• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı Türkiye'yi tehdit ediyor

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı Türkiye'yi tehdit ediyor
Türkiye, gereksiz yere antibiyotik kullanım oranları ile Avrupa'da ilk sırada yer alırken, vücudun antibiyotiklere direnç geliştirmesi açısından risk altında bulunan ülkeler arasında gösteriliyor.

YEŞİM SERT KARAASLAN 

Gereksiz yere ve uygun olmayan dozlarda antibiyotik kullanımında Avrupa'da birinci sırada yer alan Türkiye, vücudun antibiyotiklere direnç geliştirmesi açısından risk altında bulunan ülkeler arasında gösteriliyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin hastalıkların tedavisinde çok etkin bir ilaç olduğunu anımsattı.

Son yıllarda yeni bir antibiyotik geliştirilmediğini, bu nedenle mevcut antibiyotiklerin dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayan Artıran, "Antibiyotikler, bir ülkenin kendini koruması için gerekli olan güçlü silahlar gibidir. Mikroplarla mücadelede olmazsa olmazdır. Basit ve geçebilecek olan sağlık sorunlarında elde kalan son kurşunların kullanılmaması gerekir" dedi.

-Türkiye, risk altında ülkelerin başında geliyor

Artıran, gereksiz ve uygun olmayan dozda antibiyotik kullanımının tüm dünyada çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu, birçok ülkenin bu konuda stratejiler belirlediğini söyledi.

Mantar, parazit ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisini tehdit eden antimikrobiyal direncin (AMD) modern tıbbın kazanımlarını tehdit etmeye başladığını ve artık birçok antibiyotiğe karşı vücudun bağışıklık kazandığını ifade eden Artıran, bu durumun insan sağlığı açısından büyük risklere neden olduğunu vurguladı.

Güven Artıran, gereksiz yere antibiyotik kullanımının gelecekte hastalıklarla mücadelede tedavi başarısını düşüreceğine işaret ederek, yanlış antibiyotik kullanımında, Türkiye'nin risk altındaki ülkelerin başında geldiğine dikkati çekti.

Artıran, "Türkiye'de antibiyotik kullanım sıklığının azaltılması için en kısa zamanda tedbir alınması gerekiyor. Çünkü, basit bakterilere karşı bile direnç gelişiyor. Gelecek 5-10 yıl içinde, önlem alınmazsa antibiyotikle tedavi edilebilen basit enfeksiyonlar bile tedavi edilemeyecek. Türkiye'nin gereksiz yere antibiyotik kullanım sıklığında Avrupa'da ilk sırada olması, gurur verici bir tablo değil ülkemiz açısından. Tüm antibiyotiklere dirençli bakteri formları hastalara bulaşmaya ve öldürmeye başladı. Bu, büyük bir tehdit" dedi.

Türkiye'nin, Avrupa'da kişi başına bir günde kullanılan antibiyotik birimine göre ilk sırada yer aldığını bildiren Artıran, Türkiye'nin ardından bu konuda Yunanistan'ın geldiğini söyledi.

Artıran, Kuzey Avrupa ülkelerinde ise bu rakamların en düşük seviyede olduğunu, en az antibiyotik kullanımının Estonya'da görüldüğünü, Türkiye'deki antibiyotik kullanımında Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinin ön sıralarda yer aldığını, en az antibiyotik kullanımının da Artvin'de görüldüğünü kaydetti.

Vatandaşların, antibiyotik almadan hastalığın yenilemeyeceğine dair düşüncelerinin yanlış olduğunun altını çizen Artıran, hekime antibiyotik yazılması için baskı yapılmasının doğru olmadığını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 7979 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim