastan reddine, dosyanın hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verildi."

İstinafın oy çokluğuyla aldığı karara üyelerden biri muhalif oldu. Dosyanın ilk derece mahkemesine geri gönderilmesi gerektiğini savundu. Gerekçe olarak ise, atılı suçun TMK 7/2'de düzenlenen 'terör örgütü propagandası yapmak' değil TCK 301'de düzenlenen "Türkiye Cumhuriyeti Devletini aşağılama" suçunu oluşturduğunu ifade ederek ilk derece mahkemede yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Bu hüküm, 'terör örgütü propagandası' suçundan yargılanan akademisyenlere yönelik ilk onama kararı oldu.

İstanbul Başsavcılığı'nca, bazı akademisyenlerin imzaladıkları bildiriye ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, sanıkların içinde bulunduğu bin 128 kişi tarafından 11 Ocak 2016'da "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı "PKK/KCK terör örgütüne destek bildirisi" yayınlandığı, bununla terör örgütünün alenen propagandasının yapıldığı kaydedilmişti. Bu bildiriyi imzalayan Galatasaray Üniversitesinden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel'in de "terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan 1 yıl 6 aydan, 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi 4 Nisan 2018'de karara bağladığı davada, sanık Üstel'i "PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Heyet, sanık Üstel'in pişmanlık göstermediği gerekçesiyle cezanın ertelenmesine yer olmadığına hükmetmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim