• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Bilinçsiz kullanılan klimalar, fayda yerine zarar veriyor

Bilinçsiz kullanılan klimalar, fayda yerine zarar veriyor
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa, bilinçsiz kullanılan klimaların fayda yerine zarar verdiğini bildirdi.

Yaşa, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcaklarda vatandaşların serinlemek için başvurduğu en önemli araçlardan birinin klimalar olduğunu hatırlatarak, toplumun büyük bir kesiminde klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç bulunmadığını belirtti.

Oluşacak maddi kayıpların ve aşırı enerji tüketiminin yanı sıra, kullanım hatalarının yol açacağı sağlık sorunlarına da dikkati çeken Yaşa, "Bilinçsiz kullanılan klimalar fayda yerine zarar veriyor" ifadesini kullandı.

Yaşa, klima seçimi, montajı ve kullanımının önemini vurgulayarak, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

"Öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir makine mühendisi yapmalı. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima, cihazı dur-kalklardan dolayı daha fazla elektrik tüketimine ve ilk kurulum sırasında daha fazla para ödenmesine neden olur. Ayrıca, klima alırken öncelikle klimanın verimliliğine bakılmalı. Klimanın verimini belirleyen faktör soğutmada COP, ısıtmada EER değerleridir. Bu değerler bütün klimaların etiketlerinde mevcut. COP ve EER değerleri klimada ne kadar büyükse, o klima o kadar verimli çalışıyor demektir."

Alınacak klimalarda, mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri bulunması gerektiğini belirten Yaşa, servis hizmeti verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşabilmenin önemli olduğuna işaret etti.

-"TAZE HAVA AKIMI DOLAŞTIRMAYAN KLİMALAR SAĞLIK AÇISINDAN CİDDİ RİSK"-

Fatih Yaşa, ısıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları oluşturan klimaların sağlık açısından ciddi risklere neden olabileceğini aktardı.

Taze hava transferi olmayan klima sistemlerinde, ortamın iç hava kalitesinin kolaylıkla bozulduğunu kaydeden Yaşa, bu nedenle, kalp ve astım gibi hastalıkları olan kişilerin bu ortamlarda uzun süre kalmalarının tehlike oluşturabileceğine değindi.

Yaşa, klimaların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmelerin, cihazın performansını düşürdüğünü, bu nedenle klimalarda yılda iki kez bakım yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade ederek, cihaz kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşer, enerji sarfiyatı artar. Ortamın tozluluk derecesine göre, duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmeli. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. Split ve multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtre her 3 ayda bir değiştirmeli. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığımızı tehdit edebileceğini, bundan özellikle çocuk ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmamalıyız. Sağlık açısından özellikle, klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli, nem düzeyi yüzde 50 olmalı, klimanın önünde terli oturulmamalı, araç klimaları yüze ve göğse değil, ön cama doğru tutulmalı."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim