• BIST 9524.59
  • Altın 2489.016
  • Dolar 32.4901
  • Euro 34.759
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

BioİZMİR'de imzalar atıldı

BioİZMİR'de imzalar atıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ ortaklığında yürütttüğü projenin sözleşmesi imzalandı

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye'nin önümüzdeki dönem hedeflerine ulaşabilmesi ve küresel pazarlarda rekabet gücünü artırabilmesi için üretim ve ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payını artırması gerektiğini söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ (DEPARK) ortaklığında yürüttüğü, İzmir Sağlık Teknolojileri Geliştirici ve Hızlandırıcısı (BioİZMİR) Projesinin sözleşmesi, DEÜ Sağlık Yerleşkesi'nde imzalandı.

Törende konuşan Toprak, 2050 yılı itibarıyla dünya nüfusunun 9,3 milyara ulaşması ve 65 yaş üzeri nüfus payının yüzde 16 olmasının beklendiğini, yaşam süresini ve kalitesini artıran sağlık hizmetleri ile gıda, temiz su, enerji gibi kaynak taleplerinde artış olacağını kaydetti.

İhtiyaçların çözümüne yönelik üretilen inovatif süreç, ürün ve hizmetlerin ekonomileri doğrudan etkilediğine dikkati çeken Toprak, şunları kaydetti:

"Nüfus artışı, yaşlanma, kaynakların yetersizliği gibi faktörlerin etkisiyle artan ihtiyaçlara cevap olarak kullanımı birçok alanda hızla yaygınlaşan yaşam bilimleri uygulamaları, dünyada büyüyen bir biyoekonomi oluşturmuştur. Biyoekonominin en önemli bileşenlerinden birisi sağlıktır. Biyoteknoloji süreçlerinin kullanımı ile keşfedilen, üretilen ilaçlardan elde edilen gelir her geçen gün artmaktadır. Bu gelirin yaklaşık yarısı ABD kaynaklıdır, 2010'da ABD kaynaklı kısım yaklaşık 75 milyar dolardır."

-Ekonomik dönüşüm

Toprak, Türkiye'nin son 30 yıllık sürede üretim yapısı ve ihracat kompozisyonundaki değişimlerle kapsamlı bir ekonomik dönüşüm geçirdiğini ifade ederek, "Önümüzdeki dönem hedeflerine ulaşabilmesi ve küresel pazarlarda rekabet gücünü artırabilmesi için üretim ve ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payını artırması gerekmektedir" dedi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise Ar-Ge'ye önem veren bir üniversite olduklarına işaret ederek, "Eğer Ar-Ge yapmazsak, buluş yapmazsak kalkınmamız mümkün değil. Kalkınmanın temel yolu buluş yapmaktan geçer. Ne mutlu ki devletimiz de bunun önemini anlamış durumda" diye konuştu.

-Sağlık alanında bağımlılık azaltılmalı

Bioİzmir'in bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda İzmir'in sağlık girişimleri ve inovasyonu kavşağı haline gelmesi konusunda hizmet verecek.

Başta İzmir olmak üzere ve öncelikli olarak özel sektörün ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme gibi sağlık Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin arıtılması hedeflenen projede sağlık alanında yurt dışına bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında BioİZMİR Koordinasyon binası inşa edilecek, ardından kalite kontrol ve sertifikasyon laboratuvarları açılacak.

Hazırlık çalışmaları yaklaşık bir yıl süren projenin iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Projenin 9 milyon 240 bin lira olan bütçesinin yüzde 75'ine yakını İzmir Kalkınma Ajansı tarafından karşılanıyor. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim