• BIST 9860.29
  • Altın 3724.324
  • Dolar 37.8982
  • Euro 41.4341
  • Ankara -4 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 6 °C
  • İzmir 5 °C

Biruni Hastanesinden aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararlarına ilişkin değerlendirme

Biruni Hastanesinden aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararlarına ilişkin değerlendirme
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Okay Abacı, tuz tüketimini azaltarak yüksek tansiyonu (hipertansiyon) kontrol altına almanın ve kalp hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu belirtti.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Okay Abacı: "Fazla tuz tüketimi, hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biri ve bu durum, uzun vadede kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor"

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yakın zaman önce yayımladığı rehber ile dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen aşırı tuz tüketimine karşı önlem alınması konusunda uyardı. Sodyum alımının günlük 2 gramın altına düşürülmesini, geleneksel sofra tuzu yerine potasyum içeren düşük sodyumlu tuz alternatiflerinin (LSSS) kullanılmasını tavsiye eden kurum, aşırı tüketimin azaltılması halinde 2030'a kadar dünya genelinde yaklaşık 7 milyon hayatın kurtarılabileceğine değindi.

Türkiye'de kişi başına günlük ortalama tuz tüketimi, 10 ile 15 gram arasında değişiyor. Bu oran, DSÖ'nün önerdiği miktarın beş katı seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar, özellikle hazır gıdalarda gizli sodyum miktarının yüksek olduğuna işaret ediyor.

- "DSÖ'nün önerileri dikkate alınmalı"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Okay Abacı, Türkiye'de tuz tüketiminin dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti.

DSÖ'nün tuz tüketimine ilişkin yayımladığı rapora atıfta bulunan Abacı, şunları kaydetti:

"Fazla tuz tüketimi, hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biri ve bu durum, uzun vadede kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Araştırmalarda, düşük sodyumlu tuz kullanan bireylerde sistolik ve diyastolik tansiyon seviyelerinin düşük çıktığı görülüyor. Ülkemizdeki beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda, DSÖ'nün önerilerini dikkate almak, kalp hastalıklarından korunma açısından kritik öneme sahip."

Tuz tüketiminin kontrol altına alınmasının şart olduğunu vurgulayan Abacı, sofrada yemeklere fazla tuz eklemekten kaçınılması, paketli gıdaların etiketlerini okuyarak düşük sodyumlu ürünlerin tercih edilmesi, geleneksel tuz yerine potasyum içeren düşük sodyumlu alternatiflere geçilmesi, bol su tüketilmesi, potasyum açısından zengin sebze ve meyvelerin beslenmeye dahil edilmesi, evde yemek yapıldığında baharat ve doğal aromalar kullanarak tuz miktarının azaltılması tavsiyelerinde bulundu.

Prof. Dr. Abacı, sağlıklı bir yaşamın temelinin dengeli ve bilinçli beslenme olduğuna işaret ederek, "Tuz tüketimini azaltarak yüksek tansiyonu kontrol altına almak, kalp hastalıklarından korunmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 538 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim