• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 19 °C

Binlerce Eczacı İşsiz Kalabilir

Binlerce Eczacı İşsiz Kalabilir
TEİS, eczacılıkla ilgili yasalarda yapılan değişiklikler neticesinde birçok eczacının mesleğini icra etmesinin önünde engel oluşturulacağını dile getirdi.

TEİS, eczacılıkla ilgili yasalarda yapılan değişiklikler neticesinde birçok eczacının mesleğini icra etmesinin önünde engel oluşturulacağını dile getirdi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında eczacılıkla ilgili kanunlarda yapılan değişiklikleri değerlendirdi. Yapılan değişikliklerle ilgili değerlendirmelerin bir rapor haline getirip, derlendiği rapor, TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart’ın yanı sıra Meclis Anayasa ve Sağlık Komisyonlarında bulunan diğer milletvekillerine de iletildi. Raporda söz konusu kanun değişikliğinin eczacılar yönünden büyük riskler içerdiği ve uygulama hataları sonucunda binlerce eczacının mesleklerini icra etmesinin engelleneceği belirtildi.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un eczacılık mesleği yönünden değerlendirildiği raporda 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 4. maddesinde yer alan eczacılık mesleğinden sürekli olarak men edilmenin koşullarını belirleyen düzenlemeler hatırlatıldı. Raporda “Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, kamunun sağlığına karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hapis cezasına mahkûm olmanın” eczacılık mesleğini sürekli olarak yapmaya engel hale getirildiği ifade edildi. Bu durumun eczacının mesleğini icra etmesine de engel olabileceğinin belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu Kanun Değişikliği ile eczacılar arasında malvarlığına karşı (Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, hileli iflas), kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı (Zimmet, irtikap, rüşvet), kamu güvenliğine karşı (Sahtecilik), devletin güvenliğine karşı, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı, milli savunmaya karşı, kamunun sağlığına karşı suç işlemiş olanların ayıklanması amaçlanmış görünmektedir. Buna rağmen mevcut hukuk sistemimiz ile bugüne kadar mahkemelerce eczacılar aleyhine verilmiş emsal kararlar bir arada düşünüldüğü takdirde; söz konusu kanun değişikliğinin eczacılar yönünden büyük riskler içerdiği ve uygulama hataları sonucunda binlerce eczacının mesleklerini icra etmesinin engelleneceği hususu önemle göz önünde bulundurulmalıdır.

“Eczacılar meslekten men edilebilir”
Raporda yine bu düzenleme çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin 2007 Protokolü’nde yer alan “10 veya daha az adette, eczacı ya da çalışanları dışında sahte olarak tanzim edildiği tespit edilen reçete veya kupür veya raporun Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde, bulunan sahte reçete veya sahte kupürlü reçete veya sahte raporlu reçete tutarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanır ve sözleşme feshedilerek 3 (üç) ay süreyle sözleşme yapılmaz” hükmüne yer verildi. Bu hükme göre ceza alan eczacıların, kendileri dışında işlenen bir suçtan dolayı sözleşme feshi cezası aldığı ve haklarında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek “Bu eczacıların haklarında açılan davalarda taksirli kusurları bulunup ceza almaları durumunda yani protokoldeki tanımdan da açıkça anlaşılacağı üzere kendileri dışında yapılan bir suçtan dolayı mahkeme kararı ile bir günlük hüküm bile giymiş olsalar 6197 sayılı Kanun’un 4-A maddesi çerçevesinde yapılan düzenlemeye göre sürekli olarak meslekten men edilmeleri durumu söz konusu olacaktır” denildi. Değişikliklere yönelik değerlendirmelere yer verilen raporda şu sözlere yer verildi:

Yapılan yeni düzenlemelerle 984 sayılı Kanun’un 21. maddesinde ecza depolarının yasalara aykırı olarak halk sağlığını tehlikeye sokacak şekilde satış yapması durumunda en fazla geçici olarak meslekten men cezası verilmesi düzenlenirken, 1262 sayılı Kanun’un 18. maddesinde de ilaç firmalarının idari para cezası ödemesi ve ruhsatının geri alınması şeklindeki cezai müeyyideler getirilmiştir. Oysa eczacıların ve eczanelerin çalışma esaslarını belirleyen 6197 sayılı Kanun’un 4. maddesinin A bendinde yapılan düzenleme ile eczacıların benzer herhangi bir suçtan dolayı mahkeme kararı ile sadece hüküm giymiş olması durumunda bile sürekli olarak meslekten men cezası verilmesi düzenlenmiştir.”

Telafisi imkansız zararlar söz konusu olabilir
Özellikle son zamanlarda ortaya çıkan sahte ilaçlar ve yurt dışına ya da yurt içine yapılan kaçak ilaç satışları hakkındaki operasyonlar göz önünde bulundurulduğunda bu konudaki düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda yapılan düzenlemelerden ilaç sektöründe olan tüm usulsüzlüklerin, yolsuzlukların tüm sorumluluğunun eczacılara yüklenmek istediği gibi bir izlenim edinildiği belirtildi.

Raporda, söz konusu Kanun Değişikliği’nde sayılan suçlardan birçoğunun (güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, sahtecilik) genel nitelikte olduğu ve bu amacın gerçekleştirilmesi için yapılan düzenlemelerde ise suçun ve cezanın birbiriyle dengeli olarak belirlenmesi ve bir meslek grubunun potansiyel bir suç odağı olduğu düşünülerek önyargılı olarak yasal düzenleme yapılmaması gerektiği dile getirildi. Raporda “Kasıt ve taksir ayrımı yapılmadan düzenlenen söz konusu Kanun maddesinde değişiklik yapılarak yazılı suçlarla ilgili bir kısım sınırlandırmalar getirilmesi gerekmektedir (Taksirli suçlara ait belirli süreli hapis cezalarının, ertelemelerin ve para cezalarının kapsam dışı bırakılması gibi). Aksi halde tüm eczacı camiası için telafisi imkansız zararlar söz konusu olacaktır” denildi.

“İlaç katılım payları 9 aydır ödenmiyor”
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) teslim edilen emeklilerin eczane faturalarındaki ilaç katılım paylarının “9 aydır ödenmediğini, bu ödemelerin takibinin sağlanmasına yönelik hiçbir düzenleme de yapılmadığını” öne sürdü.

Saydan, SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı emeklilerinin ilaç katılım paylarının maaştan kesilmesi uygulamasının, geçen yıl haziran ayında yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenlemeyle de devam ettirildiğini hatırlattı.

“Emeklilerin maaşlarından kesilerek tahsil edilmesi gereken yüzde 10'luk ilaç katkı paylarının büyük bölümü 9 aydır ödenmiyor” diyen Saydan, şunları söyledi:

“2007 yılı haziran dönemi reçetelerine ait faturalar devredilen kurumlara eczanelerce ayrı ayrı fatura edilmek yerine reçete gurubuna göre düzenlenerek teslim edilmeye başlamıştı. Bu uygulamanın başlamasından önce devredilen kurumlara teslim edilen fatura bedelleriyle ilaç katılım paylarının hangilerinin eczane hesaplarına aktarıldığını, hangilerinin ödenmediğini ve ne kadarlık kesinti yapıldığını sağlıklı bir şekilde takip edemediğimiz için bilemiyoruz.”

Bu ödemelerin takibinin sağlanmasına yönelik hiçbir düzenleme yapılmadığını, gerekli sistem kurulamadığı için eczanelerin ilaç katkı payından kaynaklanan ne kadarlık alacağı olduğunun SGK tarafından bile bilenemediğini öne süren Saydan, “Kurumlar birleşmeden önce de ilaç katılım paylarını sağlıklı bir şekilde takip edemiyorduk. Birleşmeden sonra ise hem takip etmemiz imkansızlaştı hem de ödemeler gecikti. Yaşanan bu aksaklıkların bir an önce giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Hak sahiplerinin internet üzerinden hangi eczaneden hangi tarihte ilaç aldıklarını, bunun için kesinti yapılıp yapılmadığını takip edebildiklerini belirten Saydan, “Hak sahibinin kişisel bilgileri üzerinden sorgulama yaptığımızda ilaç katkı payı kesintisinin yapıldığını görebiliyoruz ama bu ödeme eczaneye aktarılmıyor. Bu paralar nereye gidiyor belli değil” iddiasında bulundu.


Bu haber toplam 3549 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim