• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Bir odada en fazla 2 doktor hasta muayene edebilecek, bir hekim 2 yerde çalışabilecek

Bir odada en fazla 2 doktor hasta muayene edebilecek, bir hekim 2 yerde çalışabilecek
Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarında klinik uzmanlık dallarında tam zamanlı çalışması gereken hekim sayısı 4'den 2'ye düşürülürken, 2 de kısmi zamanlı hekim çalışması zorunluluğu getirildi.

Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarında klinik uzmanlık dallarında tam zamanlı çalışması gereken hekim sayısı 4'den 2'ye düşürülürken, 2 de kısmi zamanlı hekim çalışması zorunluluğu getirildi.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte getirilen değişiklik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, klinik uzmanlık dallarında tam zamanlı çalışması gereken hekim sayısı 4'ten 2'ye düşürüldü. Ancak, 2 tam zamanlı hekimin yanı sıra, 2 de kısmi zamanlı hekim çalışması zorunluluğu getirildi.

Sağlık kurum ve kuruluşlarının planlanması, yer seçimi, ön izin, bina durumu, ruhsatname ve teknik inceleme ekibiyle ilgili de yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre, bununla ilgili itirazlar, Özel Hastaneler Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan Planlama ve İstihdam Komisyonunca değerlendirilecek. Ayrıca Bakanlıkça ihtiyaç duyulacak diğer konularda da komisyonun görüşüne başvurulacak.

Bu sağlık kuruluşlarında tabipler tam veya kısmi zamanlı ile konsültan olarak görev yapabilecek. Tam zamanlı çalışmada, tabip veya uzman tabip, bir tıp merkezinde iş sözleşmesiyle kadrolu olarak çalışabilecek.

Kısmi zamanlı çalışmada da bir hastane veya tıp merkezinde kadrolu çalışan tabip ve uzman tabip, günlük çalışma saatleri açıkça belirli olmak kaydıyla fizik mekanları yeterli olan özel sağlık kurum veya kuruluşlarında sözleşmeye bağlı görev yapabilecek. Kısmi zamanlı çalışma, en fazla 2 tıp merkezi ve/veya özel hastanede çalışabilecek. Hekim, muayenehanesinin yanı sıra başka bir tıp merkezi veya özel hastanede de görev yapabilecek.

Yeni düzenleme ile "Konsültasyon" tanımı da getirildi. Buna göre, tıp merkezine teşhis ve/veya tedavi amacıyla başvuran bir hastanın sağlık durumu için, tedavisini üstlenen tabip veya hastanın talebi üzerine aynı veya farklı uzmanlık dallarındaki tabip/tabiplerden tıbbi görüş, destekleyici, tamamlayıcı hizmet veya yardım alınabilecek ya da cerrahi müdahale yapılabilecek. Bu, bir hastanın sağlık durumuyla ilgili arızi (geçici) hallere yönelik çalışma olacak, sürekli çalışmayı ifade etmeyecek.

Bir uzman tabibin konsültan olarak çalışabilmesi için, konsültasyon hizmetini vereceği kuruluşla sözleşme yapması gerekecek.

Söz konusu sağlık kuruluşlarında elektronik kayıt sistemlerine uygun olan işlemler, bu sistem üzerinden yürütülebilecek.

Sağlık kurumunda asgari uzman tabip sayısında eksilme olması halinde, eksilen uzman tabip yerine aynı çalışma şekliyle 3 ay içinde uzman tabip bulunamazsa ruhsatname askıya alınacak. Kuruluş, işletenin talebi halinde polikliniğe çevrilebilecek. Askıya alınma tarihinden itibaren 4 yıl içinde uzman tabip eksikliği giderilirse kurum yeniden faaliyete geçirilecek.

Sağlık kuruluşlarının çalışma usul ve esaslarıyla ilgili düzenleme de yapıldı. Buna göre, kurumda bir poliklinik muayene odasında en fazla 2 tabibin çalışmasına izin verilecek. Ancak, çalışan her tabip için ayrı poliklinik muayene odası da düzenlenebilecek.

Kesintisiz hizmet vermek üzere ruhsatlandırılan tıp merkezleri, acil ünitesi kuracak.
Poliklinikler ile tıp merkezleri, asgari malzeme ve ilaçların bulunduğu bir acil odasını faaliyet gösterdikleri süreler içinde kullanıma hazır bulunduracak.

Sağlık kuruluşları, ambulansların yetersiz olması halinde acil sağlık hizmetleri şube müdürlüğünce ve il ambulans servisi baştabipliğince yazılı olarak uygun görülmesi kaydıyla, 112 acil sağlık komuta kontrol merkezi koordinasyonuyla 10 dakika içinde ulaşabilecek istasyonlar vasıtasıyla ambulans hizmeti verebileceğini belgeleyecek.

Sağlık kuruluşlarında, sadece kendi hastalarına yönelik teşhis hizmetlerinde kullanılmak ve tetkiki isteyen tabibin sorumluluğunda olmak kaydıyla, temel laboratuvar tetkikleri ile radyolojik tetkikler, ilgili kanun uyarınca ruhsat alınmaksızın yapılabilecek.

Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları, uzmanlık dallarının gerektirdiği ileri seviyedeki diğer laboratuvar ve radyoloji tetkikleri için, yine ilgili kanun hükümlerine göre bünyelerinde laboratuvar kurabilecek. Bu laboratuvarlar için sağlık kuruluşu adına ayrıca ruhsatname düzenlenecek ve laboratuvarlar ruhsatlarında yer alacak.

Bu sağlık kuruluşları ilgili mevzuatı uyarınca müstakil olarak veya özel hastane bünyesinde ruhsatlandırılan veya kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulan laboratuvarlardan hizmet satın alabilecek.

Söz konusu kuruluşlarda bu yönetmelikte belirlenenler haricindeki cerrahi müdahaleler yapılamayacak.

Yönetmelik değişikliğiyle ruhsatnamenin geri alınmasıyla ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı.
Buna göre, faaliyeti geçici olarak kısmen veya tamamen durdurulduğu halde hasta kabulüne devam edilen sağlık kuruluşunun faaliyeti, 2 kat süreyle tamamen durdurulacak.
Faaliyeti 2 kat süreyle durdurulan sağlık kuruluşunda hasta kabulü yapıldığının tespiti halinde ise ruhsat Bakanlıkça geri alınacak.

Tıp merkezlerinin kalite ve verimliliğinin artırılması için Bakanlıkça birleşme ve taşınma izni verilebilecek.

Bu çerçevede tıp merkezi, bulunduğu ilçedeki başka bir tıp merkezi ve/veya özel hastane ve/veya laboratuvarlarla birleşebilecek.

Tıp merkezi, başka tıp merkezi ve/veya özel hastanelerle, ve/veya laboratuvarlarla birleşebilecek, ve/veya başka illere, ilçelere taşınabilecek.

Bir tıp merkezinin tabip ve uzman tabip sayısı özel hastane bakımından yeterliyse bu tıp merkezi, bulunduğu ilçe sınırları içinde tek başına özel hastaneye dönüşebilecek.

Tıp merkezinin ruhsatında kayıtlı uzmanlık dallarındaki kadrolu uzman tabipleri, mesul müdürün izni ile fizik mekanları uygun olan bir başka tıp merkezi veya özel hastanede, özel hastane kadrolu uzman tabipleri de tıp merkezinde kısmi zamanlı, konsültan veya nöbetçi olarak çalışabilecek.
Ruhsatlarında kayıtlı dallarda çalışan uzman tabiplerden yan dal veya iki ayrı uzmanlığı bulunan tabipler, bulunduğu tıp merkezinde tercihe bağlı olarak bir dalda kadrolu, diğer dalda kısmi zamanlı olarak çalışabilecek.

Tıp merkezleri uzmanlık dallarının gerektirdiği laboratuvar ve radyoloji tetkikleri için ilgili kanuna tabi olarak müstakilen açılmış ruhsatlı laboratuvarlardan hizmet alımı yoluyla bünyelerinde laboratuvar kurdurulabilecek.

Merkezler, belirlenen kriterlerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 4 yıl içinde, tabip sayısı hariç olmak üzere bu yönetmeliğ e göre bina şartları ve fizik mekanlarını oluşturarak ruhsat almak zorunda olacaklar.

Yönetmelikteki sağlık kuruluşlarının zorunlu tıbbi hizmet birimleri, bunların fiziki özellikleri, gerçekleştirilebilecek cerrahi müdahaleler ve temel laboratuvar ve radyolojik tetkiklerle ilgili düzenlemeler 31 Aralık'ta, diğer hususlar ise bugünden itibaren yürürlüğe girecek.

NetGazete

Bu haber toplam 3238 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim