• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Binlerce yıllık basit bir sağlık yöntemi 'Oil Pulling' nedir?

Binlerce yıllık basit bir sağlık yöntemi 'Oil Pulling' nedir?
Oil pulling Türkçeye yağ çekmek olarak çevriliyor. İşlemin amacı sağlıklı bir diş-ağız yapısına sahip olmak. Uygulayıcıların bildirimleri oldukça ilginç. Peki nedir bu oil puling? Nasıl uygulanır?


Oil pulling Türkçeye yağ çekmek olarak çevriliyor. İşlemin amacı sağlıklı bir diş-ağız yapısına sahip olmak. Uygulayıcıların bildirimleri oldukça ilginç. Peki nedir bu oil puling? Nasıl uygulanır?

Oil pulling en etkili olarak Hindistan cevizi yağı ile uygulanıyor. Aynı zamanda susam veya zeytin yağı ile de uygulanabilir. Eskiden kolay üretilebilir ve kolay ulaşılabilir olması nedeni ile susam yağı tercih edilirmiş. Yani ilk oil puling uygulamaları genellikle susam yağı ile yapılmış. Tabi ki bunda susam yağının antibakteriyal olması, taşıyıcı olması, omega yağ asitlerini içeriyor olması da etkili. Elbette 3000 yıl önce bubileşenlerin tahlilini yapmamışlardır. Lakin bu bileşenler sayesinde ortaya çıkan sonuç susam yağını özel kılmıştır.

Oil pulling uygulanışı açısından gayet basit bir uygulama. Sabahları aç karna 1 tatlı kaşığı yağın 15-20 dakika boyunda dişler arasında çalkalanması ile yapılıyor. Yağ ağızda gargara yapılmamak sureti ile dişlerin arasından geçirilerek/emilerek ağız içinde iyice dolaştırılıyor. Ardından sadece tükürmek ve ağzı bol su ile çalkalamak yeterli. Hemen ardından dişlerinizi fırçalayabilir, kahvaltı yapabilir ve ya bir şeyler içebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.


·         Yağ asla gargara yapılmamalı.

·         Boğaza getirilmemeli ve yutulmamalı.

·         Etkili olması için en az 15-20 dakika uygulanmalı.

·         Eğer ardından diş macunu kullanılacaksa ev yapımı bir macun tercih edilmeli.

·         Uygularken aç karna olunmalı. Sabah kalkar kalkmaz uygulamak en ideali.
 

Oil pulling uygulamasının hemen ardından dişlerinizi macun ile fırçalamak yerine karbonatlı su ile çalkalayıp ardından ara ara değiştirerek, karbonat ile, çay ağacı yağı ile, karanfil yağı ile veya limon yağı ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Neden mi yapacaksınız?

Oil pulling ağız-diş-diş eti sağlığını korumak için önemli ve etkili bir uygulama. Ancak etkileri sadece bununla kalmıyor.

Ağzımız vücudumuza girişin en büyük kapısı. Bu kapıdan kolaylıkla pek çok bakteri, virüs ve diğer mikroorganizlamar vücudumuza giriş sağlıyor. Bu mikroorganizmalar önce ağız sağlımıza olumsuz etki ediyor sonra da yutkunma reflekslerimiz ile dolaşım ve sindirim sistemimize yayılıyorlar. Oil pulling işlemi ağızda bulunan tüm zararlı mikroorganizmaların ve toksiklerin yağ ile toparlanıp atılmasını sağlıyor. Böylece bu zararlı canlılar vücudumuza yayılmadan atılmış oluyorlar. İşte bu yüzden yutmamak gerekiyor. Uygulamaya ilk başlayanlar için yanaklarda veya çenede ağrı olabilir. Uzun sğre çalkalama yapamayabilirsiniz. Bunun için yutmamak adına tükürüp tekrar apzınıza yağ alıp işleme devam edebilirsiniz. Aynı zamanda alıştırmak adına süreyi ilk birkaç gün kısa tutup yavaş yavaş uzatabilirsiniz.

Oil pulling ile toplanan zararlı canlılar ve toksikler ağız içinden atılırken ilk olarak ağzınızda ve dişlerinize şu etkileri hissedecek ve göreceksiniz:
 

·         Dişlerde beyazlama

·         Diş eti kanamalarında sonlanma

·         Eğer dişeti renklerinde bozukluk varsa, düzelme

·         Tartarların yavaş yavaş yokolması

·         Damak tadının yerine gelmesi, tatları çok daha iyi hissetme.
 

Ve oil pulling sevdalıları zamanla sinüzit-migren ağrılarının azaldığını ve hatta bazılarının ağrılarının tamamen gittiğini, sindirim sistemlerinde düzelmeler gördüklerini, eklem ağrılarının azaldığını, egzama ve sedefte olumlu etkiler gördüklerini söyleyenler de var. Oil pullingi tanıtan ve hakkında pek ok araştıma yapan Dr. F. Karsch bu uygulamanın alerjiler, yüksek kan şekeri, kabızlık, migren, bronşit, egzama, kalp, böbrek, akciğer hastalıkları, lösemi, artrit, menenjit, uykusuzluk, menopoz, kanser, AIDS, kronik enfeksiyonlar, varis, yüksek tansiyon, diyabet, çatlak topuklar, akne, dermatit gibi pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı olabileceğini söyler.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzm. Senem DİNÇ

 

SORULAR VE CEVAPLAR:

Hangi yaglar kullanilir?
Asirlar önce bu yöntemi kesfedenler ayçiçek yagi kullandi. Fakat diger bitkisel yaglari da
kullanabilirsiniz. En çok önerdigim yaglardan biri hindistancevizi yagi. Nedeni de en dogal
yaglardan olmasi ve bakteri, mantar gibi virüslere karsi olan etkisi.

Islem sonrasi yagin rengi nasıl degismeli?
Degisim biraz da kullandiginiz yaga baglı. Örnegin ayçiçek yagı bir süre sonra (önerilen 15 dk) iyice sivilasir ve rengi süt beyaza döner.

Detoks isleminin degisen renkle bir ilgisi var mı?
Eger bu islemi çok kisa süre yapiyorsaniz yagin rengi pek degismez. Önerilen yukarida
yazdigim gibi süt beyaza dönüp sivilasincaya kadar uygulamak. Yagin rengi az degisti az
toksin var, fazla degisti çok toksin var demek doğru bir bilgi değil.

Yagi yutabilir miyiz?
Hayır! Yagin kesinlikle yutulmamasigerekir. İslemden sonra bir mendile tükürüp atilmasini öneriyorum.

Kaç gün uygulanmalı?
Bu yöntemi ömür boyu uygulayabilirsiniz. Tabii ki dönemsel de uygulamak mümkün.
Dönemsel olarak önerdigim süre 45 gün. 45 günün ardindan biraz mola verip tekrar baslayabilirsiniz.

İşlem sonrası disleri firçalayip su içebilir miyiz?
Evet, bekleme süresi yok. Uygulamanin ardindan hemen disleri firçalayabilir veya yemek
yiyebilirsiniz.

İlaç kullanimi:
Eger aç karna ilaç kullanmaniz gerekiyorsa yine oilpulling´in hemen ardindan ilaçlarinizi
alabilirsiniz.

Uygulamayi kimler yapamaz?
Yeni dis veya dis eti ameliyati olanlar oilpulling uygulamamalı. Protez disi olanlar
uygulamadan önce protezi çikarmalı.

Yan etkileri?
Yag çekmenin ardindan hassas vücutlar “temizlik krizi” olarak adlandirdigimiz durum ile
karsilasabilir. Bu aslinda temizleme sürecinin baslamasina ve sakli olan toksinlerin gün yüzüne çikmasi nedeni ile olusabilir. Semptomlari, bogaz agrisi veya gribal enfeksiyon belirtileri olabilir. Bu durumda aslinda uygulamaya ara vermek yerine devam etmenizi tavsiye ederiz. Tabii ki bu genel saglik durumunuza da bagli, eğer kendinizi cok kötü hissediyorsaniz ara vermenizi öneririm.

Amalgam dolgusu olanlar oilpulling uygulayabilir mi?
Öncelikle bugüne kadar terapist olarak agizda yag çekme yöntemini senelerce arastirip birçok kitap okudugumu belirtmek istiyorum. Bugüne kadar okudugum HİÇBİR kitapta HİÇBİR egitimde agizda amalgam dolgusu bulundugunda yag çekme yöntemi uygulanamaz diye bir bilgiye rastlamadim. Yag çekme yöntemini bilhassa Almanya’da tanitan eski Almanya Cumhurbaskanı’nın esi Dr.Carstens Vakfina ait kitaplarda da amalgam dolgusu ile ilgili yazi yoktu. Bu bilgi son dönemlerde bilhassa internet ve forumlar ile yayginlasti. Benim sahsi görüsüm, sicak ve asitli sivilarin amalgam dolgulardaki civayi çözmesi nasil mümkünse, sakiz çignemenin de civayi ayni sekilde çözmesi mümkün. Agizda yag çekme islemi sirasinda da bu olabilir. Çözülen toksinlerin ne kadarini yag içine hapsedip vücudumuzdan atar bunu bilemeyiz. Internet ve sosyal medya üzerinden kisisel görüsmelerde bulunamadigim için her türlü “olasi riski de” göz önünde bulundurmam gerektigini düsündügüm için amalgam dolgusu olanlarin bu yöntemi uygulayip uygulamamalarini tüm yazdigim bilgileri göz önünde bulundurarak ona göre kendileri karar vermelerini öneriyorum. Umarim bu yazim ile amalgam dolgusu olanlarin bu yöntemi uygulayip uygulamama kararini almalarinda biraz yardimci olmusumdur.

Son olarak….
Tabi ki bir terapi metodu her seye karsı faydali diyemeyiz. Her bünye ayridir. Daima kisiye ve hastaliklara bireysel olarak bakilmali. Oilpulling uygularsaniz tüm hastaliklardan kurtulursunuz demek ne kadar yanlis ise bunu uygulamayin hiçbir ise yaramiyor demek de o kadar yanlistir. Basit ve neredeyse masrafsiz olan bu uygulamayi en azindan hayatiniza dönemsel olarak eklemenizi tavsiye ederim.

@alternatiftipuzmani
Ferah Sivga

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 139854 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim